1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'BOMBACI TÜRKİYE'DEN' İDDİASINA YANIT!
'BOMBACI TÜRKİYE'DEN' İDDİASINA YANIT!

'BOMBACI TÜRKİYE'DEN' İDDİASINA YANIT!

BOSTON BOMBACISI 10 YIL ÖNCE TÜRKİYE'DEYDİ!

A+A-

ABD'nin Boston kentindeki maraton saldırısıyla ilgili aranan iki şüpheliden biri öldürüldü, diğerini yakalamak için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Boston'da insan avı devam ederken 'Bombacılar Türkiye'den' iddiasına Türk İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Buna göre, saldırıyı düzenleyen kardeşlerden biri 10 yıl önce Türkiye'deydi.

ABD'nin Boston kentinde 3 kişinin öldüğü ve 176 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Boston polisi, görüntülerini basına dağıttıkları şüphelilerden birinin öldürüldüğünü, diğerinin ise kayıp olduğunu açıklarken, şüphelilerden birinin 10 yıl önce Türkiye'de olduğu belirlendi.

NBC, bombacı Tamerlan Tsarnaev'in başka bir ülkede askeri eğitim aldığını ve bu eğitim için yaklaşık bir yıl bu ülkede kaldığını öne sürmüştü.

Haberi veren muhabir Pete Williams, bu ülkenin Türkiye olduğunu iddia etmişti. Ancak İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tamerlan Tsarnaev'in 2003 yılında Türkiye'de 10 gün kadar bulunduğunu ve bombacıların Türkiye ile bir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, iki kardeşten 1986 doğumlu Tamerlan Tsarnaev'in, Kırgız pasaportuyla, beraberinde aynı soyadı taşıyan 3 kişiyle 9 Temmuz 2003'te İstanbul'dan giriş ve 19 Temmuz 2003'te Ankara'dan çıkış yaptığının anlaşıldığını belirterek, "Yani bir aile oldukları tahmin edilmektedir. Türkiye ile herhangi bir ilgilerinin olmadığını tespit ettik" dedi.

ÇEÇEN İKİ KARDEŞ
ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, şüphelilerin isimlerini Dzhokhar A. Tsarnaev (19) ve Tamerlan Tsarnaev (26) olarak açıkladı. ABD'ye 2000-2003 yılları arasında geldikleri düşünülen kardeşlerden 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü.

Boston'ın Watertown bölgesinde, hayatta olan kardeşin yakalanması için evlerde tek tek arama yapılıyor. Yetkililer, bombalamanın arkasında radikal İslamcı görüşlerin yattığını düşünüyor.

10 YIL ÖNCE TÜRKİYE'DEYDİ
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Boston saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, Çeçen bombacının 10 Temmuz 2003’te Türkiye’de olduğunu söyledi.

Muammer Güler, bombacının Türkiye’de 10 gün kaldığını belirtti. Güler, saldırganların Türkiye'yle herhangi bir ilgisi bulunmadığın da vurguladı.

BEYAZ ŞAPKALI KAYIP
Boston polisi, zanlılardan beyaz şapkalı olanın kayıp olduğunu belirterek, "silahlı ve tehlikeli" uyarısında bulundu.

'BEN DE SİZİ ÖLDÜRECEĞİM'
Operasyon yapılan bölgede polis, halktan kapılarını kilitleyerek evlerinde kalmalarını istedi.

Hayatta olan şüpheli Dzhokhar A. Tsarnaev'in Boston'ın Watertown banliyösündeki bir evde saklandığını düşünen polis, kimsenin evinden çıkmamasını ve halkın kapılarını kilitleyerek evlerinden ayrılmamasını istedi. Polis, güvenlik güçleri mensubu olmayan kişiler dışında kimsenin evlere alınmaması gerektiğini belirtti. İnsan avı, ilk olarak Waterfront'ta ilan edilirken, Boston Emniyet Müdürü Ed Davis daha sonra 'tüm şehrin' evinden çıkmamasını istedi.

CNN, Waterfront'ta şüphelinin saklandığı düşünülen evlere 'bubi tuzağı' riski nedeniyle operasyon düzenlenmediğini belirtti.

Boston polisinin peşine düştüğü 19 yaşındaki Dzhokhar A. Tsarnaev ise internette yayımladığı mesajda, "Hepinizi öldüreceğim. Siz kardeşimi öldürdünüz" ifadesini kullandı.

33-004.jpg

ÜNİVERSİTEDE SALDIRI
ABD'nin saygın üniversiteleri arasında yer alan Massachusetts Institute of Technology'nin (MIT) kampüsünde de bir polis memuru saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Boston kentine yakın mesafedeki üniversitede meydana gelen saldırı sonrası ABD polisi alarmda. Olay yerini kordon altına alan polis, Watertown kasabasında büyük bir operasyon başlattı. Massachusetts eyalet polisi, Watertown kasabasındaki evleri tek tek arıyor.

MIT'nin kampüsünde polisi öldüren iki şüpheli gasp ettikleri bir araçla kaçtı.

OBAMA'YA BİLGİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın gece uyandırılarak, Boston'daki "insan avı" konusunda bilgilendirildiği belirtildi. Obama'ya Boston maratonu saldırısını düzenleyen şüphelilerden birinin öldürüldüğü bilgisi de verildi.

GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI
ABD'nin Boston kentindeki maraton saldırısıyla ilgili iki şüphelinin görüntüsü yayınlandı. Halktan ihbar beklediklerini açıklayan FBI, "Zanlılar tehlikeli olabilir" uyarısı yaptı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), iki şüpheliye ait kamera kayıtlarını dün akşam basınla paylaşmıştı. 

FBI'ın basınla paylaştığı görüntülerde biri siyah, diğeri beyaz şapka takan ve sırt çantaları olan şüpheliler, saldırının meydana geldiği bitiş çizgisine yakın bir noktada görülüyordu.

Soruşturmayı yürüten FBI yetkilisi Richard DeLauriers, iki şüpheliye ait görüntünün Pazartesi, patlamadan hemen önce alındığını söylemişti. DeLauriers, zanlıların kimliklerini ise hala tespit edemediklerini belirtmişti. 

3 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Boston'da Yurtseverler Günü kutlamaları çerçevesinde, 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, biri 8 yaşında 3 kişinin ölümüne, 170'den fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.