1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU BİR PLAJ DEVRİMİDİR!
BU BİR PLAJ DEVRİMİDİR!

BU BİR PLAJ DEVRİMİDİR!

Bu haber KKTC'deki her vatandaşa bir çağrıdır!

A+A-

Avukatlar plaja gitmek isteyince başlarına gelen olayı bakın nasıl anlattılar

BU BİR PLAJ DEVRİMİDİR!

Bizler Avukat Özgü Özkul Özyiğit ve Avukat Ahmet Said Sayın, 15 Mayıs 2014 tarihinde, Girne Çatalköy’de Acapulco olarak bilinen plaja girmek amacıyla  oraya gittik. Girişimiz engellenmiştir. Gerekçe olarak bizim “aile olmadığımız” veya başka bir deyişle denize damsız giremeyeceğimiz söylenmiştir. Yanımızda eşlerimiz olsa dahi giriş için her kişinin yirmi beşer Türk Lirası ödemesi gerektiği söylenmiştir.

Bu plaja ulaşmak için istenmekte  olan yirmi beş Türk Lirası, yürürlükte bulunan 26/1993 sayılı Plajların Kullanım ve Denetim Yasasına her hal ve karda aykırıdır. Ayrıca 1985 tarihli KKTC Anayasası da plajların kamuya ait olduğunu ve yurttaşların 100 metrelik kıyı şeridi içinde bulunan plajlara girişinin engellleneyeceğini hükme bağlamıştır.

Kaldı ki 26/1993 sayılı yasaya göre, işletmelerin biz vatandaşlara vereceği her  bir hizmet için ( buna duş, şezlong, şemsiye, kabin, tuvalet , banyo ve otopark ücreti dahildir) 3,000.- TL  (yani günümüz parası ile 0.003 TL – bir kuruşun binde 3’ü) talep edilebilir. Giriş ücreti diye bir şey söz konusu değildir. Bizim bugün plaja girişimiz haksız ve yasa dışı bir şekilde engellenmiştir.  26/1993 sayılı yasaya göre bu bir suç teşkil etmektedir ve işletmeciye verilecek para cezasının yanında bir yıla kadar da  hapislik cezası öngörülmektedir. Bizlerin plaja  girişi engellendiği için Girne Polis Müdürlüğüne, söz konusu plajı işleten işletme aleyhinde şikayette bulunduk.

Bizlerin amacı, kim olursa olsun herkesin hukuk kurallarına ve mevcut yasalara saygılı olmalarını ve yasalara uymalarını sağlamaya çalışmaktır. Plajların bulunduğu kazalardaki belediyelerin ve kaymakamların söz konusu yasayı uygulama ve plajları denetleme yetki ve görevleri vardır. Bu idari kurumları da ki özellikle, işletmelerin yasa dışı şekilde ücret talep etmesine çanak tutan yerel idareler olan belediyeleri,  26/1993 sayılı  yasanın gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Halkımızı da, her türlü yasa dışı veya gasp edilmiş özgürlüklerinin elde edilmesi için, yasal yollara başvurmaya veya gayrı yasal ücret talep eden işletmeleri polise şikayet etmeye  davet ediyoruz.

Av. Ahmet S. Sayın                                                                     Av. Özgü Ö. Özyiğit

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum