1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BOSNA SIRP CUMHURİYETİ REFERANDUMA GİDECEK
BOSNA SIRP CUMHURİYETİ REFERANDUMA GİDECEK

BOSNA SIRP CUMHURİYETİ REFERANDUMA GİDECEK

Bosna Hersek'teki iki etnik topluluktan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde

A+A-

 

Bosna Hersek'teki iki etnik topluluktan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS), Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Savcılığı'nın kararlarının bu bölge sınırları içerisinde uygulanıp uygulanmamasına yönelik referandum yapılacak.  ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği, referanduma karşı olduklarını açıkladı.

RS Halk Meclisi'nde yapılan oylamada, söz konusu iki kurumun kararlarının entite sınırları içerisinde uygulanması hakkında referanduma gidilmesi oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamaya katılmayan Boşnak milletvekilleri, uluslararası topluma referandumun düzenlenmesini engelleme çağrısında bulundu.

Referandumda vatandaşlara, "Bosna Hersek Yüksek Temcilcisi'nin anayasaya aykırı ve yetkisiz yasal dayatmalarının, özellikle de Bosna Hersek Mahkemesi ve Savcılığı Kanunu ile ilgili dayatmalarının ve bu kurumların kararlarının Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında uygulanmasını destekliyor musunuz" sorusu yöneltilecek.

Referandum, kararın yürürlüğe girmesinin üzerinden 50 gün geçtikten sonra yapılacak. Karar, Bosna Sırp Cumhuriyeti Resmi Gazetesi'nde yayınlandıktan 8 gün sonra yürürlüğe girecek.

Mevcut yasalara göre, Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Savcılığı'nın kararları tüm ülke sınırları içerisinde uygulanıyor. Referandumu destekleyen Sırp milletvekilleri, bunun değiştirilip yetkinin entitedeki mahkeme ve savcılıklara verilmesini istiyor.

Referandum kararının ardından yazılı bir açıklama yapan ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği, referanduma karşı olduklarını bildirdi.

Açıklamada, söz konusu referandum ülkede güvenlik, refah ve istikrar için tehdit olabileceği uyarısında bulunulurken, referandumun aynı zamanda Bosna'daki savaşı sona erdiren Dayton Barış Antlaşması'na da aykırı olduğu ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.