1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BU ÖRTÜNÜN ALTINDAN 1700 YILLIK TARİH ÇIKTI!
BU ÖRTÜNÜN ALTINDAN 1700 YILLIK TARİH ÇIKTI!

BU ÖRTÜNÜN ALTINDAN 1700 YILLIK TARİH ÇIKTI!

BU ÖRTÜNÜN ALTINDAN 1700 YILLIK TARİH ÇIKTI!

A+A-

Anemurium Antik Kenti'ndeki 1600 - 1700 yıllık mozaikler sadece çuha bezlere sarılmış halde korunuyor. Müdahaleye açık durumdaki mozaiklerin bir kısmı parçalanmış. Bölgede ne bir güvenlik kamerası ne de uyarı levhası var.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ören yeri statüsünde koruma altına alınan ve Mersin’de bulunan Anemurium Antik Kenti’ndeki mozaikler içler acısı durumda. 1600 - 1700 yıllık mozaikler çuha bezlerle koruma altında tutulmaya çalışılıyor. Her türlü fiziki müdahaleye açık durumda bulunan eşsiz mozaikler için ne güvenlik kamerası ne de uyarı levhası bulunuyor. Mozaiklerin bir kısmı parçalanmış, bazıları ise tesseralar (mozaiği oluşturan küçük renkli taşlar) dağılmasın diye etrafı betonla sıvanmış hâlde.

EVLERİN ALTI MOZAİK KAPLI

Anamurlular geçen yıla kadar ot bastığı için antik kentin tamamen çalılarla kaplı olduğunu belirterek, bu haline bile sevindiklerini söylüyor. Taban mozaiklerinin her evin altında bulunduğunu ancak zaman içinde çalındığını da örnekleriyle anlatıyorlar.

TARİHİ ESERİN BAŞI BOŞ KALDI

Anamur gezisi sırasında ziyaret ettiğimiz Anemurium antik kentinin girişindeki 4’üncü yüzyıldan kalma kilisenin içine girdik. Kiliseden geriye temel duvarları ile apsisli yapının bir bölümü ayakta kalmayı başarmıştı. Yerdeki üzeri çakıl örtülü bez çuha dikkatimizi çekti. Örtüyü biraz araladığımızda inanılmaz güzellikte bir mozaik tabanla karşı karşıyaydık. Bir saatten fazla kaldığımız mozaik başında ören yerini koruyan bir bekçi olmasına rağmen kimse yanımıza uğramadı.

EŞSİZ MOZAİKLERİN ÜSTÜNDE YÜRÜNÜYOR

Üstelik antik kentteki 3’üncü yüzyıldan kalma bazilikada ise, eşsiz mozaikler örtü bile kullanılmadan, açıkta bırakılmış durumda olduğu için ziyaretçiler mozaiklerin üzerine basarak geziyordu. Denizden ve karadan ulaşımın çok kolay olduğu, güvenlik önlemlerinin alınmadığı bu eşsiz antik kentte mozaiklerin daha önceki yıllarda nasıl yağmalandığını anlamak hiç de zor olmadı.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.