1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. 'BOZUK ARAZİ' DÜZELTTİ
'BOZUK ARAZİ' DÜZELTTİ

'BOZUK ARAZİ' DÜZELTTİ

Bilim insanları, insanların evrim sürecindeki basamakları yeniden tartışmaya açacak bir teori öne sürdü. Arkeologlar, insanların ‘bozuk araziye adaptasyon sağlamak için’ iki ayak üzerinde yürümeye başladığını savundu.

A+A-

İngiliz arkeologlar, atalarımızın nasıl iki ayak üzerinde yürümeye başladığı konusunda yeni bir teori ortaya attı.

York Üniversitesi araştırmacıları, insanların ortaya çıktığı Afrika’nın, ‘bozuk arazi koşulları nedeniyle iki ayak üzerinde durmamızı sağladığını’ savundu.

Antiquity dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ‘yanardağ faaliyetleri ve tektonik tabakaların hareketleri yüzünden bozulan arazi yapısı, modern insanın atasını iki ayağı üzerinde durmaya zorladı.’

Araştırma ekibinde yer alan York Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Isabella Winder, “Araştırmamız, bipedalizmin (iki ayak üzerinde yürüme), iklim değişiklikleriyle ortaya çıkan bitki örtüsü değişiminden çok, arazi yapısına gösterilen bir tepki olarak ortaya çıktığını savunuyor” dedi.

“AVLANMA YETENEĞİYLE GELİŞTİ”
RedOrbit sitesinin haberine göre, Dr. Winder, “Bozuk ve parçalı arazi yapısı, insan benzeri canlıların güvenliği ve gıda kaynakları için avantaj sağlıyordu. Öte yandan, tırmanma, denge kurma ve bozuk arazide hızla hareket etme gibi lokomotor yetenekleri de geliştirdi. Tüm bunlar, dik pozisyonda hareket etmeyi teşvik etti” ifadesini kullandı.

Bilim insanları, atalarımızın ağaçlarda yaşayan dört ayaklı hayvanlardan, iki ayağı üzerinde yürümeyi başaran bir evrim süreci geçirdiğine inanıyor. İlk insanların, boğaz, geçit ve oyuk gibi yapıları zamanla kolay avlanma imkanı sunduğu için tercih ettikleri ve kayalık alanda iki ayak üzerinde hızlı hareket etmeyi öğrendiği düşünülüyor.

İki ayak üzerinde yürümeyle ilgili geçmişteki teoriler, insanların iklim değişikliği nedeniyle ağaçlarda daha fazla barınamaması nedeniyle yere indiği yönündeydi. Ancak yeni çalışma, bipedalizm yeteneğinin, ağaçların azalmasından çok arazi değişikliğiyle ilgili olduğunu savundu.

KOŞMAYI DA ARAZİ SAĞLADI
Winder, “Arazi çeşitliliği, ilk insanların aynı zamanda navigasyon gibi anlama yetenekleri ve iletişim kabiliyetini de geliştirmiş olmalı. Bu süreç, beynin evrimi ve sosyal etkileşim için de rol oynadı” dedi.

İlk insanların dik durmayı öğrendikten sonra düz arazide koşmaya başladığı ve artan hareket kabiliyetiyle çeşitli araçlar geliştirdiği de belirtildi.

Bilim insanları Şubat 2013’de yayımladıkları bir raporda, bel ağrısı ve ayaklarda oluşan yaralar nedeniyle ilk insanların iki ayak üzerinde yürümeyi öğrenmiş olabileceğini öne sürmüştü. ABD’nin Case Western Reserve Üniversitesi’den antropolog Bruce Latimer, ‘fiziksel etkenlerin diğer hayvanlara kıyasla insanları daha fazla etkilemiş ve iki ayak üzerinde yürümeye zorlamış olabileceğini’ belirtmişti. 

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.