1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BORÇ İÇİNDE YÜZEN KKTC DEVLETİ… BİR DE ŞUNA BAKIN!
BORÇ İÇİNDE YÜZEN KKTC DEVLETİ… BİR DE ŞUNA BAKIN!

BORÇ İÇİNDE YÜZEN KKTC DEVLETİ… BİR DE ŞUNA BAKIN!

Bu paralar nereye harcanıyor?

A+A-

 

'LÜKÜS' SİYASET

lukus.jpg

Ağır borç yükü altında bulunan ve bankalara olan borcun faizlerini dahi ödemekte zorlanan KKTC devletinin, 2015’te ‘örtülü ödenekler’ için bütçeye 2 milyon 450 bin Türk Lirası koyduğu öğrenildi.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; örtülü ödenekte en büyük pay bir milyon 500 bin TL ile Cumhurbaşkanlığı’na ait. Cumhurbaşkanlığının 2014 yılındaki örtülü ödenek harcaması bir milyon 150 bin TL idi.

Başbakanlığın örtülü ödenek bütçesi ise bu yıl 250 bin TL’den, 400 bin TL’ye yükseldi. Başbakan Yardımcılığı’nın 2014’te 300 bin TL olan örtülü ödeneği bu yıl 350 bine, Maliye Bakanlığı’nın da 200 binden 250 bine çıkarıldı.

Siyasilerden farklı yorumlar

CTP milletvekili, eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanlığı dışındaki ödeneklerin Sayıştay’ın denetimine tabi olduğunu söylerken, UBP milletvekili Zorlu Töre “böylesi lüks harcamalara gerek yok” dedi. TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, “Örtülü ödenek olmamalı” derken, eski maliye Bakanı Ersin Tatar, “hükümet elindeki imkanları bu şekilde değerlendiriyor” dedi.

Soyer:  Başbakanlık ödeneği Sayıştay’a açıktır

CTP milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Cumhurbaşkanlığı dışındaki ödeneklerin Örtülü Ödenek kapsamında olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Bunu örtülü ödenek olarak görülmesinin nedeni de görev esnasında siyasi anlamda yapılacak bazı çalışmalara kullanılmasıdır. Bunun için kullanılıp kullanılmadığı konusunda sıkıntılar var. Ama hane halkına destek kalemi bir anlamda yasal olarak nasıl kullanılacağı açıktır ve Sayıştay’ın denetimindedir. Bu bakımdan bunu böyle söylemek isterim. Tasarruf bakımından ele alınacak olursa elbette bunun tartışma konusu olan bir noktası vardır. Tasarruf bakımından bunun alınması lazım.

“Cumhurbaşkanlığı’nın ödeneği Sayıştay’a açık değil”

Cumhurbaşkanlığının ödeneği Sayıştay’a açık değil. Yapılan harcamalar kendilerince devlet arşivlerine geçtiği ifade ediliyor. Bu harcamaların maksadına uygun kullanılması lazım... Ama belli amaçlar için kullanılıyorsa örneğin, şu kadar dış basında ilan için , şu kadar miktarı da şuraya kullanılıyor diye belirtilmesi lazımdır.”

Çakıcı: Bu ödenekler iptal edilmelidir

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da,  örtülü ödeneklerin şeffaf olmadığını iddia ederek, sözkonusu ödenekleri herkesin kendi çıkarları için kullandığını savundu.  Bu ödeneklerin gizlenmesini kabul edilemez olarak nitelendiren Çakıcı şöyle konuştu: “Örtülü ödenek diye bir şey olmamalıdır. Halka bir kamu görevlisinin yaptığı her işlemin hesabını vermek zorunludur. Seçim yılına girdiğimiz için biraz da ondan kaynaklanıyor. Hele cumhurbaşkanlığındaki artış astronomik bir artıştır. Belli ki Cumhurbaşkanlığındaki artış yapılırken Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı hükümet de kendi aralarında uzlaşıya varmıştır.

“İptal edilmesi gerekiyor”

Dikkat ederseniz cumhurbaşkanlığındaki artışa bağlı hükümet yetkililerin de örtülü ödeneklerinde artış yaşanmaktadır. Birbirlerine danışarak ve onaylayarak böyle bir artışa gidildiğini düşünüyorum. Bunlar gizli kapaklı işleri halletmeye yönelik ayrılan ödeneklerdir. İptal edilmesi gerekiyor. Bu halkın bilgisi dâhilinde olmayan herhangi bir örtülü ödeneğin olmaması lazım…  Şu anda görülen rakamların azaltılması gerekirken büyük oranda arttırılmaya gidilmesi şaşırtıcıdır. Daha gizli ve daha şeffaf olmayan harcamalardır. Bu ödeneklerin arttırılması bana göre skandaldır.”

Ersin Tatar: Nedenini sormak lazım

Ersin tatar ise, “Biz Ulusal Birlik Partisi (UBP) olarak şu anda muhalefetteyiz.  Bu bütçeyi hükümet hazırlamıştır. Demek ki böyle bir karar uygun görülmüş ve ellerindeki imkânı bu şekilde değerlendirmişler. Burada enflasyona bağlı olarak ondan daha fazla bir artış olduysa bunun nedenlerini sormak lazım. Yıllardır bu uygulamalar devam ediyor. Bunlar her ne kadar da örtülü ödenek adı altında olsa da halk yararına kullanılmaktadır. Yıl sonunda da hükümetin takdiridir. Hükümet kendi dağıtımını yapıyor. Şu anda bir muhalefet vekili olarak bunu söylemek isterim.  Meclisten geçen bir yasadır. Onların takdiridir. Yapılan harcamaların ne yönde ve kimlere yapıldığı devletin arşivine girer” şeklinde konuştu.

Zorlu Töre: Bu paralar nereye harcanıyor?

Ekonominin zorda olduğu bir dönemde, örtülü ödenekler bazı noktalarda çok lüks geldiğine dikkat çeken UBP Milletvekili Zorlu Töre de,  harcanan bu paraların akıllarda soru işaret yarattığını belirtti.

“Adı üstünde örtülü ödenek olduğu için denetlenmiyor manasında bir durum…” diyen Töre şunları kaydetti: “ Dolayısıyla devletin ödeme yapamadığı üretici sektöre ve sosyal yardım alma beklentisi olan birçok insan olduğu bir ülkede örtülü ödenekler bilinmezlik oluşturuyor. Ben örtülü ödeneklere getirilen artışı değil de tümünün sorgulanması düşüncesini taşıyorum.

“Bakanlıklarda neden var?”

Başbakan ve Cumhurbaşkanlığında olabilir ama Bakanlıklarda neden olduğu soru işaretidir. Bakanlıkların örtülü ödeneklerinin olmasını doğru bulmuyorum. Denetimde fayda vardı. Daha ziyade öğrenciler Başbakana Maliye Bakanlığına başvuruyor ve ya elektrik v.b alanlarda maddi gücü bulunmayan vatandaşlar… Acaba oralara mı veriliyor, yoksa başka yerlere mi aktarılıyor. Bilinmezlik doğurması açısından sakıncalı geliyor. Ne kadarı hayra uygun şekilde veriliyor. Güvenlik amacıyla mı yapılıyor, ben örtülü ödenek denince nereye gittiği belli olmayan ödenek diye düşünüyorum. Düşünüldüğü zaman bir devlet için ayrılan pay çok büyük rakamlar değil ama nereye harcandığının bilinmemesi farklı düşünceleri de beraberinde getiriyor…”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.