1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BULAŞICIYMIŞ
BULAŞICIYMIŞ

BULAŞICIYMIŞ

Bu hastalıkta bulaşıcı çıktı.

A+A-

 “Alzheimer bir noktada başlayıp bütün beyne nasıl yayılıyor?’ sorusunun cevabı Boston’daki kongrede bulundu. ‘Bu hastalık bulaşıcı. Bir hücreden ötekine sıçrıyor’ tespiti, tedavi stratejisini de değiştirecek.

AlzheImer insandan insana değil ama beynin içinde nörondan nörona bulaşıyor. Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, hastalığın tüm beyne yayılma mekanizmasının çözülmesinin tedavi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Dünya Alzheimer Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Şahiner, yeni ilaçlar için strateji gelişeceğinin habercisi olarak değerlendirdiği gelişmeyi şu sözlerle anlattı: “Beyin hücresindeki yanlış yapılan bir protein adeta bulaşıcı hastalık gibi sağlam bir nörona aktarılıyor. Tedaviyi hızlandıracak yeni ilaçların bulunmasına olanak sağlayacak. 10 yıl içinde meyvelerini verecek.”

HASTALIK YAŞI 40'A İNDİ

ALZHEIMER, hastayı önce yakın çevresinden sonra kendinden uzaklaştırıyor. Zaman geçtikçe yaşamın hiçbir anı artık anılarda bile kalmıyor.  Hasta sonunda kendini bile tanımaz hale gelebiliyor. ‘Yaşlı hastalığı’ zannedilse de aslında 40’lı yaşlardan itibaren görülüyor. Dünyada yaklaşık 25 milyon hastaya her yıl 5 milyon kişinin ekleneceğine dikkat çeken Şahiner, ‘Erken yaşlarda görülen Alzheimer olgularında sıklıkla genetik yatkınlık öne çıkıyor’ diyor: Ailelerinde 40’lı, 50’li yaşlarda bunama olanların genetik olarak bu hastalığa yol açan mutasyonları taşıması olasıdır. Ancak 60’lı yaşlardan sonra görülme sıklığı artar. Irk ve coğrafya farklılığı görülmez.” 

GENDEN TESPİT ETTİRİN

Prof. Dr. Şahiner gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: 
Erken tanıda yüzde 100 oranına yakın düzeyde yüksek risk grupları belirlenebiliyor. Hastaların akrabalarının bazılarında omurilik sıvısında ilgili protein saptanıyor. Alzheimera neden olan gen mutasyonları 1,14,19,21 no’lu kromozomlarda tanımlanıyor. Kan tahliliyle bu gen gençlerde de tespit edilebiliyor. 

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.