1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU SEFER OLMALI
BU SEFER OLMALI

BU SEFER OLMALI

Bu sefer olmalı

A+A-

Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın (KTTO) 51’inci Olağan Genel Kurulu dün yapıldı.

KTTO Konferans Salonu’nda yer alan genel kurulun açılışına, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, bazı bakan ve milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, Kıbrıs’taki bazı büyükelçiler ve temsilcileri, Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve yetkilileri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

 

Yeni Oda Meclisi belirlendi

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 50 üyeli Oda Meclisi de dün yapılan 51. genel kurulda belirlendi.

KTTO’dan verilen bilgiye göre, KTTO 51. Genel Kurulu’nda 50 üyeli Oda Meclisi’ne şu kişiler seçildi:

“Lefkoşa kontenjanından; Turgay Deniz, Emre Olgun, Pınar Başman Süren, Aydın A. Raşit, Alp Cengiz Alp, Hilmi Can, Ertuğ Şevket, A. Serhan Kaner, Fikri Şener, Mustafa Defteralı, Ersan Dağlı, Günay Çerkez, Şua Saraçoğlu, Özalp Nailer, Salih Çeliker, Çelen Özkaynak, Erol Atakan, Selen Necat, Fikri Toros, Mustafa Erk, İsmail Sayı, Asım Dedezade, Metin Yalçın, Necdet Ergün, Saber Andır, Arsen Angı, Mehmet İsmet Demirağ, Mehmet Gökçebel, Enver Haskasap,

Gazimağusa kontenjanından; Erhan Boklan, Mustafa Genç, Semral Erel, Salahi Serakıncı, Ozan Dağlı, Hasan Kutlu İnce, Vargın Varer, Ramazan Gündoğdu, Ahmet Noyan, Hüseyin Kayalp, Kutlu Eyüpoğlu,

Girne kontenjanından; İsmail Reha Arar, Seda Yavaş, Serhan Kombos, Ali Şah, Aziz Limasollu, Hüseyin Kemaler, Özlem Özbekoğlu, Kamil Çağra, Mehmet Eziç ve Asım Vehbi”.

Genel Kurulda 50’nci dönem faaliyet ve mali raporları da aklandı.

Oda Meclisi, yarın toplanarak, yeni Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerini belirleyecek.

 

Çerkez: Dünya tek pazara dönüşüyor

Genel kurulda ilk konuşmayı Oda Başkanı Günay Çerkez yaptı.

Çerkez, Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fidias Pilidis’in 9 kişilik bir heyetle KTTO Genel Kurulu’na katılmasını, “İlk defa böyle büyük bir ekiple genel kurulumuza katılmalarını sürece vermiş oldukları önemin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz” şeklinde değerlendirdi.

İletişim ve ulaşım alanındaki gelişmelerle dünyanın tek bir pazara dönüşmekte olduğunu kaydeden Günay Çerkez, “Artık buna uygun yeni bir düzene ihtiyaç vardır. Bu düzenin temeli işbirliğidir. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar da bu sürecin bir parçasıdır” dedi.

 

Çözüm insanlığa katkı yapacak

Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün bölge barışı ve insanlığın gelişimine de katkı yapacağını belirten Çerkez, “Geleceğe yönelik düşünüldüğü zaman, Kıbrıs sorununun herkesin daha mutlu ve refah içinde yaşamasını sağlayacak şekilde çözümlenmesinin pekala mümkün olduğunu rahatlıkla görebiliriz” dedi.

 “Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yatakları, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını daha fazla ertelenemez bir hale getirmiştir” diyen Çerkez, hidrokarbon yatakları için işbirliği yapıldığı takdirde kalkınma konusunda olumlu adımlar atılabileceğini, ancak kaynakları bencilce paylaşmak sevdasına düşüldüğü takdirde kaynakların yeni felaketlerin nedeni olabileceğini söyledi.

Türkiye ile KKTC arasında inşa edilecek su boru hattının da işbirliği için fırsat olduğunu kaydeden Günay Çerkez, “Bu, adadaki çözüm sürecini güçlendirecektir” dedi.

 

Özyiğit: Sıkıntılar iki halkı birleştiriyor

Çerkez’in ardından KTTO Genel Kurulu’nda konuşan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkenin ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu söyledi.

Özyiğit, “Tıkanan ticaret yolları, kapanan ve ısrarla açılamayan kapılar vardır. Bunları açması için göreve getirilen hükümetler vardır, ama hükümetler sorunları çözme becerisi gösterememiştir” dedi.

 

CTP-BG/DP-UG Hükümeti’nin önceki hükümetlerin bıraktığı yerden devam ettiğini, ileriye gidemediğini iddia eden Özyiğit, halkın, sorunlarının çözülmesini beklediğini ancak “hükümetin kendi arasında didişmekte olduğunu” savundu.

 

Yorgancıoğlu: Aktör olma zamanı geldi”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde korkarak bir yere varmanın mümkün olmadığını belirtti.

Yorgancıoğlu, değişen dünya ve bazı koşullar nedeniyle yeni bir süreç yaşandığını, Kıbrıslı Türkler’in bu süreçte seyirci kalacaksa yapması gerekenlerin farklı, aktör olacaksa farklı olduğunu kaydetti.

