1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BU HAVALAR SİZİ DE PERİŞAN ETMESİN!
BU HAVALAR SİZİ DE PERİŞAN ETMESİN!

BU HAVALAR SİZİ DE PERİŞAN ETMESİN!

BU HAVALAR SİZİ DE PERİŞAN ETMESİN!

A+A-

Ani hava değişiklikleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarını etkiliyor, bağışıklık sistemini harap ediyor.

Uzmanlar, ani hava değişimleriyle meydana gelebilecek vücut hastalıklarını anlattılar.

İç hastalıkları:

Medicine Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Abdulhalim Şenyiğit ısı değişikliklerinin vücudumuzun savunmasını ele geçirdiğini ve bu yolla bir çok hastalıklara yol açtığını belirttti. Abdülhalim Şenyiğit ani hava değişikliklerinin özellikle grip salgınının yayılmasında önemli bir faktör olacağını vurguladı. Şenyiğit ''Mevsim geçişlerinde, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra idrar yolları enfeksiyonlarına ve bağırsak rahatsızlıklarına da rastlanıyor. Soğuk algınlığında halsizlik, tüm vücutta yaygın ağrı, üşüme, titreme, öksürük, burun akıntısı, bunların yanında çarpıntı şikayetleri sıklıkla görülebiliyor. Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan hastaların bu dönemlerde dikkatli olması gerekir ” dedi.

Göğüs hastalıkları:

Medicine Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Süleyman Güven, sıcak bir havada terleyen bir kişinin ani çıkan soğuk bir rüzgara veya klimaya maruz kalmasıyla aniden vücut ısısının düşmesine bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, eklem ve kas ağrıları olabileceğini belirtti. Uz. Dr Süleyman Güven “Ani hava değişiminlerinde kronik astım gibi kronik hastalığı olanlarda atakların başlayabillir, allerjik astım hastalarında semptomların daha şiddetli ve uzun yaşanmasına sebep olabilir” dedi. Ani basınç nem ve sıcaklık değişimleri astım hastalarını hızlı etkileyebilir” diye vurguladı. Direnç düşmesine bağlı üst solunum yolları enfeskiyonları, akut bronşit ve zatürre bu değişim dönemlerinde sıklıkla görülebileceğini belirten Güven “Hava koşullarına göre giyinir, uyku düzenine dikkat eder, vitamin ve mineral yönünden zengin gıdalarla beslenmeye özen gösterip, düzenli spor yaparak bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. KOAH astım ve allerjik rinit gibi kronik solunum rahatsızlığı olup hava değişimlerinizden etkilenmişseniz mutlaka hekimine başvurmanız gereklidir” dedi.

Nöroloji

Medicine Hospital Nöroloji Bölümün’den Uz. Dr. Demet Aygün “Kış mevsiminin etkisini yavaş yavaş artığı bugünlerde hava değişimleri başta başağrısı olmak üzre bir çok hastalığa yolaçabilir” diyor. Hava basınç değişiklikleri, rüzgar migreni ve diğer baş ağrılarını tetiklediğini belirten Aygün “Ayrıca burun boşlukları ve burun boşluğuna açılan küçük kanallarda, soğuk alğınlığı gibi bir nedenle tıkanıklık varsa sinüs içindeki basınç ağrı oluşturarak baş ağrısını tetikleyecektir.. Çok kuru havalar, rüzgarlı havalarda burun boşluğundaki ıslak yüzeyi kurutabilir ve başağrısına sebep olabilir” dedi. Baş ağrısından korunmak için yapmamız gerekenlerin sıralayan Uz. Dr. Demet Aygün “Uyku düzenine, sağlıklı beslenmeye, stresten alkol ve sigaradan uzak kalmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca ıslak saç ağrı nedeni olursa iyice kurutulmalıdır. Hava şartlarını edğiştirmek mümkün olmasada kapalı ortamın ısısı ve nemi ayarlanabilir. Rüzgara maruz kalmamaya çalışılarak baş ağrıları önlenebilir” diye vurguladı.

Kardiyoloji

Medicine Hospital Kardiyoloji Merkezi Doktarlarından Op. Dr. Zeki Doğan "Özellikle kalbin iş gücünü, yükünü artıracak ve beraberinde solunum sistemini de etkileyecek birtakım mevsimsel değişiklikler kalp hastalıklarını olumsuz yönde etkiliyor. İki mevsim kış ve yaz mevsimleri çok önemli. Kışın soğuk havada kalp hastalığı özellikle kalp damarlarında spazm denilen halk tabiriyle büzüşmeler oluyor. Ve kalbin yeterince oksijenlenmesi bozuluyor. Ya da sıcak havalarda aşırı nemin de etkisiyle damar sisteminde genişleme ortaya çıkarak, kalbin yükü artıyor. Tabi solunum sistemi de nem ve sıcaktan etkilenince, biliniyor ki kalp ve akciğerler birlikte çalışan iki organ, kışın ve yazın bu organların fonksiyonları ciddi anlamda etkilenebiliyor" diye konuştu.

Çocuk Hastalıkları

Medicine Hospital Çocuk doktorlarından Uz. Dr. Sibel Kozaklı “Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber çocuklarda üst solunum yolu hastalıkları artıyor. Mevsim değişikliği sonrasında yaşanan hastalıkların zemininde ani ısı değişikliğine uygum sağlamak için fazla enerji harcayan ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması neticesinde güçsüz düşmesi yatar.” dedi.

Özellikle kreş ve okul çağı çocuklarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü ifade eden Kozaklı “Hastalık etkeni olan mikroorganizmalar kapalı ve kalabalık ortamda daha da artarlar. Sık sık soğuk algınlığı, grip, faranjit, bademcik iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı görülür. Bu hastalıklar sıklıkla burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ve kaşıntısı, ateş ile bulgu verirler. Bir çoğuda ayakta tedavi edilebilen hastalıklardır. Ayrıca mevsim geçişi ile birlikte allerjik olan hastalıklarda allerjik reaksiyonlar daha da artış gözetlenir” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.