1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BU BALIK 4 YIL SUSUZ YAŞAYABİLİYOR!
BU BALIK 4 YIL SUSUZ YAŞAYABİLİYOR!

BU BALIK 4 YIL SUSUZ YAŞAYABİLİYOR!

Bu balık susuz, dört yıldan fazla hayatta kalabiliyor...

A+A-

Afrika akciğer balıkları yağmurların kesildiği kuraklık dönemlerinde susuz, çamur kozalarında dört yıldan fazla hayatta kalabiliyor.

BBC de yayınlanan bir belgesel programda, kuraklık dönemlerinde sular çekilince 4 yıl boyun cafarklı özelliklerini kullanarak hayatta kalmayı başaran akciğer balıklarının ilginç öyküsü yayınlandı.

BALÇIĞA TÜNEL KAZIYORLAR

Kurak mevsimlerde sular çekilmeye başlayınca, akciğerli balıkların herbiri kendine balçık içinde bir tünel kazarak içine yerleşir. Tünelin üzerinde havanın girişine yarayan gözenekli bir kapak bulunur. Balık, çamurdan koza içinde mukuslu bir sıvı ifraz eder. Bunun sayesinde derisinin kuruması önlenmiş olur. Balık, kozasında derin bir uykuya dalar. Vücut fonksiyonlarını da yavaşlatır. Akciğerli balıklar gerekli oksijeni yuvanın üstündeki delikten almaya devam ederler.

VÜCUTLARININ YARISINI ERİTİYOR

Yaz uykusu süresince gerekli enerji için kendi kas dokularının bir kısmını eriterek harcarlar. Bu suretle yağmurların tekrar başlayıp, akarsuların canlanmasına kadar hayatlarını sürdürürler.

Afrika akciğer balıklarında kas dokusunun besin olarak harcanması sonucu bir mevsim içinde 3 santimlik bir boy kaybı olur. Bazen uzun süren kuraklık dönemlerinde vücutlarının yarısını eritirler. Afrika akciğer balıkları, çamur kozalarında dört yıldan fazla susuz bir şekilde yaşayabiliyor.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.