1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU HALKIN YENİDEN GÖÇ ETMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”
BU HALKIN YENİDEN GÖÇ ETMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”

BU HALKIN YENİDEN GÖÇ ETMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”

CTP dışarıda tutulamaz.... Gerçeklerden uzaklaşıp arzularımıza yenilerek yönetemeyiz;

A+A-

AKANSOY: “HİÇ KİMSE CTP’Yİ KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜM SÜRECİNİN DIŞINDA TUTAMAZ”

TÖRE: “BU HALKIN YENİDEN GÖÇ ETMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”

Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP/BG) Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy Meclis’te yaptığı, “Kıbrıs sorunuyla” ilgili gündem dışı konuşmasında uzlaşıya varılan ortak metini değerlendirdi.

Akansoy, “Tüm siyasi partilerin bu metin üzerinden hareketle, sorumlulukla ve ciddiyetle sürece yaklaşması oldukça önemlidir” dedi, metnin imzalanma süreci ve sonrasında karşılaşılan uluslararası ilginin düzeyine dikkat çekti.

Adada en kısa zamanda çözüme ulaşılması konusunda başta Türkiye olmak üzere, güçlü bir uluslararası uzlaşma olduğunu belirten Akansoy, “Bu süreci, kendi kendimize söylenerek, çatışarak, sorunu iç politik malzemesi yaparak, uluslararası ve bölgesel gelişmeleri göz ardı ederek, ya da gerçeklerden uzaklaşıp arzularımıza yenilerek yönetemeyiz” dedi.

“HİÇ KİMSE CTP’Yİ KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜM SÜRECİNİN DIŞINDA TUTAMAZ”

Meclisin ve hükümetin bu süreçte mutlaka devrede olması gerektiğini dile getiren Asım Akansoy, bazı kesimlerin son dönemlerde Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yi zor durumda bırakacak açıklamalar yaptığını söyledi.

Bu konudaki hassasiyetini dile getiren Akansoy, “Hiç kimse CTP’yi Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin dışında tutamaz” dedi.

Asım Akansoy, çözüm odaklı anlaşmanın önemine dikkat çekerek “Bu sürecin merkezindeyiz, sürece çok yönlü katkı koyuyoruz, koymaya devam edeceğiz” ifadesine yer verdi.

Asım Akansoy, çözüm sürecinde ortak yaklaşım geliştirilmesinin önemine de dikkat çekerek, Cumhurbaşkanlığı’ndan konuyla ilgili bir koordinasyon yapılmasını talep etti, Meclis Başkanı Siber’e de konuyla ilgili çağrı yaptı.

TÖRE: “BU HALKIN YENİDEN GÖÇ ETMESİNİ KABUL EDEMEYİZ”

Demokrat Parti–Ulusal Güçler  (DP/UG) Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ise “Makarios Londra ve Zürih Anlaşmalarıyla ortaya çıkan Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Anayasayı değiştirerek nereye varmak istiyordu” konulu bir konuşma yaptı.

“Bu halkın yeniden göç etmesini kabul edemeyiz” diyen Töre, Londra ve Zürih Anlaşmalarından maddeler okuyarak Kıbrıs tarihi konusunda bilgi verdi.

Kıbrıs sorununun 1974’te başlamadığını göçlerin, acıların bu tarihten evvel de yaşandığını söyleyen Töre, Rumların ENOSİS planlarının ne kadar eskiye dayandığını anlattı.

Töre, Birleşik Kıbrıs altında, Kıbrıslı Türklerin zor durumda kalacağını ifade ederek, 100 bin insanın göçe zorlanacağını söyledi.

Töre, “Ben çocuklarımın, torunlarımın Birleşik Kıbrıs diye bir oluşumun altında yaşayarak, geçmişte olduğu acılar çekmesini istemiyorum. Ben gelecek nesillerin, kendi egemenliği, kendi bayrağı altında yaşamasını istiyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.