1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU ADA, 9 BİN KİLOMETRE KARE...
BU ADA, 9 BİN KİLOMETRE KARE...

BU ADA, 9 BİN KİLOMETRE KARE...

BU ADA, 9 BİN KİLOMETRE KARE...

A+A-

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda atılması gereken ilk adımın gerginliği gidermeye yönelik olması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, “Bu ada, 9 bin kilometre kare. Toprağı da suyu da, denizdeki zenginliği de hakça paylaşabilmeliyiz. Akıl bunu gerektirir” diye konuştu.

Mustafa Akıncı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Akıncı, hedefinde bağımsız, her görüş ve renge eşit mesafede bir Cumhurbaşkanı olmak olduğunun altını çizerek, siyasi köklerini inkâr etmemekle birlikte bağımsız bir aday olduğunu vurguladı.

Akıncı bugün katıldığı bir televizyon programında, 4 ana başlık altında topladığı temel ilkeleri hakkında detaylı bilgi vererek, adaylığıyla ilgili soruları yanıtladı.

Adaylığı konusunda kendini motive eden unsurun sorulması üzerine Akıncı, toplumsal konularda iyiye gitmek yerine durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini, Kıbrıs konusunda ise gergin bir dönemden geçildiğini kaydetti.

Akıncı, “Kararımı etkileyen, bu durumdan çıkış için beni bir seçenek olarak gören halktan aldığım mesaj ve ülkenin gerek iç gerekse dış konulardaki durumu oldu” dedi.

Bir cumhurbaşkanının kendini hükümet yerine koymadan da yapabileceği çok şey olduğu şeklindeki görüşünü dile getiren Akıncı, bunlara örnek olarak, Kamu Hizmetleri Komisyonu’nu çoğulcu ve demokratik bir yapıya kavuşturarak, üçlü kararname sisteminin kapsamının daraltılmasıyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Akıncı, bu tür adımlara bağımsız, tarafsız bir cumhurbaşkanının öncülük edebileceğini belirterek, atılacak bu adımlara hükümetlerin ve Meclis’in de inanması gerektiğini belirtti.

Akıncı, “Bu adımların atılmasına, Cumhurbaşkanı’nın rehberliğinde bir yerden başlanmalı” diye konuştu.

KIBRIS SORUNU VE TOPLUMSAL SORUNLAR PARALEL SÜREÇTE ELE ALINMALI

Birçok toplumsal sorun bulunmasına karşın çoğu kez bu sorunların çözümünün Kıbrıs sorunun çözümü ile doğrudan ilişkilendirilmesine gerek olmadığını ifade eden Mustafa Akıncı şöyle devam etti:

“Elbette Kıbrıs sorununun çözümünü istiyoruz ve çabalarımız bu yönde olacak; ancak yaşam devam ediyor ve ertelenemez iç sorunlarımız vardır. Bu nedenle ben, paralel süreçlerde her iki sorunla da ilgilenmek gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda iç konularımızda sağlayacağımız gelişmeler bizi Kıbrıs’ın geleceğine de daha hazır hale getirecektir” dedi. 

Bağımsız ve tarafsız bir aday olmasının içeriğiyle ilgili soruya ise Akıncı, “İnsan hakları, evrensel değerler, toplumsal cinsiyet eşitliği konularında elbette taraf olacağım. Ben, demokratik sol değerlere sahibim. Zaten toplumun büyük bir bölümü de sosyal demokrasiye inanıyor, sosyal adalet talep ediyor” dedi.

Akıncı, her görüşten her kesimden vatandaşın görüşlerinin dikkate alınıp değerlendirilerek bu taleplere yanıt verilmeye çalışılacağını vurguladı.

Seçime yönelik örgütlenme ve yapılanması ile ilgili soruları da yanıtlayan Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Lefkoşa’da kendine ait bir çalışma ofisi olduğunu, birçok farklı disiplinlerde 30 kişilik bir çalışma grubunun temel ilkelerin oluşması ve somutlaştırılması üzerinde çalıştıklarını, bölgelerde de örgütlenme çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydetti.

Akıncı, kampanyanın finansmanı ile ilgili soruya ise kendine güvenen insanların desteğine inandığı yanıtını vererek, alınacak her kuruşun kayıt altında olacağını vurguladı.

“ATILMASI GEREKEN İLK ADIM GERGİNLİĞİ GİDERMEK OLMALI”

Kıbrıs konusunda son zamanlarda yaşanan gerginliğe işaret eden Akıncı, bu konuda atılması gereken ilk adımın gerginliği gidermeye yönelik olması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, “Bu ada, 9 bin kilometre kare. Toprağı da suyu da, denizdeki zenginliği de hakça paylaşabilmeliyiz. Akıl bunu gerektirir” diye konuştu.

Akıncı, ortak ihtiyacın barışçı işbirliği koşullarını yaratabileceğini, Belediye Başkanlığı dönemindeki kanalizasyon projesini örnek verdi.

Mustafa Akıncı, Rum tarafının da olumlu yaklaşım sergileyerek, doğal gaz konusunu da Kıbrıs Türk tarafıyla görüşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.