1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nden oy çokluğuyla geçti.

A+A-

GIDA TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ, MECLİS KOMİTESİNDE OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nden oy çokluğuyla geçti.

Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, öğle arasından sonra başlayan oturumda, eleştirileri yanıtlama amaçlı konuşmasında, katkı koyan tüm milletvekillerine teşekkür ederek, bakanlığın geniş olduğunu, gıda, tarım ve enerjiyi kapsadığını ifade etti.

Sennaroğlu, Çavuşoğlu’nun konuşmasını ve söylediklerini eleştirerek, bunun hazmedileceğini, “sadece ben bilirim, başkası bilmez” mantığını anlamadığını kaydetti.

Bakanlığın bütçe ile yönetildiğini, göreve başlayalı 2 ay olduğunu, UBP’den beklediğinin biraz da kendisini eleştirip hatalarını kabul etmesi olduğunu ifade eden Sennaroğlu, Tarım Bakanlığı bütçesinin UBP hükümeti döneminde hiç artırılmadığını, bu yüzden bu yılki bütçenin sorumluluğunun kendilerine yüklenemeyeceğini söyledi.

Sennaroğlu, hükümet işlerinin süreklilik arz ettiğini ifade ederek, eski bakanlığı döneminde yaptığı işlerin UBP döneminde bozulduğunu, bozulmasaydı tarımda işlerin tıkır tıkır yürümüş olacağını anlatarak, gıda konusuna değindi.

Gıdanın ülkede herkesi çocuktan büyüğe yakından etkilediğini ve ilgilendirdiğini, dünyanın gıda konusunda önemli bir noktaya geldiğini, gıdaya herkesin ihtiyacı olduğunu ve gıdanın ülkelerin en öncelikli konusu olduğunu ifade eden Sennaroğlu, Gıda Yasası’nın Meclis’e yakın bir zamanda getirileceğini kaydetti.

Sennaroğlu, bakanlığın adına “gıda”nın getirildiğini, bunun geliştirilmesi gerektiğini, enerjinin de bulunduğunu ifade ederek, gıda ve enerji dairelerinin kurulacağını, bu konuda ek bütçe yapılarak yasallaştırılacağını anlattı.

Meyve sebze denetimlerinin sürdüğünü, yerli ve ithal sebze meyvelerin analizlerinin yapıldığını ve kalıntı bulunanların imha edildiğini ifade eden Sennaroğlu, kuraklık tazminatları konusuna da değinerek, amacın ülkedeki tarımcı ve hayvancının teşvik edilmesi, kaliteli ürün üretmesi olduğunu söyledi.

Veteriner Dairesi’nde yapılan yeni laboratuarın açılmamasının sebebinin, eleman olmaması ve yeni aletlerin de henüz ulaşmaması olduğunu işaret eden Sennaroğlu, yeni aletlerin yakında geleceğini kaydetti.

Tarım Bakanlığı bütçesinin yanlış yapılan işler dolayısıyla tükendiğini söylemesi üzerine UBP milletvekili Dursun Oğuz’un söze girerek, “üretici çözüm bekliyor, ağlama değil, ucuz politika yapıyorsunuz, çare bulamıyorsanız orada oturmayacaksınız” demesi üzerine tartışma yaşandı.

Bunun ardından konuşmasına devam eden Sennaroğlu, mazot desteği konusunu vergisiz akaryakıt ile çözmeyi hedeflediklerini, mazot desteğinin de ödenmesi için eldeki imkanları değerlendirdiklerini ve ödeme için çalıştıklarını kaydetti.

Arazi kiralarında sıkıntı yaşadıklarını, ülkede 100 bin dönüm icar edilen bölge olduğunu, bazı bölgelerin de bilinmeden başkaları tarafından ekildiğini, bu yüzden bunların tespit edilmesi için çalışma yapılıp, kiralamaların siyasilerin uzak olacağı bir sistemle yapılması için çalışma olabileceğini ifade eden Sennaroğlu, hayvanlardaki hastalıklarla ilgili de denetimlerin sürdüğünü ancak herhangi korkulacak veya insana geçecek bir hastalık olmadığını söyledi.

Sennaroğlu, bakanlık ve üreticilerle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında komiteye geniş ve detaylı bilgiler vererek, ülke tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi ve kalkındırılması için bütçeyi büyüttüklerini kaydetti.

Elektriğe yapılan zamla ilgili de konuşan Sennaroğlu, zammın, geçmiş hükümet döneminde önlem alınsaydı çok düşük seviyelerde kalacağına işaret etti.

Sennaroğlu kendisini, geçiş hükümetini ve şu andaki hükümeti zamlarla ilgili eleştiren Çavuşoğlu’na verdiği cevapta, “UBP ne söylerse söylesin yanlışlarını örtemez. Bu eser sizin eserinizdir, eğer zamanında fiyat düzenlemesi yapsaydınız bugünkü artış 5 kuruş olacaktı” dedi.

Sennaroğlu, elektrikte üretimin fueloil ile yapıldığını, bu fiyatların ortada olduğunu, eski hükümetin kurumu gerilettiğini ve bütçesini bitirdiğini, borçlandırdığını, kurumun bugün 350 milyon TL borcu olduğunu ifade ederek, yapılan yanlış politikalar sonucunda kurumun bugün bu noktaya geldiğini anlattı.

