1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BU ÜÇ KELİME ARTIK KULLANILMAYACAK
BU ÜÇ KELİME ARTIK KULLANILMAYACAK

BU ÜÇ KELİME ARTIK KULLANILMAYACAK

TC Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bugün onayladığı yasa ile 87 kanun ve 9 kanun hükmünde kararnameden "sakat, çürük ve özürlü" kelimeleri çıkartıldı.

A+A-

Bu üç kelime yasalarda, "engelli" ifadesi ile değiştirildi. Yasanın yarın yürürlüğe girmesiyle artık resmi belgelerde; askerliğe elverişli olmayana "çürük", iş hayatında çalışma konusunda tam veya kısmen engeli olana da "sakat" denemeyecek.

Cumhurbaşkanı Gül; Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu bugün onaylayarak, Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanılğa gönderdi.

Yasa, Meclis'te 4 partinin desteği ile kabul edilmişti. 87 yasadan sakat kelimesi çıktı Yasayla; Sermaye Piyasası Kanunu, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Askerlik Kanunu, Medeni Kanun, Terörle Mücadele Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu, Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun, Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 87 kanundan "özürlü", "sakat" ve "çürük" gibi ifadeler çıkartıldı. Yasayla, 9 kanun hükmünde kararnamede de aynı nitelikte değişiklik yapıldı. Çürük kaldırıldı Askerlik Kanunu'ndaki "çürük" ifadesi yerine "askerliğe elverişli olmama" cümlesi kondu. Kanunun geçici 46. maddesindeki "özürlüler" ibaresi ise "engelliler" olarak düzenlendi. Kanuna göre; engelliler, daha önce ilgili mevzuata göre aldıkları sağlık kurulu raporlarına istinaden yararlandıkları haklardan raporun geçerlilik süresince yararlanmaya devam edecek. Engellilerin durumlarını niteleyen belge, kimlik, kart ve benzeri belgelerin yenilenmesi gerekmeyecek. Çalışmaları yürütülen yeni düzenleme ile aynı ifadelerin anayasadan çıkartılması da planlandı.

 

Kaynak: Milliyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.