1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BU MALİYE BAKANI KİMİN BAKANI, BAŞBAKAN CEVAP VERSİN”
“BU MALİYE BAKANI KİMİN BAKANI, BAŞBAKAN CEVAP VERSİN”

“BU MALİYE BAKANI KİMİN BAKANI, BAŞBAKAN CEVAP VERSİN”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, “2014 bütçesinin günü kurtarma ve bugünkü durumu idare etme bütçesi olduğunu” savundu.

A+A-

ÇAKICI: “BU BÜTÇE, GÜNÜ KURTARMA VE DURUMU İDARE ETME BÜTÇESİ”

“DAHA ATAK BİR HÜKÜMET BEKLERDİM”

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, “2014 bütçesinin günü kurtarma ve bugünkü durumu idare etme bütçesi olduğunu” savundu.

2013 bütçesine göre artan bütçenin tasarruf bütçesi olarak önlerinde durduğunu, fakirleşmenin devam edeceğini; sağlık ve eğitimde halkı daha çok özele iteceğini; hala bütçe açıklarının geçmişten beri devam ettiğini ve nasıl kapatılacağıyla ilgili net plan olmadığını; daha çok zamlarla gidermenin planlandığını ileri süren Çakıcı, siyasetin ve hükümetlerin bugüne dek yaptığı hatalarla bu noktaya gelindiğini söyledi.

Çakıcı, “Daha atak bir hükümet olmasını beklerdim” diyerek hayal kırıklığını ifade etmek istediğini belirtti.

Mehmet Çakıcı, israfı önlemekle ve reformla ilgili bir çaba görmediğini belirterek, şu ana kadar hükümetten doğru dürüst icraat görmediğini ifade etti.

İyi İdare Yasası dışında önemli yasa da çıkarılmadığını, borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasanın ise bekleneni vermediğini savunan Çakıcı, hükümetin atamalarını bile doğru dürüst yapmadığını söyledi.

“BU MALİYE BAKANI KİMİN BAKANI, BAŞBAKAN CEVAP VERSİN”

“Seçilmiş milletvekillerinin hedefi seçilmemiş bir bakan mı? Doğru hedef başbakandır” diyen Çakıcı, “Sayın Maliye Bakanı kimin bakanıdır, çıkıp Başbakan cevap versin” ifadesini kullandı.

“İrsen Küçük hükümetinden sonra gelen hükümetin şanslı olduğunu, yerinde saysa bile iyi olduğunu” belirten Mehmet Çakıcı, 2014 bütçesinin dar, tasarrufu öngören bir bütçe olmasının hükümetin sorumluluğu olduğunu söyledi.

CTP-DP ve CTP-ÖRP hükümetlerinin görev yaptığı 2004-2009 döneminde ayakta duracak bir ekonomi yaratma şansının kaybedildiğini; ekonomi büyüdüğü halde bütçe açıklarının da büyüdüğünü, ardından da dünya ekonomik kriziyle karşılaşıldığını anlatan Çakıcı, ülke ekonomisinin iki kez tusunami yaşadığı görüşünü belirtti.

O yıllarda İhtiyat Sandığı’nda, Sosyal Sigortalar’da büyük sosyal güvenlik açıkları oluştuğunu ve giderek küçülme ve dağılma sürecine girildiğini kaydeden Çakıcı, hem kötü yönetim hem de küresel krizin ülkeyi olumsuz etkilediğini anlattı.

Çakıcı, yine o dönemde, ekonominin büyüyemediğini, özel sektörün çöküşe girdiğini; kamunun büyüyemediğini, bütçe açıklarının zamlarla kapatılmaya çalışıldığını ve ekonominin Güneye kaydığını söyledi.

Ekonomik tedbirler alınırken katılımcı bir yöntemle yerel bir program hazırlanması gerektiğini vurgulayan Mehmet Çakıcı, Türkiye Büyükelçiliği raporunda, ekonomik paketlere uyulmadığı yönünde bilgiler yer aldığını belirtti.

“REVİZYON PROGRAMINIZ NERDE?”

2013-15 programını revize edeceğini söyleyen Başbakan’a “Revizyon programınız nerdedir, yazdığınız mektubun içeriği nedir?” diye soran Çakıcı, eğer maaşlar ödenebilsin diye program aynen uygulanacaksa bunun halka açıkça söylenmesini istedi.

TDP Milletvekili Çakıcı, bütçede en büyük harcamanın personel giderlerine yapıldığını belirterek, kayıt dışılığın kısa sürede engelleneceğine inanmadığını; zamların yapılacağını savundu.

“Bu dönem hem doğru dürüst maaş artışı yok, hem zam var. Türkiye yardımlarına daha çok dayanan bir bütçe görülüyor. Herhalde o yüzden Sayın Başbakan Türkiye’ye mektup yazdı” diyen Çakıcı, bütçede öngörülen açığın zamlarla karşılanacağını belirtti.

Çakıcı, Türkiye’den gelecek suyun istenirse Türkiye tarafından başka ülkelere satabileceğini belirterek, UBP hükümeti döneminde yapılan anlaşmanın yanlış olduğu, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını korumadığı görüşünü ifade etti.

CTP/BG’nin hafta sonu yapılan kurultayına değinen Mehmet Çakıcı, Başbakan’ı yeniden seçilmesinden dolayı kutladı ve parti içindeki muhalefete dikkat çekti.

Hükümetin 100 günlük politikalarının işe yaramadığını, Başbakan’ın kurultaya kadar hükümeti idare ettiğini, artık icraat beklediklerini belirten Çakıcı, hükümete yeterince şans verildiğini söyledi.

Çakıcı’dan sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar söz aldı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.