1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘’BUNU YAPAN BİR HÜKÜMETE NASIL GÜVENEBİLİRİZ?’’
‘’BUNU YAPAN BİR HÜKÜMETE NASIL GÜVENEBİLİRİZ?’’

‘’BUNU YAPAN BİR HÜKÜMETE NASIL GÜVENEBİLİRİZ?’’

BRT’ye para yok ama... (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği... Görüşmeler ve işte gündem;

A+A-

GÜNDEMDE BELEDİYELER (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ BULUNUYOR

İZLEYİCİ LOCASINA GELEN BRT ÇALIŞANLARI VE SENDİKALAR EYLEM YAPTI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama görevini yerine getirmek amacıyla bugün saat 10.30’da toplandı.

Genel kurulun gündeminde Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi bulunuyor.

Yasa önerisi, Belediye Meclisi’nin işlerliğinin artırılması amacıyla çalışma usulü ve toplantı yeter sayısı gibi konuları yeniden düzenliyor. Öneri ile, Belediye Meclisi’nin toplantı yeter sayısı, Belediye Başkan ve Üyelerin toplamının salt çoğunluğu; Başkanın toplantıya katılmaması durumunda, toplantı yeter sayısı Meclis üye tamsayısının salt çoğunluğu; Karar yeter sayısı, özel çoğunluk aranmadığı hallerde, toplantıya katılanların basit çoğunluğu olması öngörülüyor.

Kurulda ayrıca Dilekçe Komitesi’nin Canan Sezenler’in dilekçesine ilişkin komite kararına Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu'nun itirazına ilişkin raporu da ele alınacak.

İVEDİLİK TEZKERELERİ

Genel Kurul’un onaya ve bilgiye sunuş bölümünde ilk olarak bazı tasarıların komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler onaya sunuldu.

İlk olarak Telekomünikasyon Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği görüşüldü. TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı öneriyle ilgili konuşmasında, hükümete güvensizliğinden dolayı olumsuz oy vereceklerini söyledi. BRT çalışanlarının sorunlarına da değinen Çakıcı, toplu iş sözleşmesine aykırı olarak çalışanların ek ödeneklerinin bu ay da ödenmediğine işaret ederek, tüm bunlardan dolayı hükümete güveni kalmadığını belirtti.

Çakıcı, “BRT’ye para yok ama haberleşmeyle ilgili bir şirkete stopaj vergisi affı var. Bunu yapan bir hükümete nasıl güvenebiliriz?” dedi. Tasarı’nın ivediliği oyçokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra Basın İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresi sunuldu. Tezkereyle ilgili konuşma yapan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, söz konusu yasanın işlerliği bulunmadığını ve uygulanmadığını iddia etti. Çakıcı, yasanın uygulanıp, uygulanmadığına ilişkin denetimin de gerçekleştirilmediğini savundu. Çakıcı, değişikliğin de bütçe açığını kapatmaya yönelik olduğunu iddia ederek, ret oyu vereceğini söyledi. Çakıcı’nın konuşmasının ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel kurul daha sonra Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresini ele aldı. Herhangi bir konuşma yapılmamasından dolayı tezkere oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkeresinin görüşülmesi sırasında söz alan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, iskan ve tapuyla ilgili 3 ayrı komisyonu tek komisyon haline getirmek amacıyla böyle bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi. Uluçay, konuyu tek bir komisyonda toplayarak komisyonun işlerliği artırılırken, yılda 2 milyonluk tasarruf elde edileceğini söyledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, komisyon sayısı azaltılırken, neden bir de denetim mekanizması kurulmadığını sordu. Çakıcı, tasarıya ret oyu vereceğini söyledi. Konuşmaların ardından tezkere oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra bugünkü gündemde bulunan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi tezkeresi de oylandı.

Sunuşlar bölümünün sonunda, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasından imzalanan kredi anlaşmasına ilişkin tezkere bilgiye sunuldu.

Genel kurul daha sonra Belediyeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşmeye başladı.

BRT ÇALIŞANLARI VE SENDİKALAR EYLEM YAPTI

Bu arada Genel Kurul çalışmalarını izleyici locasından Bay-Sen Başkanı Salih Sakallı, Büro-İş Başkanı Hüseyin Akyön ile Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup BRT çalışanı ve sendikacı da izledi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın, “BRT’ye para yok ama haberleşmeyle ilgili bir şirkete stopaj vergisi affı var” sözleri üzerine izleyiciler bölümünde bulunan BRT çalışanları ve sendikacılar ayağa kalktı ve Çakıcı’yı alkışladı.

Meclis Başkanı Siber tarafından iç tüzük hatırlatılarak uyarılan eylemciler, salon dışına çıktı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.