1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BU KÖYÜN ERKEKLERİ ASLINDA BİRER KADIN
BU KÖYÜN ERKEKLERİ ASLINDA BİRER KADIN

BU KÖYÜN ERKEKLERİ ASLINDA BİRER KADIN

Geçmişten gelen ilginç bir hayat tarzı bugün artık çok azalmış olsa da uzak dağ köylerinde hala görülebiliyor.

A+A-

BU KÖYÜN ERKEKLERİ ASLINDA BİRER KADIN

Arnavutluk'ta geçmişten gelen ilginç bir hayat tarzı bugün artık çok azalmış olsa da uzak dağ köylerinde hala görülebiliyor.

Arnavutluk’un yanı sıra diğer Balkan ülkelerinde de yer yer görülen uygulama kadınların, hayatlarını erkek gibi yaşamalarıyla ilgili. Arnavutluk’un Osmanlı’ya karşı savaşmış 15. yüzyıldaki feodal liderlerinden Leke Dukagjin’in getirdiği kurallara göre kadınlara erkek gibi yaşama fırsatı verilmiş.

Kadınların, mülk edinmesinin ve çalışmasının çok kısıtlı olduğu dönemin Arnavut toplumunda Leke Dukagjin Kanunu, kadınlara erkek kıyafetleri giydikleri, saçlarını kısa kestirdikleri ve hiçbir zaman erkeklerle cinsel ilişkiye girmeme sözü verdikleri taktirde, erkeklerin yararlandığı haklardan faydalanma hakkı tanımış.


BERNUŞA YA DA YEMİNLİ BAKİRE

Özellikle babalarını kaybetmiş ve erkek kardeşleri olmayan ailelerde, buna doğru yönelim olmuş ve bazı kadınlar, kendilerinin ve ailelerinin geçimlerini sürdürmek için deyim yerindeyse ‘erkekleşmiş’.

Ortaçağ’da yaygın olan bu hayat tarzı artık yokolmaya yüz tutmuş durumda. Ancak, kent merkezlerinden çok uzaktaki dağlık yerleşimlerde ‘Bernuşa’ ya da 'Yeminli Bakireler' adı verilen bu kadınlara rastlamak hala mümkün.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.