1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BONZAİDE ARTIŞ ÜRKÜTÜYOR
BONZAİDE ARTIŞ ÜRKÜTÜYOR

BONZAİDE ARTIŞ ÜRKÜTÜYOR

Bonzaide artış ürkütüyor

A+A-

2014 yılının tamamında 5 kilo bonzai ele geçirilirken, 2015’te bu rakama 6 ayda ulaşıldı. Son bir yılda ele geçirilen rakam ise ürkütücü

RAKAMLAR ÜRKÜTÜYOR: Özellikle son 2 yılda adını hemen her gün duymaya başladığımız Bonzai, 2015 yılında 5 kişinin ölümüne yol açtı. Bonzai 2014 yılına oranla 2015 yılında yüzde yüz artış gösterdi. Polis ekipleri 2014’te, toplam 5 kilo 576 gram Bonzai ele geçirirken, bu rakam geçtiğimiz yıl ikiye katlandı

9 BUÇUK KİLO BONZAİ: 2015’te yapılan operasyonlarda toplam 9 buçuk kilo Bonzai ele geçirildi. Polis, 2015 yılının tamamında Ercan Havalimanı, Limanlar ve Kara Giriş Kapılarında toplam 2 kilo 130 gram Hintkeneviri, 150 gram kokain ve çok sayıda extacy hap ele geçirdi
 

Devrim DEMİR
Can alan uyuşturucu türlerinden olan Bonzai, gençliğe kurulan en tehlikeli tuzak. Kullanıcılarını ölüm tribine sokup, intiharın eşiğine getiren bonzai birçok gencin hayatının yok olmasına sebep olmaya devam ediyor.

KKTC’de son dönemlerde yaygınlaşan uyuşturucu kullanım yaşı 14’e kadar düşerken, Bonzai son 1 yılda yüzde yüz artış gösterdi.

Polis operasyonlarında kilolarca bonzai ele geçirilirken, hintkeneviri ve diğer uyuşturucu maddelerin miktarları da azımsanmayacak kadar fazla.

İçeriğinde bulunan birçok kimyasalla sıradan bir uyuşturucudan onlarca kat daha etkili olan Bonzai 2015 yılının 11 ayında 5 kişinin ölümüne neden oldu.

Havalimanı ve Kara Giriş Kapılarında denetimlerini arttıran Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi, ülkeye uyuşturucu girişini engellemek için büyük mücadele gösteriyor.
İçeriğinde kimyasal maddeler var

Bu araştırmanın en önemli detayı ise yeni eğilim uyuşturucu olarak bilinen ve beş yıl süre içerisinde çok hızlı şekilde yayılan Bonzai bağımlılığı. Bu maddeyi her üretici farklı yöntemlerle ürettiği için çok fazla çeşidi mevcut.

Bonzai tamamen tarım ilacı içeren bir maddenin birtakım otlar ve sentetik maddeler ile birlikte karıştırılarak emdirilmesinden elde diliyor. Daha sonra kurutularak tütün haline getiriliyor.
Sigara içerisinde kullanılan bu uyuşturucu madde iç organlara ciddi oranda zarar veriyor. Aynı zamanda alkol ve başka maddelerle kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor. Ancak otopsilerde Bonzai maddesi çıkmıyor ve ölüm nedenleri başka görünüyor.

Kişilik bozuklukları ve ölüm triplerine yol açan bu maddeyi bulamayan bağımlılar aşırı saldırgan hale geliyor ve öfke nöbetleri geçirmeye başlıyor. Arkasından intihar eğilimleri başlıyor. Bu süreç en çok aileleri etkiliyor ve aile içi şiddete sebep oluyor. Bunun yanı sıra tiner ve bally bağımlılarında olduğu gibi ani yoksunluk krizleri cinayet işlemelerine sebep olabiliyor.

Rakamlar ürkütüyor
Özellikle son 2 yılda adını hemen her gün duymaya başladığımız Bonzai, 2015 yılında 5 kişinin ölümüne yol açtı. Bonzai 2014 yılına oranla 2015 yılında yüzde yüz artış gösterdi. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri 2014 yılının tamamında,  toplam 5 kilo 576 gram Bonzai ele geçirirken, bu rakam geçtiğimiz yıl ikiye katlandı. 2015 yılının tamamında, yapılan operasyonlarda toplam 9 kilo 500 gram Bonzai tespit edildi.
Polis 2015 yılında yaptığı operasyonlarda Bonzai’nin yanı sıra, eroin, kokain,  esrar, hintkeneviri bitkisi ve yüzlerce Extacy hap tespit etti.

