1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BULGARİSTAN'DA HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR
BULGARİSTAN'DA HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR

BULGARİSTAN'DA HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLAR

OREŞARSKİ HÜKÜMETİNE KARŞI DÜZENLENEN GÖSTERİLER 13'ÜNCÜ GÜNÜNDE

A+A-

Bulgaristan'da Başbakan Plamen Oreşarski hükümetine karşı protestolar 13'üncü gününde devam ediyor.

Sosyal paylaşım ağları üzerinden düzenlenen ve "kahve molası" olarak ilan edilen protestoda göstericiler, parlamento önünde toplanıp slogan attılar.

"İstifa", "Kızıl komünist çöplükler" ve "Mafya" sloganları atan göstericiler, parlamentonun ana giriş kapılarına domates ve yumurta fırlattılar.

Göstericilerin bir bölümü işe gitmek üzere bölgeden ayrılırken, öğle saatlerinde tekrar parlamento önüne geleceklerini ifade ettiler.

Bu arada 240 sandalyeli parlamentoda genel oturum milletvekili sayısı azlığından açılamadı. Başbakan Oreşarski, tüm hükümet üyeleri ile parlamentoda hazır bulunarak, kabinesinde yapacağı kadro değişikliği ile ilgili salonda yeteri çoğunluğun sağlanmasını bekledi. Oreşarski, Bulgaristan Merkez Bankası yöneticilerinden Daniela Bobeva'nın hükümette ekonomik konularından sorumlu devlet bakanı ve başbakan yardımcısı olarak atanmasını önermişti.

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, parlamentodan çıkarken basına yaptığı açıklamada, hükümetin "şimdilik istifa etme niyetinde olmadığını" söyledi.

Bu arada demokratikleşme sürecinin simge isimlerinden biri olan eski Hindistan ve Moğolistan Büyükelçisi Edvin Sugarev', hükümetin istifasına dek süresiz açlık greve başladığını bildirdi. Şeker hastası olan Sugarev, "Gerekirse ölürüm ama hükümet gitsin. İktidardakiler protestolara hiç bir saygı ve ilgi göstermiyor" dedi.

Öğle saatlerinde parlamento çevresinde tekrar yoğunlaşması beklenen protestoların akşama doğru başbakanlık binasının önünde mitingle sürmesi öngörülüyor. Mitinge Başbakan Oreşarski'nin istifasını isteyen kültür çevrelerinden çok sayıda temsilcisinin katılması bekleniyor.

Protestocular, tüm siyasi sistemin yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Göstericiler, iktidar ortakları BSP ve HÖH, hükümete destek veren ırkçı Ataka (Atak) partisi ve parlamentodaki tek muhalif, eski başbakan Boyko Borisov'un Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisine karşı sloganlar atıyorlar.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.