1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BORSADA SERT DALGA!
BORSADA SERT DALGA!

BORSADA SERT DALGA!

Dolarda rüzgar tersine...

A+A-

Cuma gecesi yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından gözler dolar ve altın fiyatlarındaydı. Cuma olayların hemen ardından 3 liranın üzerine çıkan dolar, bu sabah güne düşüşle başladı ve 2,93 seviyesinin de altına geriledi. Olayların ardından rekor seviyeye çıkan altının gram fiyatı ise bugün düşüyor. Borsada ise çok sert bir satış dalgası var. Endeks yüzde 4,5 ekside. Uzmanlar bugün piyasalarda dalgalanmalar olabileceğine işaret ediyor. İşte dolar ve altında son durum...

Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişimi sonrasında uluslararası piyasalarda 3 liranın üzerine çıkan dolar, Türkiye piyasalarının işleme açık olmadığı dakikalarda 2,95 seviyesinden işlem görürken, işlemlerin başlamasıyla 2,93 seviyesinin altına geriledi.  Uzmanlar bugün piyasalarda dalgalanmaların yüksek olabileceğine işaret ediyor. Borsa İstanbul güne yüzde 2,5 düşüşle başladı.

Darbe girişiminin özellikle yabancı yatırımcılar nezdinde yarattığı istikrarsızlık algısı ile BIST-100'de yüzde 5'i, bankacılık endeksinde ise yüzde 7'yi aşan satışlar yaşandı.

Kur, faiz, eurobond getirileri ve CDS'ler Cuma gecesi gerçekleşen darbe girişiminin yatırımcı güveninde yarattığı zedelenmenin etkisiyle sert yükseldi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi 12 günün zirvesine yükselirken gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yaklaşık 60 baz puan yükselişle işlem görüyor.

TL her ne kadar illikit işlemlerde yaşadığı değer kaybının önemli bir bölümünü darbe girişiminin başarısız olmasıyla geri verse de piyasanın son olarak likit işlem gördüğü Cuma günü akşam saatlerinde değer kayıpları devam ediyor.

Türkiye'nin 2024 vadeli eurobondlarının getirisi ise 15 baz puan yükselişle 2 haftanın zirvesi olan yüzde 4.314'te işlem görüyor.

Cuma günü akşam 18.30 saatlerinde 2.89 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit işlemlerde 3.0514 seviyesine kadar yükseldikten sonra güne 2.96 seviyesinden başladıktan sonra saat 1222'de 2.9575/2.9584 seviyesinde işlem gördü.

Bu verilere göre TL ilk aşamada dolar karşısında darbe girişiminin etkisiyle yüzde 5'e kadar değer kaybetti. Bugün itibarıyla Cuma gününe göre değer kayıpları yüzde 2'in hemen üzerinde seyrediyor.

Cuma günü akşam 18.30 saatlerinde 3.05 civarında işlem gören sepet bazında TL haftasonu illikit işlemlerde 3.2088 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 1222'de 3.1127/3.1150 seviyesinde işlem gördü.

Cuma günü akşam 18.30 saatlerinde 3.20 civarında işlem gören euro/TL = haftasonu illikit işlemlerde 3.3677 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 12.22'de 3.2688/3.2706 seviyesinde işlem gördü.

DOLAR NEREYE GİDECEK?

Reuters'a konuşan JPMorgan Başekonomisti Yarkın Cebeci, gelişmelerin yatırımcıların Türkiye'ye olan güvenlerinde gedik yarattığını vurguladı ve bu sabah 2.96 ile güne başlayan dolar/TL'nin önümüzdeki dönemde 2.98-3 civarında istikrar kazanabileceğini söyledi.

KÜRESEL PİYASALARDA SON DURUM

Bugün Asya'da Japonya piyasalarında resmi tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,5 değer kazandı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay bir seyir izledi. 

PİYASA NE DİYOR?

 KERESTECİ: DEĞER KAYBI MAKUL SEVİYEDE KALACAK

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta “Ekonomik manada önümüzdeki dönemde daha güçlü bir noktaya ulaşma ihtimalinin daha kuvvetli olduğuna inanıyoruz. Ancak, kısa vadede, yaşanan gelişmelerden rahatsızlık duyan yatırımcıların geliştirecekleri piyasa reaksiyonu nedeniyle oldukça dalgalı bir güne başladığımızın farkındayız. Otoritelerin aldığı ve gerekli olması durumunda almayı taahhüt ettikleri adımlar sayesinde piyasaların kısa vadede dengeye oturabileceğini ve TL cinsi yatırım enstrümanlarındaki değer kaybının makul düzeylerde kalacağını düşünüyor olsak da ani tepkiler nedeniyle gün içerinde büyük dalgalanmalar yaşanabileceğini öngörüyoruz. Buna ilişkin tahminlerimize gelirsek... Cuma gece saatlerinde, bankalararası piyasa kapandıktan sonra, elektronik işlemlerde dolar/TL kuru 3.04'lü seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Gelen haberler nedeniyle oldukça kısa bir zaman dilimi içerisinde, oldukça düşük işlem hacmi ile tek yönlü bir hareket yaşandı. TL'de yüzde 5 civarında değer kaybına neden olan bu süreçte gerçekleşen işlem hacminin yüksek tutarda olmadığını düşünüyoruz. Piyasalar kapalı olduğundan ötürü diğer piyasalarda herhangi bir tepki olmadı ve böylelikle bugüne yönelik harekete ilişkin herhangi bir sinyal alamadık. Bugün güne başlarken ilk olarak hain kalkışmanın başarısızlığa uğratıldığını not etmek lazım. Bu nedenle ilk uç tepkilerin kalıcı olmayacağını, paniklenmemesi gerektiğini ve rasyonaliteden uzaklaşılmaması gerektiğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"DALGALANMA YÜKSEK OLABİLİR"

