1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BREZİLYA'DA GREV DALGASI
BREZİLYA'DA GREV DALGASI

BREZİLYA'DA GREV DALGASI

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde dün yapılan, liman ve otobüs hizmetlerini felç eden küçük çaplı iş bırakma eylemlerinin ardından bugün de ülke çapında yeni grevler düzenleniyor.

A+A-

BREZİLYA'NIN SAO PAULO EYALETİNDE DÜN YAPILAN KÜÇÜK ÇAPLI İŞ BIRAKMAEYLEMLERİNİN ARDINDAN BUGÜN ÜLKE GENELİNDE GREVLER DÜZENLENMESİ BEKLENİYOR

Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde dün yapılan, liman ve otobüs hizmetlerini felç eden küçük çaplı iş bırakma eylemlerinin ardından bugün de ülke çapında yeni grevler düzenleniyor.

Liman işçilerinin Brezilya'nın ve Güney Amerika'nın en büyük nakliye limanı olan Santos'da dün yaptıkları grev kısmi maddi kayba neden olurken, çalışanlar, bugün yapılacak daha geniş çaplı iş bırakma eylemine katkıda bulunmak amacıyla grevi erken sona erdirdi.

Ulusal Nakliye İşçileri Birliği'nden yapılan açıklamada, başka limanlarda çalışan işçilerin de bugün yapılacak eylem için dün grev yapmama kararı aldıklarını duyurdu.

Brezilya'da bu yıl içinde kabul edilen bir kanunla işverenlerin, OGMO adlı merkezi sözleşme ajansı aracılığıyla işçilerle mukavele imzalama zorunluluğu kaldırılmıştı. Sendikalar, çıkan kanunun limanların özelleştirmesini kolaylaştırdığını ileri sürüyor.

İş bırakma eylemleri, kamyon sürücülerinin, büyük limanlarda teslimatların engellenmesine yol açan protestosunun ardından gerçekleşti. Ayrıca Santos limanındaki liman işçileri de mayıs ayında 2 gün süren bir iş bırakma eylemi yapmıştı.

OTOBÜS ŞOFÖRLERİ DE GREVDE

Öte yandan Sao Paulo kentinde otobüs şoförleri ve bilet satıcılarının dün yaptığı grev nedeni ile kentteki 29 otobüs terminalinden 17'si kapatıldı. 400 seferin iptal edilmek zorunda kalındığı iş bırakma eylemi 750 bin yolcuyu etkiledi.

Otobüs çalışanlarının bugün ülke çapında düzenleyecekleri grevin ise tüm Sao Paulo kentinde otobüs hizmetlerini felç etmesi bekleniyor. İşçi sendikaları, "Ulusal Mücadeleler Günü" adıyla yapılan grev çağrısının Sao Paulo ile ülkedeki diğer eyalet başkentlerinde de iş bırakma eylemlerine örnek olmasını ümit ettiklerini bildirdi.

Ülkedeki belli başlı sendikaların yetkilileri, eylemler için bugün Sao Paulo Sanat Müzesi önünde bir araya geliyor. Toplantının kentin en işlek caddelerinden olan AvenidaPaulista'da tıkanıklığa yol açması bekleniyor.

Grevler, otobüs biletlerine yapılan zamlar, yetersiz kamu hizmetleri ve dünya futbol şampiyonasına ayrılan bütçeyi protesto etmek için başlayan gösterilerin hemen ardından geldi.

Protesto gösterilerinde 1 milyon 250 bini aşkın kişi sokaklara dökülmüştü.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.