1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU ANTREPOYA GÖZ YUMDULAR
BU ANTREPOYA GÖZ YUMDULAR

BU ANTREPOYA GÖZ YUMDULAR

Girne Karaoğlanoğlu bölgesinde

A+A-

 

Gümrük Müdürlüğü’nden Temmuz 2009’da onay alınarak beş yıl önce Girne Karaoğlanoğlu bölgesinde Coşkun Sokak’ta kurulan bir antreponun yasal kurallara uymadığı ve Girne Belediyesi’nin yeşil alanı üzerinde olduğu öğrenildi. Gümrük Müdürlüğü tarafından beş yıl boyunca bu antreponun hiç kontrol edilmediği, hiçbir gümrük görevlisinin bu durumun farkında olmadığı bilgisi edinildi. Kumyalılı Şirketi’ne ait olan antreponun sorumluluğunun şirketin direktörü Hasan Kumyalı olduğu belirtildi.

Gümrük Müdürlüğü göz mü yumdu?

Girne Karaoğlanoğlu bölgesinde faaliyetini sürdüren antreponun bakımsız ve viran hali gözlerden kaçmadı. Kapısının devamlı açık olduğu gözlemlenen antreponun yasalara göre belirli yükseklikte tel örgüler ile kaplanması, içinde büro ve ihtiyaçların karşılandığı bölümün bulunması, kapının kapalı tutularak kaç numaralı antrepo olduğuna dair levhanın asılı bulunması gerektiği bilgisi edinildi.

Gümrüksüz araçlara plaka takılarak kullanıldı

Ancak antrepoda bunların hiç birinin olmadığı gibi antrepo içinde bulunan araçların dışarıda bırakıldığı çekilen fotoğraflara da yansıdı. Araçların dışarıda bırakılmasının yanı sıra TIR dorsesine Kıbrıs plakası takılarak kullanıldığı da tespit edildi.

Tüm bunların bilinmesine rağmen Gümrük Müdürlüğü’nün bu kanunsuzluklara nasıl sessiz kaldığı merak konusu oldu. Bu antreponun beş yıl içinde denetlenmemesi akıllarda soru işareti bıraktı.

Kumyalı Şirketi’nde sekreter olarak gözüken ancak direktör olduğu öğrenilen Hasan Kumyalı tarafından resmi yazışmalarla bu yetkileri elinden alındığı belirtilen, en son Gümrük Dairesi’ne de gönderilen yazı ile tüm imza yetkileri elinden alınan Ahmet Kumyalı Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuştu. Kumyalı, “Gümrük Dairesi’nde bazı güçler bu antreponun yasadışı çalışmasına rağmen arkasında durdu” dedi.

Gümrük Müdürlüğü olayı başından beri biliyordu ama ses çıkarmadı

Ahmet Kumyalı şöyle devam etti:
“Gümrük Müdürlüğü ta başından beri burasının kuralsız bir şekilde çalıştığını biliyordu. Bir kez olsun denetlenmedi. Hatta antrepo dışında tutulan bazı araçlara Kıbrıs plakası takılarak inşaat içinde kullanıldığı ihbarı sonrasında Gümrük Müdürlüğü’nden Salih Aşkar isimli bir görevli antrepoya gelerek araçlardan bu Kıbrıs plakasını söktü ve müdürlüğe götürdü. Buna rağmen bu antrepo için hiçbir cezai işlem yapılmadı. Gelen memur bu şartlarda antrepo çalıştırılmayacağını bilmiyor muydu? Kapı açık, numara yok, içerisi virane gibi, hizmet ofisi yok, araçlar dışarıda bırakılmış. Neden yaptırım uygulanmadı? Bunun da sorusunu Gümrük Müdürlüğü yanıtlamalı.

Burada Girne Gümrük şubesi yanıltılarak bu antrepoya izin alındı ancak bunu Gümrük Müdürü gayet iyi biliyordu. Tüm bunlar öğrenilmesine rağmen aradan neredeyse bir aya yakın zaman geçti antrepo ile ilgili yasal süreç başlatılmadı adeta göz yumuldu. Zaten belediyeye ait bir yeşil alana şirket için antrepo izni asla verilemez. Gümrük Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı Cemal Beyazbayram, Hasan Kumyalılı’nın akrabası olur ve sıklıkla yanına antreponun bulunduğu yere gelir. Hiç mi görmedi o antreponun ne halde ve yasadışı konumda olduğunu? Burada kesinlikle bir suiistimal var. Antrepo gümrüklenmemiş araçların gümrük ve diğer vergilerinin ödenmesine kadar sürede kaldıkları yerdir. Gümrüğü ödenmemiş araç trafiğe çıkarılarak kullanılamaz, bunu herkes bilir ama göz yumuldu ne yazık ki.”

Bizi yanılttılar

Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu antrepo ile ilgili iddialar üzerine yaptığı açıklamalarda şunlara değindi:

“Biz 2009 yılından beri faaliyette bulunan, daha doğrusu izin verdiğimiz bu yerin yeşil alan olduğunu bilmiyorduk. Daha doğrusu ilgili şirket tarafından yanıltıldık. Çünkü onlar tapu kayıtlarına 19-01-2009 yılında Girne Belediyesi’ne ait yeşil alan olarak kayıt edilmesine rağmen bu kayıttan 7 ay sonra bu yeri bize kendilerinin arazisi gibi göstermek suretiyle antrepo yeri olarak istediler. Bizim de Girne şubemiz oraya giderek inceledi ve Gümrük Müdürlüğü’ne bildirdi. Benden önceki müdür zamanında da bu izin verilerek onaylandı.”

15 gün süre verdik, antrepo değişecek

Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu, Kumyalılı Şirketi’ne ait antreponun yeşil alan üzerine kurulduğunu 7 Temmuz 2014 tarihinde öğrendiklerini ve yaptıkları inceleme sonrasında da bunun teyit edildiğini söyledi. Çobanoğlu, şirkete yazdıkları bir yazı ile 15 gün süre verdiklerini ifade etti. Bu 15 gün süre içinde ya yeni bir antrepo bulmalarını ya da araçlarını gümrüklemelerini istediğini belirtti. Gümrük Müdürü Mustafa Çobanoğlu’na neden dört yıldır bu antreponun denetlenemediğini sorduğumuzda Çobanoğlu, “yaklaşık 300-400 kadar antrepo var, bunların hepsinin her an denetlenmesi olanaksız” yanıtını verdi.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.