1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'BRÜKSEL'E SALDIRDILAR ÇÜNKÜ...'
'BRÜKSEL'E SALDIRDILAR ÇÜNKÜ...'

'BRÜKSEL'E SALDIRDILAR ÇÜNKÜ...'

'Brüksel'e saldırdılar çünkü...'

A+A-

Emekli büyükelçi, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Özden Sanberk hedefin neden Brüksel olduğunu Gazetevatan.com'a anlattı.

Belçika'da da büyükelçi olarak görevde bulunan, USAK Başkanı Sanberk, ülkelerin istihbarat paylaşmadıkları benzeri saldırıların artabileceğini söyledi.
 
Sanberk şunları söyledi;
 
Bu terör saldırısı kampanyası Paris ile başladı. İki ülkede ( Fransa - Belçika ) Kuzey Afrika örgütlenmesi yıllardan beri var. Bu yapı IŞİD ile son dönemde daha sık görüştü.
 
Bu görüşmeler arttıkça, Avrupa içindeki gruplar daha da radikalleşti. Dünyayı etkileyen bu süreç ancak ülkelerin istihbarat paylaşması ile azalır.
 
Bunun için de BMGK'nın (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi)  karar alması gerekiyor. Ülkelere yaptırım uygulaması gerekiyor BM'nin. 7'inci maddeyi harekete geçirmesi gerekiyor.
 
7. MADDE NEDİR?: BM Antlaşması'nın 7. bölümü, Suriye hükümeti'nin ağır silahlarını şehir merkezlerinin dışına çekmemesi durumunda BM ülkelerinin silahlı güçlerine müdahil olma hakkı tanıyor.
 
Çünkü ülkeler bugüne kadar hiç istihbarat paylaşımında bulunmadılar. Bunun için zorlayıcı bir kırar çıkarsa, yüzde 30-40'lık bir paylaşım bile bu terör olaylarını çok ciddi oranda azaltır.
 
Terör içeriden geldi
 
Belçika'da, Kuzey Afrika  kökenli, radikal olmaya meyilli çok sayıda insan var. Yani ihraç terör değil, ülke içindeki grupların neden olduğu terör bu. Avrupa Birliği bunu çok iyi biliyor. Ama buna rağmen bu olaydan sonra AB'nin kapıları mültecilere iyice kapanacak.
 
Ülkede milliyetçi politikaları savunan siyasetçilerin oy oranı artacak. Ancak bu çözüm değil. BMGK'nın artık "terör" tanımı yapması gerekiyor. Benim teröristim, senin teröristim, diye ayrım yapma dönemi artık bitmeli.
 
Rusya bu konuda çok diretiyor. Bunun sona ermesi, siyasetçilerin, sağ duyularını kullanıp ortak politika üretmeleri gerekiyor.
 
Ortadoğu, Suriye karışınca Avrupa bunu dikkate almadı. Sorunlar büyüdü, mülteciler Avrupa kapısına dayandı. Ancak Paris ve Brüksel'deki terör olaylarında, terör ihraç değil içeriden. Fransa'da 6.5 milyon Kuzey Afrika kökenli insan, birikmiş nefretler var. Bu hazırlıklar şimdi ortaya çıkmadı. Onlarca yıldır bu tip terör saldırıları için hazırlık yapılıyor. Ülkeler istihbarat paylaşmazsa bu olaylar artacak. Ve yabancı düşmanlığı yükselecek.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.