1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU 'İLKLERİN' BİR ANLAMI OLMALI...
BU 'İLKLERİN' BİR ANLAMI OLMALI...

BU 'İLKLERİN' BİR ANLAMI OLMALI...

Bu 'ilklerin' bir anlamı olmalı...

A+A-

Hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, UBP ile birlikte oluşturdukları yeni KKTC Bakanlar Kurulu’nu dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundu. Meclis bugün olağanüstü toplanacak ve yeni Bakanlar Kurulu listesi okunacak. Bakanlıklarda devir teslim de bugün yapılacak…

Yeni hükümet pek çok ilki barındırıyor… Beklenti ve vadedilen, aynı anda risk ve umutları besleyen “ilkleriyle” CTP-UBP koalisyon hükümetinin ülkedeki bütün sorunları çözmesi…

  • İlk kez CTP ile UBP koalisyon kurdu

  • İlk kez UBP küçük ortak

  • İlk kez parlamentoda DP, ana-muhalefet partisi

  • İlk kez bir Genel Başkan Başbakan değil

  • İlk kez bir kadın Dışişleri Bakanı

  • İlk kez Genel Başkanlar kabine dışı

  • İlk kez bir koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı yok

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ/TAK

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) 14 Haziran’da gerçekleştirilen olağanüstü kurultayının ardından 1 aydır beklenen yeni hükümet dün netlik kazandı.

Ülkede kurulan gelmiş geçmiş koalisyon hükümetlerinde birlikte yer almayan CTP-BG ile UBP’yi ilk kez biraraya getiren koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirilen CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Soyer Kalyoncu dün kabineyi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundu.

Bakanlıklar 5’e 5

Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmesinin ardından basına açıklamada bulunan CTP-BG Milletvekili Kalyoncu, günlerdir bakanlıklar ve olası bakanlar konusunda kamuoyuna yansıtılan spekülasyonlara da noktayı koydu.

Kalyoncu’nun açıkladığı kabineye göre, geçmiş hükümette yer alan bazı bakanlıklar birleştirildi ve yetki alanları artırıldı, bazı bakanlıklar ise ayrıştırıldı ve tek bakanlığa indirgendi.

“Yeni hükümetimiz Sayın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmıştır. Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere gönderilmiş bulunmaktadır” diyen Kalyoncu’nun açıklamasına göre CTP-BG/UBP Koalisyon Hükümeti’nin kabinesi şu şekilde oluşturuldu:

“Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Sağlık Bakanı Salih İzbul, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu”.

İki isim yerini korudu

Böylelikle Yorgancıoğlu Hükümeti’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Aziz Gürpınar ile Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı olan Önder Sennaroğlu, yeni kabinede de yer alan 2 isim oldu. Gürpınar, bakanlığına İçişleri Bakanlığı’nı da eklerken, Sennaroğlu’nun bakanlığındaki “enerji”, “doğal kaynaklar” olarak değişikliğe uğradı.

Genel başkanlar protokolü imzaladı

Kabine’nin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunulmasının ardından ise, CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Cumhuriyet Meclisi Salonu’nda koalisyon protokolüne imza koydu.

CTP-BG Genel Başkanı Talat imza öncesinde basına yaptığı açıklamada, popülizmden uzak bir “Reform Hükümeti” mesajını yineleyerek, toplumun özlediği hükümetin yaşama geçirileceğini vurguladı.

Protokolün hükümetin çalışma düzeni, Cumhuriyet Meclisi’nin çalışma düzeni ve koordinasyonu ile bakanlıkların dağılımı şeklinde 3 bölümden oluştuğunun altını çizen ancak basın mensuplarının talebine rağmen protokolün içeriğini paylaşmayan Talat, şöyle konuştu:

“Koalisyon protokolü 3 bölümden oluşuyor. Hükümetin çalışma düzeni başlıklı bir bölümü var. Bu hükümetin nasıl çalışacağını iki parti anlaştık. Cumhuriyet Meclisi’nin çalışma düzeni ve koordinasyonu ve tabii ki Bakanlıkların dağılımı. 3 bölümden oluşuyor. Bu protokolü imzalayarak teati edeceğiz. Bu protokolün yürürlüğe girmesiyle birlikte, zaten hükümet de Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı, yarın (bugün) Meclis olağünüstü toplanıyor ve hükümet Meclis’e sunuluyor. 1 hafta sonra da hükümet programı Meclis’e sunulacak.