Havalimanı ve Kara Giriş Kapılarında da uyuşturucu var
Havadis, ülkeye ithal edilen bonzai ve diğer uyuşturucu maddeler ile ilgili polis denetimlerinden yola çıkarak, rakamlara ulaştı. Bonzai hem Güney Kıbrıs’tan hem de deniz ve hava giriş kapılarından ülkeye sokuluyor.

Ercan Havalimanı Kara Giriş Kapıları ve polis operasyonlarında görev yapan detektör köpekler ülkeye uyuşturucu ile gelenleri affetmedi. Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri, 2015 yılının tamamında Ercan Havalimanı, Limanlar ve Kara Giriş Kapılarında toplam 2 kilo 130 gram Hintkeneviri, 150 gram kokain ve çok sayıda extacy hap ele geçirdi.

Detektör köpeklerin büyük etkisi
Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi’nde görevli polis ekipleri uyuşturucuyu sonlandırmak için aldığı her ihbarı değerlendirirken, havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında eğitmenleri ile görev yapan detektör köpeklerin aramaları oldukça etkili.

Haftanın 7 günü havalimanı, limanlar ve kara giriş kapılarında görev yapan 6 detektör köpek 2014 yılında ve 2015 yılında yüklü miktarda uyuşturucu tespit etti.
5 ölümün nedeni de uyuşturucu

Temmuz ayında Uyuşturucuya Karşı Mücadele Semineri'nde Adli Tıp Uzmanı Doktor İdris Deniz'in yaptığı açıklamaya göre, 2015 yılının ilk 6 ayı içerisinde KKTC’de 3 kişinin uyuşturucudan öldüğünü açıklarken, 2015 yılının tamamında ölüm sayısı 5’e yükseldi. Doktor İdris Deniz, meydana gelen 5 ölümün otopsisinde uyuşturucu maddeye bağlı ölümlerin trafik kazası, intihar ve uyuşturucu madde kullanımı olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Çocuklarda uyuşturucudan tutuklanıyor
Aynı denetimlerde ortaya çıkan bir başka ürkütücü sonuç da uyuşturucu kullanım yaşı ile ilgili. Ortaokul yaşındaki öğrenciler de uyuşturucu batağında. Bonzai illeti, kısa zamanda okulları da sardı. 14 yaşında, bonzai kullanırken yakalanan çocuklar var.
Mahkemeler caydırıcı cezalar veriyor

Ülkede artış gösteren bonzai, son yıllarda mahkemelerin gündeminde ilk sıralarda yer almakta. Artış gösteren uyuşturucu suçu ile ilgili yargı ibret verici cezalarla dikkat çekiyor. Basında hemen her gün uyuşturucu suçu ile ilgili haberler çıkarken, hapislik cezaları ibretlik.
Yargı uyuşturucu suçunu affetmiyor

Geçtiğimiz Eylül ayında oturum yapan Adli Yılda bitirilen 565 davanın 222’si sadece uyuşturucu olurken, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi 123, Mağusa 55, Girne Ağır Ceza Mahkemesi ise 44 uyuşturucu dosyası kapattı. 2015- 2016 yeni açılan Adli Yılında’da durum aynı.

2016 Adli Yılda Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi 140 uyuşturucu dosyası bitirdi.
Cezaevi kaynıyor
Ülkede uyuşturucu suçunun artış göstermesi Merkezi Cezaevine de yansıdı. 2016 yılı itibarı ile 381 kişinin 123’ü uyuşturucu suçundan. 76’sı hüküm alırken, 47 hükümsüz tutuklu yargılanmayı bekliyor.  

Metin Bilmem: Uyuşturucu gençlere oyun oynuyor
KKTC’de uyuşturucu suçlarının son dönemlerde ürkütücü boyuta geldiğini ve özellikle bu tür suç yaşının 14’e kadar düştüğünü söyleyen Metin Bilmem, Merkezi Cezaevi’nin tüm imkânlarını kullanarak bu tür suçlardan cezaevine girenlere destek olmaya çalıştıklarını şu şekilde anlattı:

“Uyuşturucu son 2 yılda ülkede gençler üzerinde oyun oynuyor. Yaygınlaşan bu suç karşısında biz velilere ve öğretmenlere çok büyük görevler düşmekte. Verimler çocukları mutlu etmeli boş zamanları spor, çeşitli aktivitelerle doldurmalı. Biz bu tür suçları Cezaevinde önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Uyuşturucu suçundan gelen mahkûmların sağlığı için psikolog ve ayda bir Barış Sinir ve Ruh Hastalıkları Hastanesi’nden doktor geliyor. Mahkûmların Merkezi Cezaevi’nde oldukları süre içerisinde uyuşturucudan kurutulmaları için her türlü imkân sağlanıyor.”

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.