1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BUGÜN DÜNYA KANSER GÜNÜ
BUGÜN DÜNYA KANSER GÜNÜ

BUGÜN DÜNYA KANSER GÜNÜ

Bugün Dünya Kanser Günü. Gün dolayısıyla hastalıkla ilgili evrensel mücadele ve

A+A-

KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ “4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ” DOLAYISIYLA BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

KOCAİSMAİL: “KALICI GELİRİMİZİN OLMAMASI SORUN YARATIYOR”

ÇAĞLAR: “KANSER ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL”

Bugün Dünya Kanser Günü. Gün dolayısıyla hastalıkla ilgili evrensel mücadele ve farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

 

KKTC’deki kanser hastalarına yardımcı olmak amacıyla kurulan Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla bugün Lefkoşa’daki Dernek Merkez Ofisi’nde basın toplantısı düzenledi.

Dernek, kanser konusunda bu yıl “Sağlıklı Yaşamayı Seçmek İmkansız Değildir”, “Yaşam Kalitesi İmkansız Değildir”, “Erken Tanı Sağlamak İmkansız Değildir”, “Herkes İçin Tedavi İmkansız Değildir" mesajları hazırladı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, konuşmasında derneğin çalışmaları ve hedefleri konusunda bilgi verdi. Kocaismail, derneğin 6 ana hizmeti kalıcı bir devlet katkısı olmadan, vatandaşın katkılarıyla hayata geçirdiğini kaydeden Kocaismail, bugüne kadar 14 binin üzerinde hasta evine girdiklerini ve şu anda da 8 bin civarında hasta üyeleri bulunduğunu belirtti. Kocaismail, derneğin kalıcı bir geliri bulunmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar da, 2012 itibarıyla dünyada 14.1 milyon yeni kanser vakası tespit edildiğini ve 8.2 milyon kişinin kanser nedeni ile gerçekleşen hastalıktan öldüğünü söyleyerek, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında akciğer kanserinin başta geldiğini bunu meme ve bağırsak kanserinin izlediğini anlattı.

DERNEK YARARINA OYUN SAHNELENECEK

Bu arada, “Arı Maya Müzikli Çocuk Oyunu”, dernek yararına bu hafta Cuma ve Cumartesi günleri, Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne’de sahnelenecek.

Oyun, cuma günü Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda saat 19.00’da; cumartesi günü ise Lefkoşa’da Yakın Doğu Üniversitesi AKKM’de saat 12.00’de ve Girne’de Girne Amerikan Üniversitesi Spectrum Uluslar arası Kongre Merkezi’nde saat 17.00’de sahnelenecek.

Biletler çocuklara 7,50 TL, yetişkinlere ise 15 TL’den satılacak.

KOCAİSMAİL: “KALICI GELİRİMİZİN OLMAMASI SORUN YARATIYOR”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, basın toplantısında yaptığı açıklamada, maliyetlerin giderek arttığını belirterek, kalıcı bir gelirleri bulunmadığından, sürekli etkinlik yapmak durumunda kaldıklarını ve bunun kendilerini yorduğunu ifade etti.

Derneğe kalıcı gelir sağlamak adına 15 yıl önce bir uygulama ile memur maaşlarından 25 veya 50 kuruş ya da 1 TL kesinti yapılmaya başlandığını anımsatan Kocaismail, derneğin hizmetleri arttıkça bunun çok düşük bir rakam olarak kaldığını kaydetti.

Kocaismail, bu bağlamda her gün etkinlik yapmak yerine, hafta başı dernek yetkililerinin Lefkoşa’dan başlayarak tüm daireleri, özel sektörü, bankaları gezerek eski kesintinin güncellenmesi ve en az 5 TL ile başlayan yeni maaş kesintisi yapılması konusunda çalışma başlatacaklarını söyledi.

anser hastalarının sayısının artmasının kendilerini üzdüğünü ve ürküttüğünü belirten Kocaismail,  toplumun bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti.

Yakın Doğu Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokolün yenilenmemesi sonucu yurt dışına gitmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Kocaismail, “Önümüzdeki hafta protokolün yenileneceğini müjdesini aldık” dedi.

ÇAĞLAR: “KANSER ARTIK ÖLÜMCÜL DEĞİL”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, “4 Şubat, Dünya Kanser Günü”nün, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların, her yıl hastalıkla ilgili evrensel mücadele ve farkındalık yaratmaya çalıştığı önemli bir gün olduğunu belirtti.

Kanser hastalığının erken teşhisi ve korunma şansı bulunduğunu kaydeden Çağlar, kanserin artık ölümcül bir hastalık olmadığını vurguladı.

Kanser hastalığının tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğunu belirten Mine Çağlar, GLOBOCAN 2012 verilerine göre dünyada 14.1 milyon yeni kanser vakası tespit edildiğini ve 8.2 milyon kişinin kanser nedeni ile gerçekleşen hastalıktan öldüğünü kaydetti.

Çağlar, dünyada en sık görülen kanser türleri arasında 1.8 milyon akciğer, 1.68 milyon meme, 1.36 milyon bağırsak, 1.11 milyon prostat ve 951 bin 594 mide kanseri vakasının yer aldığını açıkladı.

Mine Çağlar, günümüz kanser verilerine bakıldığı zaman kanser hastalığına karşı artık evrensel ve bilimsel doğruların ışığında daha sistemli ve daha organize bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Çağlar, kanser erken tanı programlarının varlığı ve bu programlara erişim ile bütün ülkelerde kanser yükünü önemli şekilde azaltmanın mümkün olduğunu vurguladı.

“EVRENSEL MESAJLAR”

Çağlar, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütüne (UICC) üye olan derneğin 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde diğer ülkelerle tek yürek olarak evrensel mesajları topluma ulaştırmak için basın toplantısını düzenlediğini kaydetti.

Kanser konusunda bu yılki mesajlarını da aktaran Çağlar, bunları, “Sağlıklı Yaşamayı Seçmek İmkansız Değildir”, “Yaşam Kalitesi İmkansız Değildir”, “Erken Tanı Sağlamak İmkansız Değildir”, “Herkes İçin Tedavi İmkansız Değildir" olarak sıraladı.

Çağlar, “Sağlıklı Yaşamayı Seçmek İmkansız Değildir” sloganıyla “bireyleri sağlıklı seçim yapma konusunda yönlendirmek ve kanserle ilgili sosyal ve çevresel risk faktörlerini azaltmak, Dünya Kanser Bildirgesi’nin amaçlarına ulaşmak ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan (BOH) erken ölümleri 2025 yılına kadar yüzde 25’e düşürmenin” hedeflendiğini kaydetti.

Mine Çağlar, “Yaşam Kalitesi İmkansız Değildir” sloganıyla “Kanserin duygusal, zihinsel ve fiziksel iyilik üzerine etkilerinin tam olarak anlaşılması hasta ve yakınlarının yaşam kalitesini en üst düzeye çıkaracaktır”; “Herkes İçin Tedavi İmkansız Değildir” sloganıyla da “Tüm insanlar nerede yaşadıklarına bakılmaksızın, ekonomik zorluklar yaşamadan, etkin ve kaliteli sağlık hizmetlerine eşit olarak erişim hakkına sahip olduğu” mesajının verilmek istendiğini belirtti.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.