1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BUNDAN SONRA NE OLACAK?
BUNDAN SONRA NE OLACAK?

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Meclis, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu veya 10 milletvekili istemi üzerine olağanüstü toplanabilir.

A+A-

Avukat Mustafa İnan, dün güvenoyu sırasında meclisteki, ‘rüşvet’ iddialarının ardından, hukuki süreç ve Ejder Aslanbaba’nın dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili Kanal SİM’de bilgi verdi.

Meyil Adakul’un sorularını yanıtlayan Avukat Mustafa İnan'ın özetle anlattıkları şöyle;

Cumhuriyet Meclisi'nde, dokunulmazlığın kalkması ve ilgili arkadaşın yargılanmasının önünün açılması  yönünde bir kararın üretilmesi lazım.

Bu kararın üretilmesi için meclisin olağanüstü toplanması gerekiyor.

Meclis, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu veya 10 milletvekilinin istemi üzerine olağanüstü toplanabilir.

Meclis Başkanı bu çağrıyı yapacaksa,  bunu Cumhuriyet  Meclisi’nı toplayıp kararını paylaşması lazım ki bütünlüklü olsun.

Milletvekilliği dokunulmazlığı kalkmadığı sürece, yargılanamaz. Anayasada amir hüküm vardır.

Hem Ejder Aslanbaba, hem Serdar Denktaş, hem de Ahmet Kaşif, "yargılanmaya hazırız" dedi ancak dokunulmazlıkları kalkmadığı sürece yargılanamazlar. Dokunulmazlıkları kendi istemleri ile kalkmaz, meclis kararı ister.

Meclis kararı dışında, bir vekili dokunulmazlığının kalkması için, 5 yıl ceza ön gören ağır bir suç işlemesi lazım. Rüşvet olayları, hafif suçlar sınıfına girer ve 3 yıl ceza ile sınırlıdır. Ancak, olayla ilgili milletvekili olmayan kişiler var ise onlar hakkında hemen soruşturma yapılabilir.

Ses kayıtları mahkemede delil olarak kullanılabilir, suç unsuru sayılmaz.

Çıkıp para göstermekle rüşvet olmaz, bunu kanıtlayacaksın. Serdar bey, kendisine karşı karalama yapıldı yönünde dava açarsa kazanabilir.

Niye 3-4 gün bekletildi?

Para perşembe günü verilmiş, o anda gidip meclis başkanına şikayette bulunması lazımdı, polisin çağrılması gerekiyordu. 3-4 gün bekleyip, “100 dolarını yedim, puro çerez aldım” demek, bu halkla dalga geçmektir.

Sonra okula bağışladığını söyledi, rüşvet devlete kalır, senin olmayan parayı nasıl bağışlarsın? Paranın ne olacağına mahkeme karar verir, ya devlet kasasına girer veya parayı verenlere iade edilir.

Parayı aldığı saat olayı polise niye intikal ettirmedi, kaldı ki meclistesin, meclis başkanın dikkatine niye getirmiyorsun? O zaman çok daha inandırıcı olurdu.

Siyasette körelme var, dürüst namuslu iş bilen insanlar siyasetten uzaklaştırılıyor.

Hukukta devrim yapılması lazım, her şey tekrar gözden geçirilmesi lazım. Tüm kurumlar yetkilerinin ne olduğunu öğrenip o şekilde hareket etmesi gerekir.

 

Yenidüzen

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.