Çok önemli bir yük omuzluyor hükümetimiz. Biz 2 parti olarak bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bu ilk iki büyük partinin Meclis’te çok büyük çoğunlukla oluşturacağı hükümet ve tabii haliyle böyle bir hükümetin de çok önemli hedefleri yerine getirmesi söz konusu olacak.

Reformlar yapacak, önemli dönüşümleri gerçekleştirecek ve Kıbrıs Türk halkının bugüne kadar olmasını istediği ama çeşitli nedenlerle belki zayıf hükümetler nedeniyle belki popülizm nedeniyle yapamadığı şeyleri yapacak, bunları hedefliyor bu hükümet. İki partinin oluşturduğu koalisyonun amacı budur.

Bir Anayasa değişikliği de dahil olmak üzere yapılması gereken önemli işleri, reformları kotarmak, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ülkenin ulaşabilmesi için gereken tedbirleri almak ve nihayetinde de tabii ki şu anda devam eden müzakere sürecine de destek olmak. Bu anlayışla Ulusal Birlik Partisi’yle bu hükümeti oluşturuyoruz.”

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de erken seçim olasılığının ortada durduğu bir dönemde “siyasi tarihte dönüm noktası olacak bir ilke” imza atıldığı üzerinde durarak, her iki partinin de hem temel ilkelerde hem de hükümet protokolünde anlaştığının altını çizdi.

Hükümetin “başarmak” dışında bir seçeneği olmadığını vurgulayan Özgürgün şöyle konuştu:

“Gerçekten bugün bizim için de bir ilk, önemli bir gün. Geniş tabanlı bir hükümet kurulması konusunda uzun süreden beridir hem kamuoyunda hem de halkımızda bir beklenti olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, erken seçim gibi alternatifler de ortada dururken... Çok ciddi problemleri olan bir dönemden geçiyoruz. Bunları aşabilmek adına hem Cumhuriyetçi Türk Partisi hem de Ulusal Birlik Partisi bugün siyasi tarihimizde dönüm noktası olacak bir ilke imza atıyoruz.

Sayın Mehmet Ali Talat’la beraber yaptığımız görüşmeler neticesinde böyle bir zemin oluşturabileceğimizi gördük. Gerek koalisyon protokolü gerekse temel ilkeler konusunda bir sıkıntı yaşamayacağımızı gördük. Böylesi bir dönemde her iki partinin de başarma dışında bir şansı olmadığını da bilerek, başarılı olma dışındaki alternatifleri bir kenara bırakarak, halkımıza ve bundan sonra geleceğe dönük önemli projeleri, önemli yasaları, önemli kararları ve tabii ki mutlaka çalışmaları yapmak üzere karşınızda bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı hükümeti, Bakanlar Kurulu listesini onayladıktan sonra, biz de şimdi Sayın Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanıyla protokolü imzalayıp, yarın (bugün) prosedürü Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasıyla birlikte başlatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

Mutlaka çok önemli yapılması gereken işler var. Çok yoğun çalışma gerektiren bir döneme giriyoruz. Bu yaz aslında gelmiş olmasına rağmen, biz bu ayları en yoğun çalışma ayları olarak geçirmek zorundayız ve bu bilinç içerisinde de göreve hükümetimiz başlayacak. Biz iki Genel Başkan olarak görev almayacak olmamıza rağmen hükümetin başarılı olacağına, Sayın Başbakan’ın ve Bakanlar Kurulu’nun bu çalışmaları en iyi şekilde yapacağına dair inancımız da tamdır. Hayırlı uğurlu olsun.”

Meclis toplanacak

Öte yandan Türk Ajansı Kıbrıs’ın haberine göre Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.00’da yeni hükümetin listesinin okunması gündemiyle olağanüstü toplanacak.

KKTC Anayasası’nın 109’uncu maddesine göre Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu’nun listesi, tam olarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulacak. Meclis tatildeyse derhal toplantıya çağrılmasını düzenleyen Anayasa’ya göre, Bakanlar Kurulu’nun programı ise, atanma tarihinden başlayarak en geç bir hafta içinde, Başbakan veya bir bakan tarafından, Cumhuriyet Meclisi’nde okunacak.

Programın Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemeyecek. Anayasa’ya göre Başbakan’a karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebiliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.