1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU FELAKETLERİN ARDINDAN
BU FELAKETLERİN ARDINDAN

BU FELAKETLERİN ARDINDAN

Nefes alması için acil yardım...

A+A-

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle arpa-buğday rekoltesinin yok denecek seviyeye düştüğünü ve çiftçilerin batma noktasına geldiğini söyledi.

Zor günler geçiren çiftçinin nefes alması için acil yardım gerektiğini ifade eden Kelle, tazminat taleplerinin yaklaşık 71 milyon TL olduğunu söyledi.

Kelle, bu miktarın 20 milyon TL’sinin Tarım Sigorta fonundan karşılanabileceğini belirtirken, geriye kalan kısmın hükümetin karşılaması gerektiğini söyledi. Kelle ayrıca, Küçükbaş hayvancı için 30 milyonluk hibe yem taleplerinin olduğunu kaydetti.

“Üvey evlat muamelesi görüyoruz”

Kelle “hükümet bu taleplerinizi nasıl karşılıyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

 “Şu ana kadar yetkililerle yaptığımız görüşmelerde bizlere söylenen şey sadece para olmadığı noktasıdadır. Fakat aynı hükümet her ay hiç şaşmadan 177 milyon lirayı kamu sektörüne aktarıyor. Bu üreticiler 20 yıldır devlet katkısı olmadan sadece kandilerinden kesilerek oluşturulan tarım sigortası tazminatlarıyla işi götürüyor. Ancak bu felaketlerin ardından tarım sigortası artık yetmiyor, bu kadar yıl sonra devletimizin yanımızda olmasını istiyoruz. Ama hükümet edenler ısrarla taleplerimizi gözardı ediyorlar ve bizlere üvey evlat muamelesi yapıyorlar.”

Cepte para kalmadı

Hükümeti, çiftçilere karşı daha duyarlı olmaya çağıran Kelle, “Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıkla beli bükülen çiftçinin bu yıl yaşadığı doğal afet sonrasında cebinde 5 kuruşu kalmadı. Bu yıl arazilerde değil ekin ot bile bitmedi. Bu vahim durum karşısında hala daha adım atmayan hükümet bundan sonra olacakların da sorumlusudur” dedi.

Kuzey Kıbrıs’ta son iki yılda yaşanan kuraklığın tam bir doğal afete dönüştüğünü belirten Hüseyin Kelle, çiftçilerin artık nefes alamayacak duruma geldiğini vurguladı. Kelle sözlerine şöyle devam etti:

“Yaşanan bu büyük felakete rağmen mecliste henüz bu ülkede kuraklık vardır cümlesi dahi geçmedi. Halbuki geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklıkla beli bükülen üretici, bu yıl yaşanan doğal afet sonrasında batmıştır. Şu ana kadar ne kuraklık bedeli, ne doğrudan gelir desteği ne de vergisiz mazot alımı ile ilgili herhangi bir görüşme olmadı.”

Sesimizi duyurmasını biliriz

Ülkede yıllık ortalama arpa, buğday rekoltesinin 250 bin ton civarında olduğunu belirten Kelle, bu yıl beklenen rekoltenin 5 bin ton civarında olacağını belirterek şöyle dedi:

“Biz çiftçiler olarak biri yer biri bakar sözüne göz yummayacağız. İlgililer eğer bizi duymamakta ısrar ederlerse, biz onlara sesimizi duyurmayı çok iyi biliriz. Biz ülkede kaos yaratmadan sulh içerisinde işimizi halletmeye çalışıyoruz ve bir süre daha ayni şekilde devam edeceğiz, ancak bizi görmemezlik konusunda ısrar edilirse Çiftçiler Birliği olarak da gereken her adımı atacağız”

Bugün karar bekliyorlar

Kelle, bugün gerçekleşecek Bakanlar Kurulu’ndan, çiftçileri rahatlatacak bir karar beklediklerini belirtirken, 16 Haziran Pazartesi günü, Lefkoşa’da araçlı eylem yapacaklarını kaydetti.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.