1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BU TUTUM DEVAM EDERSE BARBAROS YENİDEN BAŞLAR!
BU TUTUM DEVAM EDERSE BARBAROS YENİDEN BAŞLAR!

BU TUTUM DEVAM EDERSE BARBAROS YENİDEN BAŞLAR!

Dışışleri Bakanı'ndan Önemli Açıklamalar

A+A-

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecine ilişkin yaşanan gelişmeleri BRT Sabah Rotası programında değerlendirdi.



Nami, ilk olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki Moon’un BM Barış Gücü ile ilgili 6 aylık raporuna ilişkin açıklamalar yaptı.

Raporun, her iki taraf açısından da dengeli olduğunu belirten Nami, yine aynı raporda müzakere masasından kalkan tarafın Rum Lider olduğunun açıkça belirtildiğini anımsattı.

Nami, raporda, izolasyonlar konusunun da yer aldığını ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu belirterek “Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı izolasyonlar Güvenlik Konseyi’nin raporuna da yansımalı. Barış çabalarının sürdürüldüğü ortamda izolasyonlara yer yoktur.

İzolasyonların kaldırılması yönünde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de Kıbrıslı Türklere borcu var” ifadelerini kullandı.

Nami, Navtex ile ilgili bölüm hakkında da eleştiride bulundu.

Nami “Raporda, Türkiye’nin Navtex’i Kıbrıslı Türkler adına yayınladığının ifade edilmesini istiyorduk” dedi.

Rapor sonrası Rum Lider Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Ban’ı şantajcı hareket etmekle suçladığını hatırlatan Nami, Rum Liderin dışta aradığı desteği bulamadığını söyledi.

Nami, “Rum Liderin son dönemdeki hırçınlığının nedeni dış dünyadan aradığı desteği bulmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingin ardından yapmış olduğu açıklamaları değerlendiren Nami, “Eide’nin bizi rahatsız eden açıklamaları olmuştu. Eide, Rum Liderin 5 Ocak’ta yaptığı açıklamanın son paragrafını açılım olarak görmüş, topun Kıbrıs Türk tarafında olduğunu söylemişti. Ancak aldığımız duyumlar Eide’nin bu ifadeleri Güvenlik Konseyi’nde kullanmadığı yönünde” dedi.

Nami, Eide’nin BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği brifingde dengeli bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

Barbaros Hayrettin Paşa Gemisinin, şu anda limanda bekletilmesinin Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin ortak kararı olduğunu ifade eden Bakan Nami, “Eide’nin çalışmalarına somut destek vermek için Barbaros Hayrettin Paşa Gemisini bir süre bekletme kararı aldık. Rum tarafı, dostluk elimizi tutmak yerine saldırgan tutumunu sürdürürse Barbaros Hayrettin Paşa, sismik araştırmalara başlar” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde vaatler arasında Maraş konusunun gündeme getirilmesinin sorulması üzerine Nami, Kapalı Maraş konusunun toprak düzenlemesinin bir parçası olduğunu, henüz Maraş konusunun müzakere masasında liderler düzeyinde bile görüşülmediğini belirtti.

Yunanistan’da Syriza’nın elde ettiği zaferi de yorumlayan Nami, “Yunanistan’daki yeni gelişmelerin sonuçlarını bekleyip göreceğiz. Çipras çok büyük sözler verdi. Ekonomi ile ilgili ciddi olumlu gelişmelere ihtiyacı var. Çipras, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkileri daha da geliştirecektir” dedi.

Nami, Yunanistan’ın kendi sorunlarından dolayı Kıbrıs sorununda etkisiz bir konuma geldiğini de sözlerine ekledi

 BRTK 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.