1. HABERLER

  2. ASTROLOJİ

  3. Bugün güneş tutulması olacak!
Bugün güneş tutulması olacak!

Bugün güneş tutulması olacak!

2 Temmuz 2019 Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta?

A+A-

Güneş tutulması 2019 yılında da heyecanla bekleniyor. 2 Temmuz Güneş tutulması için geri sayım başladı. Bugün yaşanacak olan tam Güneş tutulması, 2019 yılının ikinci Güneş tutulması olacak ve ülkemizden gözlenmesi mümkün olmayacak. Ancak Avrupa Uzay Ajansı, tutulmayı canlı yayımlayacağını açıkladı. Bilim insanları bugün yaşanacak olan tam Güneş tutulmasını Ulusal Bilim Vakfı tarafından yönetilen And Dağları'ndaki bir gözlemevinden izleyecek. Haberimiz içerisinden Güneş tutulması ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

"Güneş tutulması saat kaçta başlar?" sorusu araştırılıyor. 2 Temmuz 2019 Güneş tutulması  Doğa olayları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. 2019 yılının ikinci Güneş tutulması bugün (2 Temmuz) yaşanacak ve Güney Pasifik, Şili ve Arjantin diliminden gözlemlenecek. 2 Temmuz tam Güneş tutulmasının ülkemizden gözlenmesi mümkün olmayacak. Ancak Avrupa Uzay Ajansı, tutulmayı canlı yayımlayacağını duyurdu. 2 Temmuz’da Türkiye saati ile 19:55’te başlayacak.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN YAŞANACAK?

TM Dijital Haber Merkezi’nden Gökhan Ertaş’ın özel haberine göre, 2019 yılının ikinci Güneş tutulması bugün (2 Temmuz) yaşanacak ve Güney Pasifik, Şili ve Arjantin diliminden gözlemlenecek. 2 Temmuz tam Güneş tutulmasının ülkemizden gözlenmesi mümkün olmayacak. Ancak Avrupa Uzay Ajansı, tutulmayı canlı yayımlayacağını açıkladı.

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA?

2 Temmuz’da Türkiye saati ile 19:55’te başlayacak.

BUGÜN YAŞANACAK TAM GÜNEŞ TUTULMASI BİRÇOK SORU İŞARETİNİ ORTADAN KALDIRABİLİR

Bilim insanları bugün yaşanacak olan tam Güneş tutulmasını Ulusal Bilim Vakfı tarafından yönetilen And Dağları'ndaki bir gözlemevinden izleyecek.

Gökbilimciler ve fizikçiler, Güneş tutulması sırasında yapmayı planladıkları deneyleri hazırladılar. Bilim insanları bu deneylerde, geçmişteki tutulmalarda olduğu gibi, Güneş tutulmasının yanı sıra tutulmaların Dünya üzerindeki etkilerine de odaklanacak.

Williams Kolejinden Astronomi Profesörü Jay Pasachoff, “Güneşin nasıl parladığını anlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Cerro Tololo sahasındaki teleskoplar Güneş'i gözlemlemek için donatılmamıştır, ancak araştırmacılar dağın tepesine yeni teleskoplar kurmak için And Dağları'nın atmosferinden ve Ulusal Bilim Vakfı altyapısından faydalanabilirler.

Cerro Tololo Gözlemevi

Ulusal Güneş Gözlemevi, Güneş tutulması sırasında gözlemevini kullanacak beş takım seçti. Araştırmacılar ağırlıklı olarak Güneş'in atmosferinin dışını ve en sıcak bölgesini, koronasını araştırmaya çalışacak. Bir ekip ise Dünya'nın atmosferindeki değişiklikleri araştıracak.

İç koronanın yalnızca tutulmalarda görülebildiğini anlatan Pasachoff, kısa dakikalar içinde koronanın gözle görülür hale geldiğini ve yeryüzü ile gökyüzünden teleskoplarla takip edebildiğini vurguladı.

Tutulmanın eşsiz doğasının altını çizen Pasachoff, "Bu tutulma esnasında, başka tutulmalara nazaran daha fazla donanım ve daha çok sayıda ekip hazır bulunacak. Böylece Güneş'in atmosferinin nasıl ısındığına dair sırları aralayacağını umduğumuz muazzam veri tabanları oluşacak." dedi.

YILDIZLARIN DAVRANIŞLARINI ÖĞRENMEMİZE İZİN VERİYOR

Pasachoff, "Muhtemelen, diğer yıldızların da döngüsel davranışları olan koronası vardır ve Güneş, yıldızların davranışlarını yakından incelememize ve öğrenmemize izin verecek." ifadesini kullandı.

Atmosferik Araştırma Uzmanı Paul Bryans, “Manyetik alanı incelemek ayrıca güneş patlamalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar manyetik alanı, polarizasyonu veya ışık dalgalarının seyahat ettikleri yöne göre yönünü ölçebilir.” dedi.

Bu yıl yaşanacak tutulma, Güneş'in aktivitesi bakımından asgari seviyeye yakın olduğundan, korona, 2017 tutulması sırasında göründüğü gibi görünmeyecek. Bu sebeple bu yıl yapılacak gözlemlerle Güneş aktivitesi sırasında yaşanan korona değişimi de ölçülebilecek.

Hawaii Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bilim insanı Shadia Habbal, Astronomi Araştırmaları Üniversiteler Birliğinden bir sürümde açıklandı.

Bildiri, Ulusal Bilim Vakfı ve NASA için birinci sınıf astronomik gözlemevleri işleten 46 ABD kurumu ve 4 uluslararası kuruluştan oluşan bir konsorsiyum olan Astronomi Araştırmaları Üniversiteleri Birliği (AURA) tarafından yayımlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.