1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU KONUDA KIBRISLILAR SON DERECE BİLİNÇLİ
BU KONUDA KIBRISLILAR SON DERECE BİLİNÇLİ

BU KONUDA KIBRISLILAR SON DERECE BİLİNÇLİ

BU KONUDA KIBRISLILAR SON DERECE BİLİNÇLİ

A+A-

Kıbrıslılar çevresel konular ve atık yönetimi konusunda son derece bilinçli görünüyor, ancak çoğunluk bu yönde katkıda bulunan bireysel girişimlerin söz konusu olduğunda özellikle geri dönüşüm üzerinde duruluyor.

Maria Shakalli

Aynı zamanda, geri dönüşüm ile birlikte kapsamlı bir atık yönetim yaklaşımı oluşturan atıkları azaltma ve yeniden kullanma faaliyetleri ise halk için aynı önem taşımıyor.

Kıbrıs Çevre Komiseri, tüketicilerin ekolojiyi ekonomi ile ilişkilendirmesi gerektiğine işaret ediyor ve “yeşil tüketimin” altını çiziyor.

Yeniden düşün (Azalt, Yeniden Kullan, Geri dönüştür) adlı AB programı çerçevesinde son zamanlarda yürütülen bir araştırmada, ankete katılanların çevreyi korumak amacıyla yapılan eylemlerin arasında geri dönüşümü ön planda tuttuğu belirtiliyor.

Diğer eylemler ise, evdeki enerji tüketimini, akıllıca alışveriş yoluyla atık olarak atılan yiyecek miktarlarını ve su tüketimini azaltmaktır.

Aynı araştırma ayrıca, insanların örneğin, daha fazla yaşam beklentisi olan ürünleri satarak veya yeniden kullanılabilir alışveriş torbaları kullanarak atık azaltılmasını teşvik eden eylemlere daha az önem verdiğini gösteriyor. Aynı zamanda, daha az ambalajlı ürünler ya da biyolojik olarak parçalanan/çözülen ürünler için az ilgi gösteriliyor.

Araştırmaya katılan kişilerin çoğunluğu, herkesin çevrenin korunmasına katkıda bulunabileceğini ve çevre sorunlarının günlük yaşamlarını etkilediğini kaydediyor. Aynı zamanda, Kıbrıs`ta çevre acil bir sorunla karşı karşıyadır ya da sorun yalnızca hükümeti ilgilendirir gibi ifadeleri reddediyorlar.

Kıbrıs Haber Ajansı`na açıklamalarda bulunan Çevre Komiseri Ioanna Panayiotou, her şeyin tüketicilerin davranışları ile başladığına işaret etti.

Komiserin açıkladığına göre, tüketicilerin alışveriş ihtiyaçlarını not etmesi, sonradan gidip sadece gerekli şeyleri satın alması ve tekrar alışverişe gitmeden önce ürünlerin tüketilmesini beklemesi gerekiyor.

Panayiotou devamla, bu yaklaşımın hem çevre hem de ekonomi için en yararlı yaklaşımın olduğunu vurguladı.

Çevre Komiseri ayrıca, yeniden kullanılan ürünlere atıfta bulunarak, Kıbrıs`ta bu alanda bazı başarıların kaydedildiğini belirtti ve devamlı bilgilendirme ve erken yaşta doğru eğitim ile insanların her şeyi çevreye ve ekonomiye bağlamaya başlayacağını sözlerine ekledi.

Çalışma, genel halk arasında azaltma, yeniden kullanım ve geri dönüşüm ile ilgili konular üzerindeki bilgi, farkındalık düzeyi ve tutumlar, aynı zamanda kamunun atık yönetimi çerçevesindeki girişimlerini araştırmayı hedefliyor.

Numune, 25 Mayıs ve 3 Haziran 2015 tarihleri arasında, tüm Kıbrıs`ta 18-54 yaşları arasındaki kişiler ile gerçekleşen 703 telefon görüşmesine dayandı.

Söz konusu çalışma, Kıbrıs Yayın Kurumu ve Kıbrıs`ta AB Hayat Atığı Bil (Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür) Programının Koordine Yararlanıcısı tarafından görevlendirildi ve CYMAR Pazar Araştırma Ltd. tarafından üstlenildi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.