1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BU YIL OKULLARA YİNE EKSİK BAŞLAYACAĞIZ’’
“BU YIL OKULLARA YİNE EKSİK BAŞLAYACAĞIZ’’

“BU YIL OKULLARA YİNE EKSİK BAŞLAYACAĞIZ’’

insan yetiştirme anlamında ciddi bir başarısızlığa neden...

A+A-

Devlet okullarının, yeni eğitim yılına birçok eksik ve sorunla başlayacağı bildirildi.

Eylül’ün ikinci haftası açılacak olan devlet okullarının, öğretmen eksikliği, altyapı sorunları ve devam eden tamiratlar nedeniyle sıkıntılı olduğu belirtildi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Mehmet Taşker, ekonomide yaşanan sorunların eğitime yansımasının doğru olmadığını söyledi.

KTOEÖS’ün bakanlıkla yaptığı çalışma neticesinde sadece ortaokullar için 87 öğretmene ihtiyaç olduğunu belirlediklerini anlatan Taşker, bu rakama karşılık, Maliye Bakanlığı’nın ilkokul ve ortaokullar için toplam 50 öğretmen için yetki verdiğini aktardı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Burak Maviş, Haziran ayında Eğitim Bakanlığı’na okulların altyapı ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi verdiklerini ancak, okulların açılmasına bir ay kalmasına rağmen çalışma yapılmadığını iddia etti.

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, okullardaki altyapı çalışmaları çerçevesinde 40 okulda tadilat veya ek bina yapıldığını belirterek, yeni eğitim döneminde okulların hazır ve sorunsuz bir şekilde açılmasını hedeflediklerini söyledi.

“Devlet kendi eliyle, devlet okullarını etkisizleştiriyor”
KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker, eğitimin niteliğini artırmak ve akademik seviyesi yüksek olan öğrencilerin öğretmenlik mesleğini tercih etmesini sağlamak için maaşların asgari ücret seviyesinde tutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Taşker şöyle devam etti:
“Uygulanan ekonomik politikalar, eğitim seviyesini düşürüyor. Devlet kendi eliyle devlet okullarını etkisizleştiriyor ve özelleştirmeyi adeta teşvik ediyor. Eğitimin niteliğini artırmak için öğretmen maaşları asgari ücret düzeyinde değil, daha yüksek seviyede olmalı. Eğitim konusunda nitelikli bilgi sahibi öğrenciler maaşların düşük olması nedeniyle, öğretmenlik mesleğini seçmiyor. Maaş düşük diye akademik seviyesi yüksek olan öğrenciler başka yönlere yöneliyor.”

“Girne’ye yeni okul yapılıyor”

KKTC Genelinde, 42 okulda tamirat yapıldığını açıklayan Taşker, Girne’de öğrenci yoğunluğunun fazla olması nedeniyle, Çatalköy’de yeni bir okul yapıldığını söyledi.

Girne bölgesinde yeni bir okula ihtiyaç olduğunu ve bu okulun da şu anda sınıflarda yaşanan mevcut fazlalığı ortadan kaldıracağını belirten Taşker, okulun yeni eğitim dönemine yetiştirilmesi için bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yaptıkları çalışma neticesinde sadece ortaokullar için 87 öğretmene ihtiyaç olduğunu anlatan Taşker, “Maliye Bakanlığı ilkokul ve ortaokullar için toplam 50 öğretmen için yetki verdi. Bu da gösteriyor ki bu yıl okullara yine eksik başlayacağız” dedi.

“Yıllardır mutlak itaatçi bir neslin yetişmesi hedeflendi”
   Ülkemizde eğitimin nitelikli olmasını engelleyen altyapı sorunları olduğuna dikkat çeken Taşker, “80’li yıllardan itibaren, eğitimin özelleştirilmeye başlaması, hem müfredat içeriklerini boşalttı hem de dini motifler müfredata eklendi. Bunun yanı sıra, sosyoloji, felsefe, mantık, psikoloji gibi derslerin bir kısmı müfredattan çıkartıldı ve azaltıldı. Bu da öğrencilerin kendilerini tanımasını, dünyaya daha eleştirel bakmalarını engelledi ve yıllardır mutlak itaatçi bir neslin yetişmesi hedeflendi. Bu gün yaşanan süreç de işte budur. Sendika olarak amacımız, okulların müfredatları düzenlenirken gençlerin hayata daha eleştirel bakabilecek nesilleri yetiştirebilecek bir programın oluşturulmasını sağlamaktır. Çabamız bu programın oluşturulması yönünde olacaktır, bundan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“Küçük yaştan itibaren çocuklar sadece bir sınava endeksleniyor”
   Çocukların her aşamada niteliklerinin artırılması, gerekli olan hazırlıkların ve verilerin toplanması için yapılan çalışmalarda, bu güne kadar hükümetlerin yanlış politikalar ürettiğini öne süren Taşker, öğrencilerin hayatlarının sadece bir sınava göre yönlendirildiğini ve bu sistemin eğitimde bütünlüklü insan yetiştirme anlamında ciddi bir başarısızlığa neden olduğunu savundu.