Yorgancıoğlu, “Aktör olmaya karar verirsek ki olmamız gerekiyor, bu sürece katkı koymamız gerekir. Sürecin olumlu sonuçlanması adına elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu süreç yaşanıyor çünkü” dedi.

 

Talat: Empoze istemiyorsak çalışmalıyız

Başbakan Yorgancıoğlu’ndan sonra genel kurulda konuşan İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs sorununa değinerek, “Eğer Kıbrıs sorununda bize bir şey empoze edilmesini istemiyorsak, bizim çalışmamız lazım, sorunu çözme yoluna biz gitmeliyiz ” dedi.

Güven yaratıcı önlemler konusunda ayrı bir çalışma yapmak gerektiğini belirten Talat, “’Maraş’ı açın, Ercan’ı açın, güven artırıcı önlem olsun’ diyorlar. Bunların hepsi güven yaratıcı önlemlerse o zaman Kıbrıs sorunu nedir? Güven artırıcı önlem birbirimizi anlamaktır” dedi.

Eğitim Şurası’nda Yunanca’nın zorunlu ders kapsamına alınması yönünde üretilen kararın güven yaratıcı önlem olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Talat, Rum eğitim bakanının da buna olumlu baktığını söyledi.

Talat, güven yaratıcı önlemler kapsamında, iki toplumlu TV programları da yapılabileceğini belirtti.

 

Denktaş: Dıştan gelen baskılarla imza atılacak

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da konuşmasında, Kıbrıslı Türkler’in olası bir çözüme iyi hazırlanması gerektiğini, hidrokarbon yataklarından faydalanmak uğruna bir antlaşmaya gidilmesinin yanlış olacağını söyledi.

Görüşmeler devam ederken güven yaratıcı önlemlerin hayata geçirilmesi taleplerine değinen Denktaş, güven yaratıcı önlemlerden bahsedildiği bir dönemde Kıbrıs Rum elçisinin Norveç’ten KKTC’ye başlatılan uçak seferleri nedeniyle söz konusu şirket yetkililerini tehdit ettiğine, Kıbrıslı Rum yetkililerin Kıbrıslı Türkler’in tüm girişimlerine müdahale etmeyi sürdürdüğüne dikkat çekti.

Bir anlaşmaya imza atılacağına inandığını kaydeden Denktaş, “Dıştan gelen baskılarla büyük bir ihtimalle bir anlaşma imzalanacak” dedi.

 

Eroğlu: Kıbrıs’ta varolan gerçekler görülmeli

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 51’nci Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusu yanında ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Bizim arzumuz antlaşmanın en erken zamanda sağlanması, Kıbrıs’ta bir barış ortamının tesis edilerek, Ada’nın tüm olanaklarının gerek halklarımız gerekse dünya yararına ortaklaşa kullanılmasıdır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu koruyarak, uluslararası sisteme entegre olma hedefinde olduklarını belirterek, “Kimsenin daha fazla bizi mağdur etme hakkı yoktur” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz, ortak açıklamadaki ifadelerin iyi niyetli ve yapıcı bir anlayışla yorumlanması halinde bir antlaşmaya varabileceğimize inanıyoruz. Yeter ki Rum komşularımız Kıbrıs’ta var olan gerçeklerin artık geriye döndürülemeyeceğinin idraki içinde olsunlar” şeklinde konuştu.

 

Bilişim alanına yapılacak akıllı yatırımlar...

Uzun yıllar üstlendiği Başbakanlık görevi ve şimdi Cumhurbaşkanı olarak Kıbrıs Türk halkının, sosyal dengeleri de gözeterek Pazar ekonomisi ile kalkınabileceği görüşünü hep koruduğuna işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Üniversitelerimiz, turizm, ticaret, hizmetler sektörü, bilişim alanına yapılacak akılcı yatırımlar, bir Ada ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisi için idealdir inancındayım. Belki klasik gelecek ama geçmişten bugüne büyük mesafeler kat ettiğimizi vurgulamakta fayda görüyorum. Geldiğimiz nokta elbette yeterli görülmemelidir ancak bu noktaya hangi koşullarda geldiğimizi de unutmayalım.

Bugün bir Devlet çatısı altındayız ve kendi ülkemizde Anavatan Türkiye’nin büyük desteği ile onunla el-ele gönül gönüle daha ileriye gitmek için çaba gösteriyoruz. Ben Anavatan Türkiye’den su ve elektrik enerjisi gelmesi için büyük gayret göstermiş, bunun önemine yürekten inanmış bir politikacıyım. Yıllar önce bunları savunduğumda, söylediğimde dudak bükenler vardı ama bugün hemen hemen herkesin aynı noktada buluşur olması beni sevindirmektedir...”

 

Psikolojik duvarlar...

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Doğrudan Ticaret Tüzüğü konusundaki olumsuz Rum tutumunun halen devam ettiğine de dikkat çekerek, ticaretin önündeki en önemli engellerden birinin de psikolojik duvarlar olduğunu söyledi.

TAK

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.