ALB Foreks Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk, sabah geçtiği notta, "Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra akşam saatlerinde yurtiçinde yaşanan başarısız darbe girişiminin etkisiyle Türk Lirası’nda çok sert değer kayıpları görülse de yeni hafta başlangıcıyla birlikte bu yukarı yönlü hareketlerin zayıfladığını görmekteyiz. Hafta sonu Merkez Bankası ve Sn. Şimşek’ten gelen piyasa dostu açıklamalar piyasa fiyatlaması açısından önemli olabilir. Türkiye ETF’leri Cuma akşamı yüzde 2.5 oranında değer kaybı yaşadı. Siyasi gelişmeler ve piyasalara ilişkin gelebilecek haber akışları neticesinde bu hafta yurtiçinde volatilite yüksek kalabilir" yorumunu yaptı.

"MERKEZ İNDİRİME DEVAM EDER" 

Deniz Invest Araştırma Şefi Sinan Gökşen, “Yaşanan olayların TCMB’nin para politikası yaklaşımı değiştirmesini beklemiyoruz. Dolayısıyla yarınki PPK toplantısında TCMB’nin para politikasında sadeleştirmeye gecelik borç verme faizinde 50 baz puanlık indirimle devam etmesini bekliyoruz. Böylece ortalama fonlama maliyetindeki düşüşle de TCMB bankacılık sektörünün likidite koşullarını gevşetmiş olacak. Kurdaki volatilitenin Cuma gününe nazaran düşmüş olması da TCMB’nin likidite desteğine öncelik vermesine yardımcı oluyor. Makroekonomik açıdan olaylar yabancı yatırımcı ilgisini bozacaktır ancak hükümetin mali politikalarla zararı azaltacak önlemler almasını; ancak bunun mali disiplini ortadan kaldıracak nitelikte olmamasını bekliyoruz. Dolayısıyla kur, enflasyon ve büyüme tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Cari açık üzerinde risk yukarı yönlü ancak tahminlerimizde değişikliğe gitmek için turizm gelirlerindeki düşüşü görmeyi tercih ediyoruz” yorumunu yaptı.

"MERKEZ'DEN İNDİRİM BEKLİYORUM"

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Normalleşmenin etkisiyle birlikte TL tarafından dolar 2.95 seviyesine gerilemiş görünüyor. Bu seviyelerde bir süre piyasalar bekle gör psikolojisi içerisinde olabilir ve kur 2.93-2.96 arasında dalgalanabilir. Borsa endeksinde ise sabah sert açılışın ardından satışların bir miktar karşılandığını ancak yeniden satış baskısının güçlendiğini izliyoruz. Burada 78000 seviyesi önemli olacak. Borsa endeksi 78000 seviyesinin üzerinde tutunabilirse,  ileriki günlerde zayıf da olsa 80000 seviyesine doğru tepkiler görebiliriz. Piyasalar, fiyatların dengeye oturmasını bekleyecektir. Burada yabancı yatırımcıların eğiliminin de önemli olduğunu düşünüyorum. Yabancı yatırımcıların bir süre, gelişmeleri izlemesi beklenebilir. Bu nedenle kısa vadede çok güçlü bir yabancı satışı beklemiyorum. Ancak endeksin primli olması da bir dezavantaj teşkil ediyor. Yabancılar bu seviyelerden karlarının bir kısmını realize edip sonra izlemeye geçebilir ve bu durum da endekste baskı yaratabilir. TCMB’nin enflasyondaki sınırlı gelişmeye paralel,  25 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyorum. Ancak son gelişmelerle birlikte,  50 baz puanlık indirim beklentisi de güçlenmeye başladı. Kurdaki mevcut fiyatlamalarda, bu oranların fiyatlandığını düşünüyorum. 50 baz puanlık indirim gelmesi durumunda endekste,  bankalarla birlikte tepkiler gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

"ORTALIK SAKİNLEŞECEK"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Girişimin başarısız olması ve normal hayatın devam ediyor olması ise, piyasaların nispeten toparlanarak haftaya başlayacağını gösteriyor. Dolar/TL de haftaya 2,95 seviyesinin üzerinden başladı. Merkez Bankası, finansal piyasalarının etkin işeyişinin sürdürülmesi amacıyla bir dizi önlem açıkladı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sn. Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Sn. Çetinkaya, yatırımcılarla kaygılanmamaları için telekonferans yaptı. Piyasada ilk başta panik havası olabilir, bu havaya kapılmamak ve sükûnetle beklemek gerektiğini düşünüyoruz. Ortalık sakinleşecek ve piyasa hareketleri rasyonelleşecektir. Bu sürede kredi derecelendirme kuruluşları da açıklama yapabilir, dikkatli olmak lazım...” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.