Taşker, “Bizim eğitimimizi sadece Türkiye’ye endeksliyorlar. Her çocuğun bir yeteneği vardır. Küçük yaştan itibaren çocuklar sadece bir sınava endeksleniyor, ne müzik, ne spor ne tiyatro ne de başka bir yönde kendini geliştirebiliyor. Bu konularda bu güne kadar hiçbir bakanlık hükümet doğru bir politika geliştirmedi. Bizim istediğimiz tüm bunların yanında akademik anlamda kendini geliştirebilen öğrencilerin oluşturulmasıydı” dedi.

“Mağusa’da asbest çatılı okul var”
   KTÖS Örgütlenme sekreteri Burak Maviş, haziran ayında Eğitim Bakanlığı’na okulların altyapı ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi verdiklerini ancak, okulların açılmasına bir ay kalmasına rağmen çalışma yapılmadığını iddia etti.
Özellikle birçok okulda ek derslik ve genel tamiratların yapılmadığını öne süren Maviş, Mağusa Özel Eğitim Merkezi’ndeki asbestli çatıların değiştirilmediğini, bunun da öğrencilerin sağlığı açısından endişe verici olduğunu söyledi.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nin önceden askeri bir bina olduğunu belirten Maviş, kaliteli bir eğitim verilebilmesi için ekstra atölyelere ve öğretmene ihtiyacı olduğunu aktardı.
Mağusa ve Girne de dört yaş grubu okullarına ihtiyaç olmasına rağmen herhangi bir çalışma yapılmadığını kaydeden Maviş, “CTP ve DP toplumu hayal kırıklığına uğratıyor. Seçim öncesi söylediklerini değil koltukta kalma uğruna politikalar ortaya çıkarıp, aldıkları talimatları yapıyorlar” dedi.

Maviş, “Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu’na ek bina için iki bakan, iki kez temel attı, açılış yaptı. Sınıfların yeni öğrenim dönemine yetişmesinin zor” diye ekledi.

“Cami çoktan bitti, okul daha bekliyor”
   Alayköy İlkokulu’nun okul öncesi bölümü inşaatına, Alayköy Camisi’yle aynı zamanda başlandığını belirten Maviş, “Cami çoktan bitti, okul daha bekliyor. 3 yıldan beridir hizmet veriyor. Ancak okul henüz bitmedi. Devlet bütçe kalemlerini ayırırken eğitime ne kadar önem verdiklerini görüyoruz” dedi.
Yeniboğaziçi İlkokulu’nda tuvaletlerin yıkılmak üzere olduğunu ve acil tamir edilmesi gerektiğini söyleyen Maviş, bu okul gibi birçok okulun altyapı sorunu olduğunun ve bakanlığında bu konulardan haberdar olduğunu kaydetti.

“Grev yaparız”
   Eğitim Bakanlığı’nın gerekli önlemleri alamaması halinde grev haklarını kullanabileceklerini belirten Maviş, “Haziran ayından beridir uyarılar yapıyoruz. Eğer öğrencilerin eğitim almasını engelleyecek bir sorun teşkil ederse bundan Eğitim Bakanlığı sorumludur. İsteğimiz okulların sorunsuz bir şekilde açılmasıdır. Eğer sorun yaşanırsa demokratik hakkımızı kullanıp grev yaparız” dedi.
Müdür atamalarıyla ihtiyaçların büyük bir kısmının tamamlandığını aktaran Maviş, bazı okullarda müdürlük ve muavinlik kadroları açılmadığını ve eğitim yılına bu şekilde gireceklerini belirterek KTÖS olarak takipte olduklarını söyledi.

“Eğitim ve sağlık gibi hayati önem taşıyan konularda tasarruf olmaz”
   Emeklilikten ve terfi sınavlarından doğan 29 öğretmen ihtiyacı olduğunu ve bununla beraber 65 de ek kadro talepleri bulunduğunu aktaran Maviş, “Eğitim ve sağlık gibi hayati önem taşıyan her insanının doğuştan hakkı olan konularda tasarruf yapmanın doğru olmayacağı gibi zararı olacağını hatırlatmakta fayda var. Hükümeti nakil çalışmalarını ve istihdam politikalarını herkesin hak ettiği gibi yürütmesi genel talebimizidir. Eğitimde çatışma istemiyoruz. Eğitim döneminin sağlıklı bir şekilde başlamasını istiyoruz. Yasalar ve ilkeler çerçevesinde her türlü yardıma açığız. Ancak gereken her yerde de eğitimin düzgün verilmesi içim mücadeleden de kaçınmayacağız” dedi.

Ülkemizde özellikle dört yaş grubu okullarının yaygınlaşması kapsamında ek okul öncesi şubesi talepleri olduğunu anlatan Maviş, yakın zamanda bakanlıkla görüşmeye başlayacaklarını kaydetti.

