1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BU AĞRILAR ERKEKLERİ KORKUTUYOR
BU AĞRILAR ERKEKLERİ KORKUTUYOR

BU AĞRILAR ERKEKLERİ KORKUTUYOR

BU AĞRILAR ERKEKLERİ KORKUTUYOR

A+A-

Memorial Ankara Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Güdeloğlu, kronik kasık ve testis ağrısı için uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Erkeklerin yaşam kalitesini bozan rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda kronik kasık ve testis Ağrısı gelmektedir. Bu ağrı, hafif yanma şeklinde olabildiği gibi yaşamı çekilmez kılacak şekilde şiddetli de olabilmektedir.

 

Ağrının kesin sebebi bilinmiyor

Kronik kasık veya testis ağrılarının başlıca sebepleri; kasık fıtığı, inmemiş testis veya vazektomi (erkeklerde tüplerin bağlanması ameliyatı) gibi kasık veya testis bölgesi etrafındaki ameliyatlar, tekrarlayan testis enfeksiyonları, o bölgeye ait travmalar ya da böbrek veya prostat ameliyatları geçirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte hastaların yaklaşık önemli bir kısmında ağrının kesin sebebi gösterilemez. Bu ağrıların ortaya çıkma mekanizması da tam olarak bilinememektedir. Teorilerden birisi “spermatik kord” adı verilen testisi torbada asılı şekilde tutan organ boyunca konumlanmış ağrı liflerinin enfeksiyon, travma ya da daha önce o bölgece geçirilmiş bir ameliyat gibi çeşitli sebeplerle aşırı uyarılmış hale gelmesi ve bu liflerdeki ağrı eşik düzeyinin düşürülmesidir. Her ne kadar bu sinir uyarım olayı normalin dışında bir ağrıya sebep olsa da, görüntüleme çalışmalarında herhangi bir anormallik saptanamaz. Bu nedenle bu hastaların çoğunda testis ultrasonları normaldir.

Tedavide öncelikli amaç ağrının giderilmesi

Rahatsızlığın, tedavisinde amaç hastanın ağrısını iyileştirerek yaşam kalitesini artırmaktır. Bu nedenle tedavinin başlangıcında ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu, hastaların önemli bir kısmında ağrının tamamen kaybolmasını sağlayabilir. Kronik kasık ve testis ağrısı bazı hastalarda birkaç aydan birkaç yıla kadar uzayan sürelerde devam edebilir. Eğer hastanın günlük aktivitelerini etkileyecek kadar şiddetli ağrısı varsa veya antibiyotik ve ağrı kesici tedavisine cevap alınamadıysa cerrahi işlemlere başvurulabilir.

Geçmeyen ağrılar cerrahi yöntemlerle giderilebiliyor

Cerrahi tedaviler arasında ilk uygulanan tedavi “spermatik kord bloğu” işlemidir. Bu işlemde lokal ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Bu işleme olumlu cevap veren hastalar, genellikle “hedefe yönelik mikro-denervasyonu” ameliyatından fayda görebilirler. Hastaların sınırlı bir kısmında bu işleme de cevap alınamaz. Bu durumda ağrı-liflerinin sıvı azot ile dondurularak yok edilmesi işlemi uygulanır. Bu işleme de direnç gösteren olgularda ise “spermatik korda botoks enjeksiyonu” tedavide bir sonraki adımdır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.