1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU NE BİÇİM SİSTEM
BU NE BİÇİM SİSTEM

BU NE BİÇİM SİSTEM

Hasta adama normal raporu

A+A-

Suna ERDEN

Devlet hastanelerinde 12, ülkede bulunan 14 özel hastane ise 10 radyoloji uzmanı çalışıyor. Buna rağmen Türkiye’den MR okunması için hizmet alınıyor. Üstelik gelen raporlarda yanlış tanı konuyor

Sağlık Bakanlığı’nın, devlet hastanelerinde çekilen MR’ların okunması için Türkiye’de bir sağlık merkezi ile yaptığı anlaşma krize neden oluyor. MR’ların hızlı okunması gerekçesi ile 3 ay önce yapılan anlaşma çerçevesinde buradaki devlet hastanelerinde çekilen MR’lar internet ortamında Türkiye’deki merkeze gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu özel hastaneye gönderilen MR’lara oradaki radyoloji uzmanları bakıp rapor hazırlayarak buradaki hastaneye gönderiyor.

İddialara göre, Türkiye’de okutulan MR’ların bazıları yanlış raporlandırılıyor ve hasta olan kişiler için sağlıklı veya normal raporu yazılabiliyor. Şimdiye kadar Türkiye’den gönderilen bazı MR raporlarının hatalı olduğu öne sürülürken, Mart ayı başlarında rahatsızlanarak Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne başvuran 27 yaşındaki erkek hasta da yanlış raporun kurbanı oluyordu.

HASTA ADAMA NORMAL RAPORU

Konuşma bozukluğu, başında ve ellerinde titreme şikâyetleri ile devlet hastanesine başvuran hastanın MR’nın çekilmesi istendi. Devlet hastanesinde hastanın çekilen beyin MR’ı okutulması amacı ile internet ortamında Türkiye’ye gönderildi. Türkiye’de yorumlanan raporda hastanın beyinciğinin normal olduğu belirtildi. Genç yaşta olmasına rağmen sürekli elleri titreyen ve konuşma güçlüğü çeken hasta, devlet hastanesinde çektirdiği MR’ı, KKTC’deki özel bir sağlık kuruluşunda da inceletti.

MR, özelde tekrar değerlendirildiğinde belirgin beyincik küçülmesinin (Serebellar atrofi) olduğu ve bu küçülmenin hastanın şikâyetleri ile uyumlu olduğu ortaya çıktı. Elde edilen iki ayrı bulgu üzerine hastanın, yetkili makamlara başvurarak şikâyette bulunduğu öğrenildi.

İHALEYE ÇIKILMADAN ANLAŞMA YAPILDI

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde çekilen MR’lerin daha hızlı sonuçlandırılması gerekçesi ile Türkiye’deki özel bir hastane ile anlaşma yapsa da bu kararın yasa dışı tarafları bulunuyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ( KTTB) Yasası’na göre birliğe üye olmayan bir hekimin rapor okuyup imza atamayacağı belirtiliyor. Yasada, “Bu Yasa uyarınca Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğine ve Kıbrıs Türk Tabip Odasına üye olarak kayıt yaptırmayan hiç kimse, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde tabip olarak belli bir ücret karşılığında veya ücretsiz olarak hiçbir şekilde meslek icra edemez, herhangi bir tıbbi müdahalede bulunamaz ve reçete yazamaz” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’deki sağlık merkezi ile anlaşma yapmadan KKTC’de ihaleye çıkıp, fiyat alması gerekirken, elde edilen bilgilere göre bakanlığın burada ihaleye çıkmadan hizmet alım anlaşması yaptığı öğrenildi.

HEM SAKINCALI HEM DE YASA DIŞI

Öte yandan hastayı görmeyen ve bilmeyen doktor veya radyoloji uzmanlarından hizmet alınmasının sakıncalı olduğu ifade edilirken, Sağlık Bakanlığı’nın KKTC’de fiyat istemeden ve buradaki 12’yi aşkın özel hastane ve birçok kliniği dikkate almadan Türkiye’de bir hastane ile anlaşmasının da yasa dışı olduğu dile getirildi. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de okutulması kararlaştırılan MR’lar ile ilgili yaşanan sıkıntılardan bilgileri olduğunu ve mevcut durumda yasa dışı faktörler olduğunu söyledi.

YASA NE DİYOR, ONLAR NE YAPIYOR

Gardiyanoğlu, yaklaşık 3 ay önce Sağlık Bakanlığı’nın bir karar alarak ülkedeki devlet hastanelerinde çekilen MR’lerin okutulması için Türkiye’de özel bir sağlık merkezi ile anlaşma yaptığını belirtti. KKTC’deki bir hastanın MR’nin onu hiç tanımayan ve görmeyen bir doktora okutulmasının sakıncalı ve aynı zamanda yasa dışı olduğunu kaydeden Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’ne üye olmayan hiçbir hekimin rapor okuyup yazamayacağına dair yasal düzenleme olduğunu ifade etti.

BİZDEKİLERİN SUYU MU ÇIKTI

Gardiyanoğlu, Gazimağusa ve Lefkoşa devlet hastanelerinde MR çekilebildiğini, ülkede devlet hastanelerinde çalışan 12 radyoloji uzmanı olduğunu ayrıca yine ülkede 14 özel hastane bulunduğunu ve bu özel hastanelerde de MR okuyabilecek 10 radyoloji uzmanı olduğunu ifade ederek, buna rağmen bakanlığın yurt dışından hizmet almayı seçtiğini dile getirdi.

İŞLERİNİ YAPMASI GEREKENLER YAPMAYINCA BÖYLE OLUYOR

Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın KKTC’de ihaleye çıkmadan, fiyat istemeden Türkiye’de özel bir sağlık merkezi ile anlaşmasının da yasalara aykırı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet hastanelerinde görevli doktorlar yasal çalışma süresi olan 15.30’a kadar hizmet vermiyor. Saat 12.00’dan sonra ya özel hastanelerde ya da özel kliniklerinde çalışıyor. Böyle olunca da MR’ler okunmuyor. Kısacası hizmet vermekle yükümlü olanlar bunu yapmadığı için bakanlık MR’lar geç okunuyor diye yurt dışından hizmet alıyor.

Öte yandan ülkede hizmet alabileceği özel sağlık merkezleri bulunurken, burada ihaleye dahi çıkmadan böyle bir adım atıyor. Bu yasa dışı olduğu gibi KTTB yasasına göre üye olmayan bir hekimin rapor okuyup yazamayacağı belirtilse de bu kural da çiğneniyor. Ayrıca MR’lerin okunması için Türkiye’deki sağlık merkezine verilen para ile bir radyoloji uzmanı daha istihdam edilebilirdi.” Gardiyanoğlu, bakanlığım MR’lerin hızlı okunması için böyle bir karar aldığını ancak raporların bir haftada ülkeye ulaştığını ve bazı yanlış raporlamalar olduğunu bildiklerini ifade etti.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.