1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BOZER: “ENGELLİLERİN KAMUDA İSTİHDAM EDİLMESİNE YÖNELİK KARARIN MECLİS’E GÖNDERİLMESİNE GEREK YOK, YASALAR VAR”
BOZER: “ENGELLİLERİN KAMUDA İSTİHDAM EDİLMESİNE YÖNELİK KARARIN MECLİS’E GÖNDERİLMESİNE GEREK YOK, YASALAR VAR”

BOZER: “ENGELLİLERİN KAMUDA İSTİHDAM EDİLMESİNE YÖNELİK KARARIN MECLİS’E GÖNDERİLMESİNE GEREK YOK, YASALAR VAR”

MECLİS BAŞKANI BOZER, ENGELLİLER FEDERASYONU YETKİLİLERİNİ KABUL ETTİ

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Bakanlar Kurulu’ndan geçirilen, 60 engellinin kamuda istihdamına yönelik kararın Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini ancak buna gerek olmadığını söyledi.

Engellilerin istihdamına yönelik yasaların mevcut ve yürürlükte olduğunu belirten Bozer, “Karar geçirip topu Meclis’e attılar. Meclis’ten yasa geçerse alırız, geçmezse alamayız diye bir nokta yoktur” dedi.

Meclis Başkanı Bozer bugün Derviş Yücetürk başkanlığındaki Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu yetkililerini kabul etti.

Yücetürk, engellilerin kamuda istihdamına yönelik kararın Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilmesini, oyalama taktiği olarak gördüklerini söyledi.

BOZER: “İSTİHDAMLAR İÇİN YASAYA İHTİYAÇ YOK”

Engelliler Federasyonu’nun “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla gerçekleştirdiği ziyarete teşekkür eden Bozer, “Hepimiz çok hassas ve dikkatli olmalıyız. Bu noktaya önem vermemiz gerekiyor” dedi. Birleşmiş Milletlerin engellilerle ilgili deklarasyon yayınladığını, kısa süre sonra Cumhuriyet Meclisi’nin de bu deklarasyonu onaylandığını söyleyen Bozer, yasa tasarısının da hazırlandığını, komitenin gündeminde olduğunu kaydetti.  Yasayı bir yıl içinde çıkarma arzusunda olduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Bozer, siyasal sorunlara rağmen kısa sürede yasanın geçirileceği konusunda ümitli olduğunu ifade etti.

Engellilerin istihdamına yönelik yaşanan sürece de değinen Bozer, “Bakanlar Kurulu’ndan 60 kişinin kamuda istihdam edilmesine yönelik kararı geçirip topu Meclis’e attılar. Engellilerin istihdam edilmesine yönelik yasa vardır, Meclis’ten geçmesine gerek yoktur. Meclis’ten yasa geçerse alırız, geçmezse alamayız diye bir nokta yoktur” dedi.

Dernekler Yasası ile ilgili yasanın da komitede olduğunu söyleyen Bozer, yasanın bir değişiklik yasası olduğunu, güncelleme amacı taşıdığını belirtti. Bozer, var olan Dernekler Yasası’nın ihtiyaçları karşılayabileceğini ifade etti.

YÜCETÜRK: “İSTİHDAM BEKLEYEN 200 GENÇ VAR”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, “16 Mayıs Engelliler Günü” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, bu çerçevede yetkililere ziyaretlerde bulunduklarını kaydetti.

Engellilerin istihdam edilmesine yönelik yasanın 1993 yılında çıkarıldığını söyleyen Yücetürk, Bakanlar Kurulu’ndan çıkan 60 kişinin istihdamına yönelik kararın Cumhuriyet Meclis’ine gönderilmesine gerek olmadığını belirtti. Yücetürk, bunu oyalama taktiği olarak gördüklerini ifade etti.

Ülkede yaklaşık 200 engelli gencin iş beklediğini söyleyen Yücetürk, engelli istihdamlarına 35 yaş sınırı getirmek istendiğini, buna karşı olduklarını kaydetti. Yücetürk, “Ulusal Birlik Partisi kurultayı döneminde 50 yaş üstü kişiler bile istihdam edilirken, engellilerin istihdam edilmesine 35 yaş sınırı getirilmeye çalışılıyor. Bu yaş çok erkendir” diye konuştu.

Dernekler Yasası konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Yücetürk, federasyon olarak tam tescil alamadıklarını söyledi. Meclis’te bulunan yeni Dernekler Yasası konusunda ortak yol bulunabileceğini kaydeden Yücetürk, yasanın denetim yapılmasına da olanak tanıyacağını vurguladı.

Engellilerin birçok sorun yaşadığını söyleyen Yücetürk, şehir merkezlerinde engellilerin kullanabileceği tuvalet bulunmadığını, bunun hem ülke insanı hem de turistleri mağdur ettiğini belirtti.

Yücetürk, Görme Engelliler Okulu Projesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin 28 bin TL tutarında yardıma onay verdiğini de söyledi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.