1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BUNU DOKUYAN ÇOCUK KÖR OLDU
BUNU DOKUYAN ÇOCUK KÖR OLDU

BUNU DOKUYAN ÇOCUK KÖR OLDU

Sahte halıya 4 yıl sonra dava

A+A-

İstanbul’a turist olarak gelen Alman psikoloğa 3 bin euroluk Çin halısını 28 bin euroya Hereke halısı diye satan iki kişi hakkında dolandırıcılık suçlaması ile dava açıldı. Kapalıçarşı’da iş yapan kişiler 7 yıla varan hapis istemi ile yargılanacak. Ceza davası yanı sıra alacak davası da ticaret mahkemesinde açıldı. Açılan dava akıllara Cem Yılmaz'ın 2004 yılında çektiği G.O.R.A. filmini getirdi. Filmdeki Arif karakteri kendisine ait bir halıyı överken 'Bunu dokuyan çocuk kör oldu' ifadesini kullanmıştı. Filmden sonra bu ifade sosyal hayatta da mizah malzemesi olarak kullanılır oldu.

Özellikle Kapalıçarşı, Sultanahmet, Beyazıt gibi turistlerin yoğun olarak geldiği bölgelerde yaşandığı ifade edilen ‘halı dolandırıcılığı’ suçlamalarına konu olaylardan biri yargıya taşındı. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görülen iki ayrı dava dosyasına giren belgelere göre olay şöyle yaşandı:
 
Almanya’da kendisine ait klinikte psikolog olarak çalışan Hiltje J.M. Kleine turist olarak geldiği İstanbul’da 28 Aralık 2010’da Kapalıçarşı bölgesine giderek bir halı satın almak istedi. Turist rehberi Hakan T. aracılığı ile Robert K.’nın halı galerisine gitti. İddiaya göre Hakan T. kendisine Robert K.’nın kardeşi olarak tanıttı. Kleine gerçek Hereke halısı olarak gösterilen bir halıyı 28 bin Euro’ya satın aldı. Halı satıcıları Kleine’nin satın aldığı halı ile birlikte 2 halıyı daha beraberinde götürmesini, kendilerinin Almanya’ya gelerek söz konusu 2 halıyı teslim alacaklarını söyledi.
 
HEREKE DEĞİL ÇİN HALISI ÇIKTI
Kleine, Almanya’ya döndükten sonra halı satıcıları ile temasa geçerek kendisinde bulunan 2 halıyı almalarını istedi. Ancak halı satıcıları her defasında çeşitli gerekçeler sunarak halıları teslim almadı. Gümrükte bir takım sorunlar yaşandığı ifade edilerek Kleine’den 30 bin Euro daha alındı. Kleine halıların teslim alınmamasından şüphelenerek satın aldığı halıyı inceletti. Alınan ekspertiz raporunda halının Hereke halısı değil 3-3,5 bin Euro’luk Çin halısı olduğu kaydedildi.

 

SAHTE HALIYA 7 YIL HAPİS İSTEMİ
Kleine yaptığı girişimler sonrası da sonuç alamayınca Av. İmam Bazan aracılığı ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. İki yılı aşkın süre devam eden soruşturma sonrası İstanbul Cumhuriyet Savcısı  Halit Kırşehirli geçtiğimiz 27 Şubat’ta iddianame hazırladı. İddianamede Hakan T. ve Robert K. birlikte hareket ederek Kleine’i dolandırmakla suçlanıyor. Sanıklar için istenen hapis cezası ise 2 ile 7 yıl arasında. Sanıkların yargılaması İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.
 
ALACAK DAVASI DA AÇTI
Kleine, açtırdığı ceza davası yanı sıra banka havalesi ile yaptığı toplam 58 bin Euro’nun ödenmesi için de alacak davası açtı. Söz konusu dava İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.