1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BU KONTROL HAYAT KURTARIR
BU KONTROL HAYAT KURTARIR

BU KONTROL HAYAT KURTARIR

Uzmanlar, şikayet olsun ya da olmasın rutin kalp kontrolü yaptırmanın hayat kurtardığı konusunda uyarıyor. Özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunanlar daha dikkatli olmalı.

A+A-

Kalp hastalıklarının tanı ve tedavisindeki gelişmelere rağmen tüm dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölümler ilk sıradaki yerini koruyor, kalp hastalıklarına karşı alınması gereken önlemlerin önemi de artıyor. Özellikle sigara, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığının fazla görülmesi, yüksek tansiyon, diyabet, şişmanlık, hareketsizlik, stresli yaşam gibi risk faktörleri varsa bu kontrollerin aksatılmamasında fayda var. 

Bunların hiç biri olmasa da rutin kalp kontrollerinin gerekliliğine dikkat çeken Kardiyoloji uzmanı Dr. Güven Caner, doğuştan gelen kalp anomalilerinin neredeyse tamamının bu kontrollerde ortaya çıktığını söyledi. Kalp kapak hastalıklarında tanının genellikle rutin muayenede konduğunu vurgulayan Dr. Caner, “Halk arasında kalp krizi olarak bilinen akut miyokard infarktüsü genelde çok şiddetli göğüs ağrısı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren diş, mide, safra kesesi veya kas ağrılarını taklit edeh ağrı şeklinde kalp krizi geçirenler olabileceği gibi hiç ağrısız kalp krizi geçirenler de vardır. Bu tür hastaların daha önce kalp krizi geçirdiğini anlamak ancak rutin kalp muayenesi ile mümkündür” dedi.

SPORDAN ÖNCE MUTLAKA KONTROLDEN GEÇİN!
Yaş kaç olursa olsun spor yapmaya karar veren birinin (bu hafif yürüyüşler şeklinde olsa bile) öncesinde mutlaka rutin kalp kontrolünden geçmesinin şart olduğunu hatırlatan Caner, “Kişi önce bu sporu laboratuar koşullarında hekim gözetiminde yapıp doktorun olurunu almalı. Ani sporcu ölümlerinin pek çoğu daha önce basit bir kardiyolojik muayeneyle ortaya konulup önlem alınabilecek hastalıklardan kaynaklanmaktadır" uyarısında bulundu.

Anne adaylarının hamilelik öncesi mutlak kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini, hamilelikte kullanılması gereken ilaçların pek çoğunun bebeği de etkilediğini söyleyen Dr. Caner, felç gibi ciddi hastalıklardan korunmada da kalp kontrollerinin önemine vurgu yaptı: 

KALP KRİZİ VE FELÇTEN KORUNABİLİRSİNİZ
“Rutin kalp kontrolünde saptanacak örneğin kan yağları yüksekliği, hafif bir tansiyon yüksekliği gibi durumlarda önceden önlem alınarak daha sonra yaşanması muhtemel bir kalp krizi ya da inmeden korunmak mümkün. Genelde herhangi bir bulgu vermediğinden yüksek kan yağları, yüksek tansiyon ve daha pek çok kalp hastalığı rutin kalp kontrollerinde ortaya çıkar. Rutin kontrolde kalp içinde kitle tespit edilip erken dönemde ameliyat edilerek hayatı kurtulan hastalar da vardır. Sonuç olarak yakınması olsun olmasın herkesin rutin kalp kontrollerini önemsemesi ve düzenli yaptırması gerekir.”

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.