1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU MESAJ KİME?
BU MESAJ KİME?

BU MESAJ KİME?

BU MESAJ KİME?

A+A-

KKTC’nin İçişleri ve Çevre Bakanları, Gazimağusa’nın Kaymakam ve Belediye Başkanı, Derinya sınır kapısının açılmasına yönelik eyleme katılarak destek verdi.

Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’daki Derinya sınır kapısının açılması için dün düzenlenen ‘iki toplumlu’ eyleme, KKTC’nin 2 bakanı da destek verdi. 

Sınırın güney tarafındaki eylemde en yetkili kişi Derinya’nın Rum Belediye Başkanı Andros Karayiannis iken, kuzey kısmındaki eyleme İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile Çevre Bakanı Dr.Hakan Dinçyürek’in de destek vermesi dikkat çekti. 

   Eyleme katılan bakanlardan Teberrüken Uluçay  “Derinya kapısının açılması için hükümetimiz çalışıyor. Tabi bu kapının açılmasının iki lider arasındaki görüşmelerde belli olacak” dedi.

   Dünkü eyleme iki bakanın yanı sıra bölge milletvekilleri, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de katılarak destek verdi.

 

Türkler kuzeyde, Rumlar güneyde eylem yaptı

Kıbrıslı Türk Sivil Toplum örgütleri siyasi partiler ve vatandaşlar Derinya sınır kapısının Kuzey tarafında eylem yaparken aynı anda yüzlerce Kıbrıslı Rum sınır kapısının Güney tarafında eylem yaptı. Her iki taraf bir birini göremese de verilen mesajın anlamlı olduğu ifade edildi. Eyleme katılan Kıbrıslı Rumlar, Derinya sınır kapısının açılmasının çözüm için büyük bir adım olacağını savunurken, kapıların açılmasının bölge halkına ekonomik yönden çok büyük faydasının olacağını belirtti. Ayrıca Kıbrıslı Rumlar iki toplumun yakınlaşması için Derinya sınır kapısının açılmasının önemine işaret etti.

 

Kıbrıslı Rumlar ne dedi?

 

Marilena Panaskeva: Derinya sınır kapısının açılması her iki toplumun bir biri ile yakınlaşmasını sağlayacak.  Bu kapının açılmasının ekonomi ve turizme getirisi olacaktır. Çünkü Derinya bölgesinin çok iyi bir turizm potansiyeli vardır.

 

Maria Maouri Panayotou: Herşeyden önce bölgedeki Kıbrıslı Türklerle iletişimimiz artacak, her iki halkın bir biri ile  yaşaması için  adil bir çözümü savunuyoruz. Mağusa ile buluşmamız bölgede ciddi bir gelişim ve atılım yaratacaktır, buradaki sahile de ulaşmak istiyoruz.

 

Demetriou Andreas: Bu eyleme gelen insanların çoğunluğunun 50 yaş ve üzeri olduğunu gözlemliyorum, ben aslında burada daha çok 20 li yaşlarda gençleri görmek istiyordum. Ancak ne yazıkki fazla genç yok. Gençleri ne kadar çok ikna edebilirsek geleceğin bizim için parlak olma ihtimalini o oranda arttıracağımıza inanıyorum. İki hafta önce Fransız bir gazeteciyi bölgede gezdirirken Mağusa’ya da gittik ve bir şey farkettim ki iki bölge de bir bütünün parçasıdır ve bu parçaları birleştirmeliyiz.

 

Christo Tofias: Bu kapının açılışını bir iyi niyet adımı olarak algılarım, yeniden birleşme yönünde pozitif bir hava yaratacak. İnsanların Mağusa’da ki evlerine dönüş için var olan umutlarını canlı tutacaktır. Ben bunun Kıbrıs çözümüne giden yolda ciddi bir başlangıç noktası olabileceğini düşünüyorum, bizi hiçbir şey ayıramaz.

 

Giorgos Vasiliou: Mustafa Akıncı’nın oradaki varlığından şu an için çok mutluyuz, Mağusa’daki sınır kapısının açılışı bir başlangıç olsun ve bütün Kıbrıs ta ki sınır kapıları açılarak Türk ve Rumlar tek bir halk olarak yaşasın.

