1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BRT UYARIYI CİDDİYE ALDI
BRT UYARIYI CİDDİYE ALDI

BRT UYARIYI CİDDİYE ALDI

BRT'nin elektriği kesileceği için mazot stoğu yaptığı iddia edildi ardına gelişmeler eklendi

A+A-

Cesurer'in 5 Ocak tarihinde sarfettiği sözlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz


ELEKTRİK SENDİKASI BAŞKANI'NDAN OLAY SÖZLER!

 

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, BRT’nin borcunun 120 milyon TL’yi aştığını ancak kurumun taksitlendirme konusunda dilekçe yazdığını kaydetti ve ekledi:

EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, büyük belediyelerin borçlarının da büyük olduğunu, Belediyelerin, KIB-TEK’e 120 milyonu aşkın borcu olduğunu belirtti.Kurumun, Bayrak Radyo ve Televizyon Kurumu’na yapılan uyarının ciddiye alındığını aktaran Cesurer, “BRTK olayın ciddiyetini anlamış olacak ki KIB-TEK yönetim kuruluna birikmiş borçlarının hangi taksitlerle ödenebileceği konusunda yazılı talepte bulunmuştur” dedi. Kıb-Tek’inprofesyonel kesimlerce yönetilmesi gerektiğinin de altını çizen EL-SEN Başkanı, bu şekilde kurumda birçok şeyin şeffaf bir şekilde çözüleceğini belirtti. ADA TV’de yayımlanan Öğlen Ajansı Programı’na konuk olan Cesurer, Kıb-Tek kurumuna olan borçları ve gündemi değerlendirdi. EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer programda şu ifadelere yer verdi:

‘TÜM BELEDİYELERİN BORÇLARI VAR’

“Kıb-Tek’in genel alacaklarına baktığımız zaman Kıb-Tek’in 600 milyonu aşkın alacağı var. Kıb-Tek’in borcu da 300 milyon civarında. Belli oranda tahsilatının mümkün olmayacağı rakamlarda var. Yani örneğin geçmişte burada kendi adına sayaç almış ve şuanda yurtdışında olan kayıp kesimler var. Ama genel hatlarıyla taksitlendirilenlere de baktığınız zaman artı 200’ün üzerinde rakam biliniyor. Sadece belediyelerin 120 milyonu aşkın bir borcu var. Tüm belediyelerin borçları var. Şuanda sanırım en büyük borç Girne Belediyesi’nin. 18 milyonu aşmış bir borç Girne’nin. Yine Lefkoşa Belediyesi’nin de bu şekilde. Mağusa’nın 6 milyon. Lefke Belediyesi’nin 13 milyon. Yani kısaca tüm belediyelerin 18 milyonla 4 milyon arası borcu var. Genel hatlarıyla her belediyenin belli oranda borçları var. Büyük belediyelerin borçları da büyük.
***

‘BEDAVA ELEKTRİK TÜKETMEK YOK’

Öte yandan BRT’nin 120 milyonu aşmış bir borcu var. Kamusal maliyenin de ödemekte yükümlü olduğu rakamlar var. Herhangi bir yerin bedava elektrik tüketmemesi gerektiğini görüyoruz. Bunlar maliyetlere olumsuz etki olarak dönüyor bedelini de toplum ödüyor. Son zamlar gelinen noktanın oluşturduğu çıkmazın bedeli. Elektrikte belli oranlarda indirimler yapılabilir. Son günlerde dövizdeki dalgalanmalar nereye varır görmek lazım ancak şuanda bile tahsilatın rayına girmiş olmasının getirdiği bir iyileşme var. Bunu doğru kullanıp maliyetleri aşağı çekmek gerekir. Bugün ülkemizde gerek rüzgar gerekse de güneş enerjisinden faydalanılmıyor.

‘BRTK CİDDİYETİN FARKINA VARDI’

BRTK olayın ciddiyetini anlamış olacak ki Kıb-Tek yönetim kuruluna birikmiş borçlarının hangi taksitlerle ödenebileceği konusunda yazılı talepte bulunmuştur. Eğer bu gönderilecek olan taksit oranlarına net bir cevap gelmezse şundan emin olunsun ki gereken yapılacaktır. Sendikamızın görevi sadece elektrik kesip bağlamak olmamakla birlikte yapılması gerekenleri kişi ve kurumlar ayrım gözetilmeden yapıyorsa ayrımın olmaması için ne gerekirse hayata geçirilmeli. Kıb-Tek’egönderilen yazıda ödeme oranındaki talepler olmuştur.

‘ÇÖZÜMÜN KAYNAĞI’

Sorunun kaynağı olmak istemiyoruz. Çözümün kaynağı olmak istiyoruz biz. Düşünün camilerle ilgili yaşadığımız süreçte tüm camilerin elektriğinin kesilmesi belki hoş bir şey değildi diğer taraftan cemaatte bakıyor ki hoca vaaz veriyor ve diyor ki devlete borç ve yükümlülüklerinizi yerinize getiriniz. Genel hatlarıyla şunu gördük biz yapılması gerekenin yapıldığı noktada sıkıntı olmaması gerekiyor. Sorumluluklarını yerine getirmeyecek olanlar varsa onların yerine yasal çerçevede getirecek olanlar vardır. Bu yük paylaşıldığı oranda azalabilir. İşsiz olan insanlara yüklenerek bu iş çözülmez. Bununla birlikte yine belediyelerle ilgili de süreç devam ediyor. Su motorlarıyla ilgili toplantı yapılıyor. Şunun net olarak bilinmesinde fayda var. Adım atılmasını görmek istiyoruz.

‘PROFESYONEL YÖNETİCİLER İSTİYORUZ’

Ülke genelinde 10- 20 yıllık master planları yapıldı. Kıb-Tek’inprofesyonel yapı tarafından yönetilmesini istiyoruz. İktidarıyla muhalefetiyle hem tüketici hem de üreticinin olacağı ortak akılla yönetilecek yapıyı talep etmemizin gereği budur. Şeffaf sonuçlar çıkacaktır bu şekilde. Kıb-Tek sonuçta domates üretmiyor. Sorunun kaynağı siyasi olarak doğru atamaların yapılmamasıdır. Bugüne kadar yöneticilerden çok iyiler olmuş olabilir ancak çok kötü yöneticiler de geçti.

‘PERSONEL EKSİKLİĞİ’


Kıb-Tek’te personel eksikliği var. Yüksek ek mesai var. Eksik personeli 24 saat çalışırsanız çalışsın diye olacak olan budur. Mesai gerektirecek durumlar olabilir ancak bunun sürekli olması iyi değil. Sayaç okumada bile personel özverili davranıyor. 120 bin abonemiz varken 750 personelimiz vardı ve şuanda personelimiz 600 kişiye düştü ancak 150 bin aboneye çıktık. Teknik ekipler yerine taşlar yerine oturmadıysa belli birimlerde olumlu sonuç bekleyemezsiniz siz.”

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.