1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BRİFİNG ALDI
BRİFİNG ALDI

BRİFİNG ALDI

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Kalecik sahilindeki deniz kirliliğiyle ilgili olarak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin merkez kampusu ile Kalkanlı kampusu tarafından görevlendirilen 4 kişilik kaza saptama bilirkişi heyetinin Kalecik’te

A+A-

TEMİZLİĞİ YAPACAK FİRMANIN EKİP VE EKİPMANLARI TÜRKİYE’DEN  GELDİ 100 KİŞİLİK EKİPLE  ÇALIŞMALARA BAŞLADI

ODTÜ’DEN 4 KİŞİLİK KAZA SAPTAMA BİLİRKİŞİ HEYETİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

HARMANCI, KİRLENEN ALANIN 6,8 KİLOMETRE VE SIZINTININ DA 100 TONUN ÜZERİNDE OLDUĞUNU AÇIKLADI

“HARMANCI:” KABA KİRLİLİK BİR HAFTA İÇERİSİNDE GİDERİLECEK”

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Kalecik sahilindeki deniz kirliliğiyle ilgili olarak,  Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin merkez kampusu ile Kalkanlı kampusu tarafından  görevlendirilen 4 kişilik  kaza saptama bilirkişi heyetinin Kalecik’te çalışmalara başladığını açıkladı.

Bakan Harmancı,  dalgıçların ve sualtı kameralarının da alanda çalışma yapacağını ifade ederek, bu akşam beklenen bir profesör başkanlığında 3 kişilik deniz biyologları ekibinin çevresel etki değerlendirme çalışması yapacağını kaydetti.

Bakan Harmancı, kaza tespit raporlarının hazırlanmasının ardından cezalarla ilgili kısma geçileceğini kaydetti.

ÖNCE SUÇLU TESPİT EDİLECEK… CEZA SONRA

Olayın bir çok bakanlığı ilgilendiren bir konu olduğunu ve bu konuda ilk kez böyle bir tecrübe yaşanmakta olduğunu söyleyen Harmancı, “Konunun bir çok boyutu var, biz bakanlık olarak çevreyle ve yasayla ilgili boyutuyla ilgileniyoruz. Herkes bizden ceza yazmamızı bekliyor. Suçlu kim onu tespit etmeden önce ceza yazabilmek mümkün değil” dedi.
Bakan Harmancı, olayla ilgili cezai yaptırımların yasada açık ve net olduğunu, “kirliliği yapan öder” prensibinin işlediğini, yasanın ayrıca tazminat davası açılmasına da cevaz verdiğini söyledi.

AKSA şirketinin, kirliliği gidermek amacıyla hizmet alımında bulunduğu Türkiye’den SEAGULL isimli özel deniz temizlik şirketinin ekip, ekipman ve personeli  KKTC’ye ulaştı. Ekip bu sabah yaklaşık 100 kişiyle sahili temizleme çalışmalarına başladı.

Şirketin temizlikte kullanılmak üzere kargo uçağıyla 4 tır ekipman ve malzeme getirdiği bildirildi.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı da bu sabah AKSA’ya giderek temizliği gerçekleştirecek olan firmadan brifing aldı. Ayrıca,İlgili yetkililerin  de katılımıyla koordinasyon toplantısı  yapılarak eylem planı görüşüldü.

Bakan Harmancı toplantının ardından  yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Harmancı Türkiye’den beklenen malzemelerin bu sabah saat 07.00’de KKTC’ye geldiğini, toplantıda malzemelerin hangi yöntemlerle kullanılacağına dair ön brifing aldığını, danışmanlarıyla birlikte bu bilgilerin doğruluğu ve modifiye oranını görüştüğünü söyledi.

Bakan Harmancı, ODTÜ tarafından görevlendirilen 4 kişilik bilirkişi heyetinin  çalışmalara başladığını,  gemi kaptanları ve boruyu imal eden şirketle görüştüklerini terminal yetkilileriyle de görüşeceklerini kaydetti.

TEMİZLİK FAALİYETİ 10 ANA ARTERDE SÜRDÜRÜLECEK

Harmancı, çevre kirliliğini temizleme faaliyetlerinin 10 ana arterde 100 kişilik bir ekiple sürdürüleceğini,  300 kişilik bir ekibin de rezervde tutulduğunu kaydetti.

Harmancı, çalışmalarda yerli kaynak kullanımı konusunda tereddütleri olduğunu vurgulayarak sebebini de, “Çünkü profesyonellik ve deneyim gerektiren bir iş, kimsenin sağlığıyla ilgili endişe yaratmak istemiyoruz” diye açıkladı.

BAFRA’YLA İLGİLİ TEDBİRLER ALINDI

Bakan Harmancı, kirliliğin, Bafra oteller bölgesine geçmemesine ilişkin önlemlerin alındığını, süreç izlenerek gerekirse ek önlemler de alınacağını söyledi.

KABA KİRLİLİK 7-10 GÜN ARASINDA TEMİZLENECEK”

Ekiplerin bugün öğleden sonra çalışmaları arıtma tesisinin bulunduğu bölgede yoğunlaştıracaklarını söyleyen Harmancı, çevre kirliliğini oluşturan kaba kirliliğin 7-10 gün arasında temizlenmesini beklediklerini söyledi.

Bunun ardından detay çalışmasına geçileceğini belirten Bakan Harmancı, tahribatın boyutu ve dibe çökme oranları nedeniyle detay çalışması süresiyle ilgili bir tahminin şu an söz konusu olmadığını belirtti.

KİRLENEN ALAN 6,8 KİLOMETRE

Harmancı, çevre kirliliğinden etkilenen alanın 6,8 kilometre olduğunu, sızıntının da 100 tonun üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bu akşam kesin raporu vereceğini söyledi.

Bakan Harmancı bugün itibarıyla kirliliğin yayılmasının durdurulduğunu belirtti.

Ekipmanın gecikme nedeninin Türkiye’deki prosedürden kaynaklandığını kaydeden Harmancı, Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’nın da süreçte devreye girdiğini kaydetti.

Bakan Harmancı,  Türkiye’den gelen ekipmanla ilgili bir tespitte de bulunarak, “Bu malzemelerin bizde, ilgili firmalarda olması gerekirdi. Bence en acı gerçek budur” dedi.

YANGIN HELİKOPTERİ

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı  Mehmet Harmancı, yangın helikopteriyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise, yangın helikopterin şart olduğunu, ancak bu ihtiyacın dünyada yaygın olduğu şekliyle sezonluk kiralama yöntemiyle karşılanabileceğini belirtti.

Her türlü şartın değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Harmancı,  genel bir seferberlik ve kamuoyunun katkısıyla  ve  sigara ve alkol gibi türevlere konulacak küçük çaptaki fonlarla bu tür ihtiyaçların karşılanması için kaynak yaratılabileceğini söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.