1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BREZİLYA DIŞİŞLERİ BAKANI PATRİOTA İSTİFA ETTİ
BREZİLYA DIŞİŞLERİ BAKANI PATRİOTA İSTİFA ETTİ

BREZİLYA DIŞİŞLERİ BAKANI PATRİOTA İSTİFA ETTİ

Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, ülkesiyle Bolivya arasında çıkan diplomatik krizin ardından istifa etti. Patriota'nın istifasıyla boşalan dışişleri bakanlığı görevine Brezilya'nın BM Büyükelçisi Luiz Alberto Figueiredo getirildi.

A+A-

Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, ülkesiyle Bolivya arasında çıkan diplomatik krizin ardından istifa etti. Patriota'nın istifasıyla boşalan dışişleri bakanlığı görevine Brezilya'nın BM Büyükelçisi Luiz Alberto Figueiredo getirildi.

Patriota'nın istifası ve yerine Figueiredo'nın atandığı, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'in basın bürosundan yapılan iki paragraflık kısa bir açıklamayla duyuruldu.

Basına açıklamada bulunan Rousseff'in bir sözcüsü, daha önce Brezilya'nın ABD Büyükelçliği görevinde de bulunan Patriota'nın, Brezilya'nın BM büyükelçliği görevine getirileceğini belirtti.

Patriota'nın istifası, Bolivya hükümetinden ölüm tehditleri aldığını öne sürerek, Brezilya'nın, Bolivya'nın başkenti Lapaz'daki Büyükelçiliği'ne sığınan Bolivyalı Senatör Roger Pinto'nun gizlice Brezilya'ya kaçırılmasının ardından Brezilya ile Bolivya arasında patlak veren diplomatik krizin hemen ardından geldi.

Ortaya bir delil koymamasına karşın Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Moreles yönetimini yolsuzluklara karışmakla suçlayan Pinto, 452 günden beri kaldığı Lapaz'daki Brezilya Büyükelçiliği'nden önceki gün gizlice kaçırılarak Brezilya'ya getirilmişti.

Morales yönetimiyse, rüşvet ve yolsuzluğa karışmakla suçladığı Pinto hakkında, kuzey eyaletlerinden Pando'da vali olarak görev yaptığı sıralarda eyalet ekonomisine zarar vermenin de aralarında bulunduğu çeşitli suçlardan dava açıldığını belirtiyor.

Brezilya hükümetinin, yaptığı başvuru üzerine 2012'de Pinto'ya siyasi sığınma hakkı vermiş olmasına karşın, bu olayı kendisine karşı yürütülen karalama kampanyasının bir parçası olarak gören Morales hükümeti, Senatör'ün ülkeden ayrılmasına izin vermiyordu.

Pinto'nun geçen haftalar içinde sağlığının kötüleşmesi üzerine gizlice Brezilya'ya kaçırılması kararı, bu ülkenin Lapaz'daki Büyükelçiliği'nde görevli diplomat Eduardo Saboia tarafından verilmişti.

Saboia, dün Globo News televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "siyasi nedenlerle zulme uğramış bir kişi" olarak nitelediği Pinto'nun gizlice Brezilya'ya getirilmesi kararını, hızla bozulan sağlığı nedeniyle Pinto'nun ölme riski taşıdığı kanaatine varması üzerine aldığını söylemişti.

BREZİLYA'NIN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI FİGUEİREDO

Dışişleri Bakanlığı görevine yeni atanan 58 yaşındaki Figueiredo, 2 aydan beri sürdürdüğü Brezilya'nın BM büyükelçiliği görevinden önce uzun yıllar Dışişleri Bakanlığında çevre, enerji, bilim ve teknoloji müsteşarı olarak görev yaptı.

Figueiredo ayrıca, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde 2012 yapılan, 100 devlet başkanını bir araya getirmesine karşın belirleyici kararların alınamadığı çevre zirvesinde Brezilyalı görüşmecilere başkanlık etmişti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.