 

Tonia Psyila: Benim için Kıbrıslı Türkler ile yaşamam hiçbir zaman sorun olmadı. Geçmişte de şimdi de onlarla çok güzel dostluklarım oldu, tabi bu ayrı geçen dönemde her taraf kendi ayrı anlatım tarzını halkına empoze etti. Neticede herkes geçmişte yaptığı hataların sorumluluğunu üstlenmesi lazım ve bir birimize olan sevgi, saygı ve güven duygusunu inşa etmemiz lazım. Kapının açılması belki çözüm getirmez ancak çözüme olan inancı güçlendirir.

 

Karayiannis: Kapalı bölgedeki plajı birlikte kullanalım

Eylem sonrası açıklama yapan Derinya’nın Rum Belediye başkanı Andros Karayiannis, eyleme adanın değişik taraflarından pekçok insanın geldiğini belirtti. Bunun bir başlangıç olduğunu söyleyen Karayiannis, Türk ve Rumların birlikte gösteri yapmasının oldukça memnuniyet verici bir durum olduğunu söyledi. Kapalı bölgede kalan ve Derinya Belediyesi sınırları içerisinde olan kiliseyi kullanmak istediklerini belirten Karayiannis, ayrıca Derinya belediyesi sınırları içerisinde olan ve şu anda kapalı bölgede olan 2 buçuk Kilometrelik plajı Türklerle beraber kullanmak istediklerini söyledi. Bütün dikenli tellerin kalkmasını temenni ettiğini belirten Karayiannis, gösteri yapılan yerin Mağusa Caddesi olduğunu ve bu caddenin Mağusa ile Derinya’nın en ticari noktası olduğunu söyledi. Bu bağlamda kapının açılması ile bölgedeki girişimciliğin artacağına dikkat çeken Karayiannis, bunun da her iki hakla yararı olacağını savundu. Rum lider Anastasiadis’in Derinya halkı olarak çözümü ne kadar arzuladıklarını bildiğini belirten Karayiannis, Akıncı’nın da belediye başkanlığı yapmış birisi olarak kendilerini anlayacağından emin olduğunu ifade etti. 

 

Koray Başdoğrultmacı yine sahnede

Zaman zaman Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı açması ile dikkat çeken, en son bu yöndeki eylemini geçtiğimiz günlerde Gazimağusa Kaza Mahkemesi önünde gerçekleştiren Koray Başdoğrultmacı dün Derinya’nın güney tarafındaki eyleme katıldı. Elinde Rum bayrağı ile yaya bir şekilde Türk tarafına doğru yönelen ve sınırı aşma girişiminde bulunan Başdoğrultmacı’ya Rum polisleri anında müdahale etti.

***

 

Kuzeydeki eylemde kimler vardı?

Gazimağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya sınır kapısının açılması için bazı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar eylem yaptı. Eylemi düzenleyen örgütler, eylemin tek amacının; Derinya sınır kapısının açılması olduğunu belirterek, kapının açılmasının, iki toplum arasındaki diyaloğu geliştireceğine ve işbirliğini güçlendireceğine inanç belirtti.

Eyleme İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanlığı’na vekalet eden Teberrüken Uluçay, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bölge milletvekilleri, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter de katılırken, vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi.

Eylemde, Mağusa İnisiyatifi, MASDER, MAGEM, MAKAMER, Mağusa Kültür Derneği, Antik Mağusa Vakfı, Kıbrıs Havaları Derneği, FEMA, Aydınlık Yarınlar Hareketi, Kıbrıs Akademik Diyalog, KTSO, KTTO, KTEZO, Kıbrıs Türk Tabipler Odası, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, KTÖS, GÜÇ-SEN, DEV-İŞ, DAÜ-SEN, Baraka, BKP, YKP, TDP, CTP, UBP Mağusa İlçe Örgütü'nün imza koyduğu ortak basın açıklamasını Okan Dağlı okudu.

 

Uluçay: Üzerimize düşeni yapacağız…

Bu arada Bakan Teberrüken Uluçay da, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı değerlendirmede, Derinya kapısının açılması için düzenlenen bu etkinliğin çok önemli olduğunu, tüm siyasi parti, esnaf ve halkın destek verdiğini belirterek, bunun kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.

Uluçay, iki lider arasındaki görüşmelerin yeniden başladığını ve bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına inandıklarını belirterek, hükümetin de, müzakerelerin olumlu sonuçlanması için üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydetti.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.