Görev bekleyen toplamda 66 Atatürk Öğretmen Akademisi mezunu olduğuna dikkat çeken Maviş “Öğretmenlerin geçici olarak alınması doğru değildir.  Bunu kabul etmiyoruz. Hükümet bu konuda ısrar ederse gerekli mücadeleyi vereceğiz. İki yıl öncesini hatırlatmakta fayda vardır. Öğretmenler yasası bizim şemsiyemizdir” diyerek, gerekirse yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.

Arabacıoğlu: 40 okulda tadilat var
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, okullardaki altyapı çalışmaları çerçevesinde 40 okulda tadilat veya ek bina yapıldığını belirtti. Bakan, yeni eğitim döneminde okulların hazır ve sorunsuz bir şekilde açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Yaz aylarının okulların tadilat ayı olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, Girne bölgesindeki öğrenci yoğunluğunun hafiflemesi için Çatalköy’de yeni bir okul binası yaptıklarını açıkladı.
19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ndeki binaların bir kısmının yenilenmesi çalışmalarının devam ettiğini anlatan Arabacıoğlu, diğer okullarda bulunan altyapı eksikliklerinin tamamlanması için çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

“Öğretmen açıklarını kapatmak için geçici öğretmen alınacak”
Öğretmen açıklarını kapatmak için geçici öğretmen alınacağını açıklayan Arabacıoğlu şöyle devam etti:

“Bizden önceki hükümetin yaptığı istihdamlar amaca hizmet etmedi. Göreve geldiğimiz günden beri bu neden yüzünden birçok sorunla karşı karşıya kaldık. 2013 yılında kadrolar sınavsız ve düz vasıflı elemanlar alındı. Ben de öğretmenlerin geçici olarak alınmasını istemiyorum ancak bu yıl bu şekilde olacak. Amacımız eğitimi aksatmamaktır”.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nden mezun 66 öğretmeninin tamamının işe alınacağını belirten Arabacıoğlu, bu öğretmenlerden on kişinin kadrolu, gerisinin de mezuniyet ve diploma derecelerine göre istihdam edileceğini söyledi.

“Okul öncesi eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır” diyen Arabacıoğlu, okullardaki alt yapı eksikliklerini tamamlayıp, aşamalı bir şekilde okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

“Lise öğrencilerinin yüzde 11.4’ü Avrupa’daki üniversiteleri tercih ediyor”
Geçmiş yıllara kıyasla öğrencilerin eğitim seviyesinin Türkiye’deki öğrencilerden daha düşük olmadığını belirten Arabacıoğlu, ülkemizdeki lise öğrencilerinin yüzde 11.4’ünün Avrupa’daki üniversiteleri hedefleyerek bölümlerini seçtiklerini aktardı.

Arabacıoğlu, maarif kolejlerinde okuyan öğrencilerin başarı seviyesinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu öğrencilerin ÖSS’yi seçse yine başarılı sonuçlar alacağını anlattı.

Avrupa’nın birçok gözde üniversitesinde okuyan öğrencilerin sayısının küçümsenemeyecek rakamlarda olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, eğitim sistemini daha iyi bir noktaya getirebilmek için çalıştıklarını aktardı.

Arabacıoğlu, “Dört dörtlük bir eğitim sistemimiz belki yok ama bunu en iyi noktaya getirmek için çalışıyoruz, bizim görevimiz bu. Eksiksiz başlamak için çalışıyoruz. Eğitim çok dinamik bir süreç. Her türlü soruna açık bir sistemdir. Sorunların önüne geçmek için elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz” dedi.

“9. sınıfta kalan sayısı geçmişte yüzde 70’lere ulaştı”
   Müfredattaki yoğunluk nedeniyle 9. Sınıf öğrencilerinin geçmiş yıllarda yüzde 70 oranlarına kadar kalan sayısına ulaştığını açıklayan Arabacıoğlu, eğitim şurasında bu konuyla ilgili bir düzenleme yaptıklarını ve öğrencilerin liselerde seçeceği bölüme göre müfredatlarının da belirleneceğini söyledi.

İlk ve orta öğretim kitaplarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Arabacıoğlu, “Hem eğitim metotları hem de müfredatın gözden geçirilmesi devam ediyor. DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi, eğitim müfredatımızı gözden geçiriyor. Çıkması eklenmesi gereken ne varsa onlar düzenleniyor. Dünyadaki eğitim metotlarıyla ilgili araştırmaları yapan 156 kişilik bir kadro çalışmaktadır” dedi.

“Merkezi bir mesleki teknik okul kampüsü yapılacak”
   En büyük hedefinin, Lefkoşa’da merkezi bir mesleki teknik okul kampüsü oluşturmak olduğunu aktaran Arabacıoğlu, ülkede mesleki ara eleman açığını giderme açısından önemli bir okul planladıklarını açıkladı.

Kampüsün hayata geçmesi için çalışmalar başlattıklarını belirten Arabacıoğlu, Kermiya bölgesinde okul binasının yapılacağı 80 dönümlük bir arazi tahsis ettiklerini söyledi.

Bu kampüste kişileri meslek sahibi yapmayı planladıklarını vurgulayan Arabacıoğlu, 2015 yılında kampüs inşasının başlaması için çalışmalarını yürüttüklerini ekledi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.