1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BU KAPI AÇILSAYDI 150 KİŞİ ÖLMEYECEKTİ
BU KAPI AÇILSAYDI 150 KİŞİ ÖLMEYECEKTİ

BU KAPI AÇILSAYDI 150 KİŞİ ÖLMEYECEKTİ

Bu kapı açılsaydı 150 kişi ölmeyecekti.

A+A-

Fransa'da 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak faciasının ardından ortaya atılan bir iddia tüyler ürpertti. Airbus A320 tipi uçak düşerken, pilotlardan birinin kokpitte olmadığı ve kapı kilitli olduğu içinde içeri giremediği öne sürüldü. İddiaya göre, dışarıdaki pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düşmesine engel olamadı.

Taşıdığı 150 kişiyle birlikte Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri'nde düşen Germanwings uçağı sırrını koruyor. Uçağın karakutuları Fransız uzmanlar tarafından incelenirken, facianın nedenine ışık tutabilecek bir iddia ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'dan geldi.

Soruşturmaya katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etti. Gazeteye konuşan yetkili “Pilot kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi.

Kokpitin dışında kalan pilot, son çare olarak kapıyı kırmaya çalıştı. Ancak kokpitin kurşun geçirmez, çelik kapısını kırmayı başaramadı.

Uçağın 38 bin feet'ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyalog geçmedi. Alpler'e çakılması sekiz dakika süren uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadı. Kokpit dışından sadece telefonla haber verilebilirdi ancak hem yüksek irtifa hem de Alpler'de telefon çekmediği için bu da yapılamadı.

 

1-245.jpg

BİRİ DIŞARI ÇIKTI
AFP ve AP de New York Times'ın iddiasını doğrular nitelikte haberler geçti. Soruşturmaya yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, kokpit kayıtlarında, pilotlardan birinin koltuğunun geri çekildikten sonra kapının açılıp kapandığının duyulduğunu söyledi.

SADECE ALARM SESİ GELDİ
Bir süre sonra kapının çalındığını ve uçak düşene kadar bir diyalog olmadığını belirten kaynak, bu süre zarfında sadece uçağın dağa yaklaştığına dair alarm sesinin duyulduğunu ifade etti.

KAPI BLOKE EDİLİRSE AÇILMAZ
New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 2001'de 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan düzenlemeler uyarınca kokpit kapılarının dışarıdan açılamadığını söyledi. Sözcü, "İkinci pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz" dedi.

2-149.jpg

KİŞİSEL İHTİYAÇLAR DIŞINDA ÇIKIŞ YOK
11 Eylül saldırılarından sonra kokpit girişine de sınırlama getirildi. Buna göre pilotlar sadece kişisel ihtiyaçlar için kokpitten çıkabiliyor. Kokpite elektronik şifreyle giriliyor. Üç kamera kokpit girişini takip ediyor.

İNTİHAR ŞÜPHESİ
Avustralya basınına konuşan, Qantas havayolu şirketinin eski güvenlik şefi ve havacılık uzmanı Ron Bartsch, şu an için kesin bir yargıya varılamayacağını ancak pilotun intihar etmiş olma ihtimalinin, "eldeki verilerle ters düşmediğini" söyledi.

Uçağın izlediği rota ve kuleden gelen çağrılara yanıt verilmemesinin bu ihtimali güçlendirdiğini belirten havacılık uzmanı Bartsch, "Pilot intihara meyilli ise ve bunu yapmışsa, muhtemelen bu konudaki sorulara cevap vermeyeceklerdir" dedi.

HANGİ PİLOT OLDUĞU BELLİ DEĞİL
Lufthansa düşen uçağın ikinci pilotunun, Eylül 2013'ten beri Germanwings için çalıştığını ve 630 saatlik uçuş tecrübesi olduğunu açıkladı. Airbus A320 ile 6 bin saatlik uçuş tecrübesi olan kaptan pilotun ise 10 yıllık tecrübe sahibi olduğu açıklanmıştı. Kendini kokpite kilitlediği öne sürülen pilotun hangisi olduğu bilinmiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.