1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU İNEKLERİN ÜZERİNDEN YOL GEÇECEK!
BU İNEKLERİN ÜZERİNDEN YOL GEÇECEK!

BU İNEKLERİN ÜZERİNDEN YOL GEÇECEK!

BU İNEKLERİN ÜZERİNDEN YOL GEÇECEK!

A+A-

Güneşköy’de yıllardan beri hayvancılık yapan Cemal Darbaz, Lefke – Güzelyurt yeni yolunun ağılı üzerinden geçeceğini ve mahvolacağını söyledi. Darbaz, “Yolun yapılmasına karşı değiliz ama hayatımızı bitirecekse, kavgaya hazırız” dedi. Bir yetkili, “yol geçerse, ağıl uygun bir yer bulunup taşınır” diye konuştu.
Hayvancının, yüksek girdiler nedeniyle zaten mahvolma noktasında olduğunun herkes tarafından iyi bilindiğini belirten Darbaz, “Süt parası dördüncü listede, ödemeler gecikiyor, hayvan satılmıyor, borçları ödemekte zorlanıyoruz, şimdi de ağılımızın üzerinden yol geçecek, bunu kabul etmemi kimse beklemesin” diye konuştu.
KIBRIS Gazetesi’ne dert döken Darbaz, “Hayvancıların genelde derdinden çok, benim özel bir derdim var” dedi ve şunları anlattı:
“... Lefke – Güzelyurt Anayolu neredeyse bitmek üzere. Ağılıma batı istikametinden 200, doğu istikametinden 150 metre yanıma geldi. İhtiyaçtır, güzel bir şey... Bize önce bildirilen, eski tren yolu güzergahından gideceği yönündeydi. İngiliz Sömürge Dönemi’nde Mağusa’dan Lefke yakınlarına kadar giden tren yolundan söz ediyoruz... O yol, çiftliğimin sınırındaki selvi ağaçlarının arkasından geçiyor. Yol inşaatı başladığı günden beri yetkililerle irtibat halinde olduk. Ağılımı etkiler mi etkilemez mi hep ilgilendim. Yolun kesinlikle ağılı etkilemeyeceği söylendi. Ancak bir kaç hafta önce güzergah değiştirildi. Aniden bir değişiklik yapıldı. Bir de baktık yol bizden geçiyor. Ani bir değişiklik yaşandı ve bu değişikliğin sebebinin siyasi olduğu inancı bende oluştu. Çünkü ben bu hükümete destek ve oy veren biri değilim. Bu biliniyor. Güzelyurt Kaymakamı geçenlerde geldi. Okulda da öğretmenimdi. İyi tanıyoruz. Eline bir belge geldiğini ve yolun üzerinde ağıl ve kardeşimin serasının olduğu görünüyordu. Kardeşim de mağdur oluyor.”

“Kabul etmem mümkün değil”
   Darbaz, yeni düzenleme ile ağılın yarısının üzerinden yol geçeceğini ve bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını anlattı.
“Burası benim geçim kaynağım. Ekmek kapım. Yol geçerse biterim. Hayvancılık yapamam. Elektrikçiler, tapucular geliyor, soruyorum, bir şey söylemiyorlar... Yetkili biri gelip bilgi vermiyor” diyen Darbaz, şöyle devam etti:
“150 büyükbaş hayvanım var. Başka bir yere taşınmak kolay değil. 42 yaşındayım. 9 yaşında bu işe başladım. Burası kökten kalkacaksa, mahvolurum. Devlet gelsin, hepsini, her şeyi, hayvanları alsın. Geçimimiz ortada. Süt parası dördüncü listede. Ödenmiyoruz. Bankaya borcumuzu ödeyemiyoruz. Banka, 100 TL’lik çekimizi bozmuyor. Hiç para kazanmıyoruz. Bir de yol tehdidi altındayız. Yol geldi dayandı. Kimse, tamam yol senden geçiyor demiyor. Çalışma devam eder. Bu olay eğer böyle devam ederse, torpillilere iltimas yapılması sürdürülürse, biz bitirileceksek, üç çocuğumuzla mahvolacaksak, savaşmaktan başka şansımız yok... Ağlanacak halimize gülüyoruz ama ya öleceğiz, ya da kaçacağız... Ailemiz kalabalık... Beni içeri sokarlarsa, başkası savaşacak. Bu şekilde üstümüze gelinirse, inanmak istemediğimiz siyasi sebepler varsa iişin içinde, hükümet partilerine oy vermedik diye bu yapılıyorsa, savaşmaya hazırız. Sonuna kadar...”

Tazminat ödenecek
   İsminin açıklanmasını istemeyen bir Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilisi, “Bölgede yol yapımı ile ilgili bazı vatandaşların bahçeleriyle, ağıllarıyla ilgili mağduriyet yaşanmayacağını söyleyemeyiz ama devlet mutlaka tazminatını ödeyecektir” dedi.
Aynı yetkili, Doğancı – Yeşilyurt arasındaki bölgede, Gaziveren’in güneyinde de mağduriyetler yaşandığını; hatta Güzelyurt’ta bazı evlerin bile yol nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğini anlattı.
Yetkili kişi, “bahsettiğiniz hayvancı arkadaşı iyi tanıyorum, anlattığı kadar mağdur olmayacağı inancındayım, mutlaka yol geçerse, ağılı da uygun bir yer bulunup taşınır” diye ekledi.

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.