1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU BİR REKOR
BU BİR REKOR

BU BİR REKOR

BU BİR REKOR

A+A-

6 yılda 5 Başbakan ve 41 bakan…

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) ortaklığına dayalı yeni hükümet göreve başlarken, Kuzey Kıbrıs’ta son 6 yıl içinde 5 Başbakan ve 41 bakanın görev yapması yeni bir dünya rekoru olarak kabul ediliyor.

Aytuğ Türkkan

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) ortaklığına dayalı yeni hükümet göreve başlarken, Kuzey Kıbrıs’ta son 6 yıl içinde 5 Başbakan ve 41 bakanın görev yapması yeni bir dünya rekoru olarak kabul ediliyor. Diyalog’un yaptığı bir araştırmaya göre; Derviş Eroğlu, 2009 seçimlerinden sonra

Başbakan olarak görev yaparken, daha sonra Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı bu göreve İrsen Küçük getirildi.

İrsen Küçük’ten sonra Sibel Siber, ardından Özkan Yorgancıoğlu ve şimdi de Ömer Kalyoncu olmak üzere 6 yılda 5 Başbakan ile tanışan KKTC halkı, bir kısmının isimlerini bile anımsayamadığı 41 tane de bakan gördü. Menteş Gündüz de 52 günlük Başbakan Yardımcısı olarak tarihe geçti.

UBP kurultayı merakla bekleniyor…

Yeni bakanların ömürlerinin ne kadar olacağı da merak konusu. Zira 31 Ekim tarihinde UBP’nin genel kurulu olacak ve başkan seçimi yapılacak. Bugünkü koalisyon hükümetine karşı olan bir ismin seçilmesi halinde hükümetin bozulma ihtimali, yeni bir kabine oluşumu gibi sıkıntılar yeniden ortaya çıkabilir.

Böylesi bir durumda yeni bir kabine ve yeni bakanlar söz konusu olabilir…

Menteş Gündüz, 52 gün bakanlık yaptı… 

Ülke siyasetinin içine düştüğü durum birçok garipliği de beraberinde getiriyor… Bunlara bir örnek de Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı görevinden ayrılan Menteş Gündüz oluşturuyor.

Serdar Denktaş’ın bakanlık görevini bırakması sonrasında bu koltuğa oturan Gündüz sadece 52 gün makamda kalabildi…

87 günlük hükümet

CTP Milletvekili Sibel Siber’in başbakanlık yaptığı hükümet de kısa süreli oldu. 6 Haziran 2013 yılında Kurulan Siber hükümeti, 2 Eylül 2013’te son buldu. Siber’in geçiş hükümeti toplam 87 gün ülkeyi yönetti.

Bu çerçevede Siber hükümetinde görev alan Maliye Bakanı Zeren Mungan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar dışında kalan diğer bakanların da koltuktaki ömrü 87 gün oldu.

İşte o bakanlar: Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Ekonomi ve Enerji Bakanı Atay Ahmet Raşit, Sağlık Bakanı Nuri Gökşin.

3 yılda 3 farklı kabine  

Siyasetimizde son dönemde yaşanan en garip görev değişiklikleri UBP’nin tek başına iktidarda olduğu dönemde oldu. Derviş Eroğlu başbakanlığındaki kabinede Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı olarak görev alan Hasan Taçoy, İrsen Küçük’ün Başbakanlık yaptığı dönemde koltuğunu kaybetti. Yerine, Zorlu Töre kabineye girdi. 17 Mayıs 2010 tarihinde Başbakanlık koltuğuna oturan ve 6 Haziran 2013’e kadar bu görevde kalan Küçük, 6 Nisan 2011, 7 Eylül 2012, 18 Eylül 2012 tarihlerinde kabine değiştirmeyi başararak ayrı bir rekora imza attı.

Küçük’ün ilk kabinesinde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı olarak görev yapan İlkay Kamil, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Türkay Tokel, 7 Eylül’de kurulan yeni kabinede yer almadı. 7 Eylül’de kurulan kabinede bu kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak Şerife Ünverdi, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı olarak Ünal Üstel, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak da Ali Çetin Amcaoğlu görev aldı.

Küçük’ün son kabine değişikliği mahkemeye taşınan UBP kurultayı hesaplaşmasıyla alakalı oldu… Küçük, karşısında aday olan Ahmet Kaşif’i bakanlık görevinden alıp, yerine Ertuğrul Hasipoğlu’nu atadı. Ayrıca, Kaşif’in yanında saf tutan Kemal Dürüst de koltuğu Mutlu Atasayan’a devretti.

Joker bakanlar!

UBP iktidarında ayni isimlerin farklı bakanlıklar yaptığına da şahitlik ettik. Nazım Çavuşoğlu ve Hamza Ersan Saner, Küçük’ün joker bakanlarıydı. Eğitim Bakanı olarak kabineden yer alan Nazım Çavuşoğlu, Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Ersan Saner de Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

Görevden alınana kadar Kemal Dürüst de Turizm Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulundu.

6 yılda neler oldu

4 Mayıs 2009 tarihinde Derviş Eroğlu Başbakanlığında kurulan kabinden başlayarak bugüne kadar tam 5 Başbakan’ın görev aldığı görülüyor. Eroğlu, koltuğu İrsen Küçük’e devrediyor… Sonrasında Sibel Siber hükümeti ve Özkan Yorgancoğlu hükümeti peşi sıra geliyor. Bugün de Ömer Kalyoncu Başbakanlık koltuğundaki yerini aldı.

Bu 6 yıllık süre içerisinde tam 15 farklı isim UBP iktidarında, 10 farklı isim Sibel Siber kabinesinde, 8 farklı isim Özkan Yorgancıoğlu hükümetinde ve 8 yeni isim de Ömer Kalyoncu kabinesinde görev aldı. Böylelikle 6 yılda 41 farklı isim bakanlık koltuğuna oturdu.

Diyalog

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.