1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU TARTIŞMA BİTMEZ!
BU TARTIŞMA BİTMEZ!

BU TARTIŞMA BİTMEZ!

Ne eti yediğimiz de belli değil, ilaç kalıntısı analizi yapıldığı da meçhul....

A+A-

Tarım Bakanlığı, gazetede önceki gün yayımlanan Veteriner Dairesi’nde son aylarda ette tür analizi yapılmadığına dair haberi yalanlarken, sadece tür değil ilaç kalıntısı analizi yapılmadığı da iddia edildi 

Tarım Bakanlığı, Star Kıbrıs’ta önceki gün yayımlanan Veteriner Dairesi’nde son aylarda ette tür analizi yapılmadığına dair haberi yalanlarken, konuyla ilgili bilgisine başvurulan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, özellikle belediyelerle yaptıkları görüşmede alınan şüpheli şeftali kebaplarının analiz ettirmediklerine dair bilgi aldıklarını ifade etti. 

Sayılı, tür analizinin yanı sıra taze ette antibiyotik ve antiparazitel ilaç kalıntı testlerinin yapılmadığını ifade ederek, “Bu iki konuda duyumlar ve şikâyetler alıyoruz” dedi. Sayılı, “Konu sadece şeftali kebaplarında domuz bannası kullanılıp kullanılmadığı değil. Herkes ne yediğini bilmek ister” dedi. 

BAKANLIK “HER TÜRLÜ ANALİZİ YAPABİLECEK KAPASİTEDEYİZ” 

Tarım Bakanlığı, Star Kıbrıs’ta önceki gün yayımlanan Veteriner Dairesi’nde son aylarda ette tür analizi yapılmadığına dair haberi yalanladı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Veteriner Dairesi’ne bağlı Gıda Laboratuvarı’nın, et türünü tespit etmeye yönelik cihazlarının bulunduğu, yüksek seviyede analiz yapma kapasitesine sahip bu laboratuvarda düzenli olarak et ürünlerine yönelik tahlillerin yapıldığı vurgulandı. 

Açıklamada, söz konusu laboratuvarın gelişmiş cihazlarla donatılmış, tür analizi yanında birçok analizi daha yapabilen bir kapasitede olduğu ifade edilerek, söz konusu iddiaların tamamen asılsız olduğu kaydedildi. Bakanlık ayrıca ‘bugüne kadar gerçekleştirilen denetimlerde at ve eşek eti gibi ürünlere hiç rastlanmadığını’ belirtti. 

PEKİ YAPIYORMUYUZ? 

Ancak Star Kıbrıs gazetesinde “etin at, eşek, domuz eti olup olmadığını belirleyen kitlerin bulunmamasından dolayı analizlerin yapılmadığı, son zamanlarda şeftali kebaplarında domuz bannası (kebabın sarıldığı yağ dokusu) kullanıldığına dair ihbarlar alındığı, belediyelerin ihbar alınan yerleri kontrol ettiği ancak analiz edecek aletlerin olmamasından dolayı el koyamadığı belirtilmişti. 

Piyasada at veya eşek etti olduğuna dair iddia koyulmayan haberde, yenilen etin at veya eşek eti olması halinde bunun tespitinin yapılamayacağı vurgulanmıştı. 

Bakanlık ayrıca “laboratuvarın gelişmiş cihazlarla donatılmış, tür analizi yanında birçok analizin daha yapabilen bir kapasitede olduğu ifade ederken,” haberde analiz yapma kapasitesinin olmadığı değil, analiz için kullanılan kitlerin bulunmadığı ve bu nedenle tür analizi yapılmadığı ifade edilmişti. 

SAYILI, “ŞÜPHELİ KEBAPLAR ANALİZ ETTİRİLEMEDİ” 

Tür analizi yapılamadığı ve bakanlığın iddiaları üzerinde bilgisine başvurulan Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, özellikle belediyelerle yaptıkları görüşmede 2 ay önce emare olarak alınan şüpheli şeftali kebaplarının analiz ettirmediklerine dair bilgi aldıklarını ifade etti. 

Sayılı, tür analizinin yanı sıra taze ette antibiyotik ve antiparazitel ilaç kalıntı testlerinin yapılmadığını ifade ederek, “Bu iki konuda duyumlar ve şikâyetler alıyoruz” dedi. Umut Sayılı, hayvansal ürünlerden olan sütte rutin kontroller yapıldığını ancak yeterli olmadığını ifade ederek, “Mesela 28 antibiyotik varsa 5 tanesine bakılıyor” dedi. 

Sütte denetimin Süt Kurumu tarafından yapıldığını kaydeden Sayılı, aslında bu işin Veteriner Dairesi tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi. Sayılı, hayvansal ürünlerde ikinci unsur olan ette ise hem tür analizi hem de ilaç kalıntısı analizi yapılmadığına dair şikâyetler aldıklarını açıkladı. 

Sayılı, “Şuanda ülkemizde ette anti-parazitel ve antibiyotik ilaç kalıntısı ve tür analizi yapılamadığına dair şikâyet ve duyumlar. Özellikle belediyelerle yaptığımız görüşmelerde teyit aldık. Şüphelendikleri şeftali kebaplarında kullanılan banna (kebabın sarıldığı yağ dokusu) ile ilgili analiz yaptırmak istediler ancak Veteriner Dairesi’nden analiz yapılamayacağı cevabını aldılar” açıklamalarında bulundu. 

RUTİNE BAĞLANMALI 

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, tür denetimlerinin rutin bir şekilde yapılması gerektiğini ifade ederek, “Konu sadece şeftali kebaplarında domuz bannası kullanılıp kullanılmadığı değil. Herkes ne yediğini bilmek ister. Mesela yüzde yüz dana eti olduğu belirtilen bir salamda hile olup olmadığını anlamamız için de tür analizi yapılabilmelidir. Bu nedenle kontroller rutin bir şekilde yapılmalıdır.” 

İLAÇ KALINTILARININ İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ VAR 

Ette, anti-parazitel ve antibiyotik ilaç kalıntısı analizi yapılmadığına dair iddiaların korkutucu olduğunu dile getiren Sayılı, “İlaç kalıntılarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bu kalıntılar kanserojen maddelerdir. Antibiyotik verilen bir kuzunun 14 gün sonra kesilip satışa sunulması gerekir. Bunlar denetlenmelidir. 

RUTİN KONTROLLER YAPILIYOR ANCAK… 

Veteriner Dairesi’nin rutin kontrolleri yaptığını, ette bakteri olup olmadığına dair mikrobiyolojik testlerin her zaman yapıldığını dile getiren Umut Sayılı, “Süt her zaman kontrol edilir. Ette de bakteri incelemesi yapılır. Ancak sadece bakteri olup olmadığına değil ilaç kalıntısı olup olmadığına da bakılmalıdır. Gerekli laboratuvar ve alt yapı olmasına rağmen ilaç kalıntısı analizi yapılmamasının nedenini merak ediyoruz” şeklinde konuştu. Sayılı, “Ne yediğimizi bilmeliyiz. Bilmeye hakkımız var” dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.