Öngördükleri çözümleri anlatan Sennaroğlu, Türkiye veya Güney Kıbrıs’tan enterkonnekte sisteme bağlanma veya yenilenebilir enerjinin bir çözüm olabileceğini, Türkiye’den gelecek elektrikle ilgili “var olduğu söylenen” projenin bulunamadığını söyledi.

Yenilenebilir enerji konusundaki çalışmaları da anlatan Sennaroğlu, bu sistemin evlere 8 bin Euroya kurulabileceğini, ancak bunun daha farklı nasıl yapılabileceğini ve elektrik ücretlerinin düşürülmesine katkı yapabileceği konusunu görüştüklerini anlattı.

Hellim konusunda da konuşan Sennaroğlu, amaçlarının hellimi değerinde satmak ve önünü açmak olduğunu vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, Sennaroğlu’ndan önce yaptığı konuşmada, komite toplantısının, iktidar parti milletvekillerinin bir kısmının gecikmesinden dolayı geç başlamasının, hükümetin ciddiyetsizliğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

Çavuşoğlu, tarımsal üretimin planlanmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, hükümetin kurulmasının üzerinden 90 gün geçmesine rağmen hükümet programında yer alan planlama konusunda bir adım atılmadığını söyledi.

Bir yandan kamu reformundan bahsedenlerin, diğer yandan da müşavir ordusuna yenilerini eklediğini iddia eden Çavuşoğlu, hükümet ortaklarının kendi aralarında anlaşıp, icraatlarda bulunacaklarına birbirlerini eleştirdiklerini ve topu UBP’ye attıklarını savundu.

Çavuşoğlu, elektrik fiyatlarına geçmişte yapılan yüzde 20’lik artışı “kazık” diye niteleyen CTP Genel Başkanı’nın bugün yaptığı yüzde 30’luk artışı nasıl tanımladığını merak ettiğini söyledi. Zamın ülkeye tarifsiz zarar verdiğini savunan Çavuşoğlu, bu zammın özerkleşme-özelleştirme temelinde yapıldığına işaret ederek, hükümetin sonunda dönüp dolaşıp ortak akla döneceğini iddia etti.

Nazım Çavuşoğlu, CTP-BG’nin hükümete geldiği her dönemde zam yapıp hükümetten kaçtığını, yerini UBP’ye bıraktığını, baskıcı bir rejim yaptığını, insanlara “gına” getirdiğini savunarak, hükümetin zamların ardından ne getireceğini ne zaman bırakacağını beklediğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Tarım Bakanlığı’nın yeni binasını UBP’nin tamamladığını, devlette devamlılık olduğunu, şu anda süren birçok projenin de kendi dönemlerinde başlatıldığını ifade ederek, hükümetin tarım politikalarını yakından takip edeceklerini, ancak hükümet programına konulan maddelerin yapılamayacağını savundu.

Hükümet programını madde madde okuyan ve yorumlar yapan Çavuşoğlu ile Tarım Bakanı Sennaroğlu ve CTP-BG milletvekili Ömer Kalyoncu arasında sözlü tartışma yaşandı, Komite Başkanı Birikim Özgür’ün araya girmesi sonucunda tartışma sona erdi ve Çavuşoğlu kaldığı yerden konuşmasına devam etti.

Çavuşoğlu, Devlet Üretme Çiftliği’nde yaşanan sıkıntıları anlatarak, oradaki yatırımların hükümet tarafından iyi korunmasını istedi, bunun yapılması durumunda ülkeye tarım ve hayvancılık alanında büyük bir başarı getireceğini öne sürdü..

Toprak Ürünleri Kurumu’nda da (TÜK) geçmişte yaşanan birçok sıkıntının olduğunu söyleyen ve bu sorunları anlatarak TÜK’ü bugün getirdikleri noktayı komite üyelerinin bilgisine getiren Çavuşoğlu, hükümetin TÜK ve Cyprufex’i “bugünkü durumundan geri götürmemesi” temennisinde bulundu.

Hükümetin başarılı olmasının halkın ve üreticilerin kazancına olacağını belirten Çavuşoğlu, bütçeye oylarının ret olacağını söyledi.

DİNÇYÜREK

Bu arada DP-UG milletvekili Hakan Dinçyürek, bu sabah katıldığı programda elektrik konusunda yaptığı açıklamada, “herhangi bir milletvekilinin istihdam edildiğini” değil, “üst düzey bir yönetici istihdamı” yapıldığını, maaşının da net 8 bin TL’nin üzerinde olduğunu, brüt maaşının ise 12 bin TL’ye yakın olduğunu söylediğini kaydetti.

Dinçyürek, kurumun yeniden yapılandırılması sürecinde, eldeki imkanlara dikkat edilmesi için bunu söylediğini, “Bir milletvekili istihdam edildi demedim” dedi. 

Sennaroğlu da bunun üzerine, kurumdaki yapının tamam olmadığını, buraya alınan kişinin konusunda uzman biri olduğunu, finans yöneticisi olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından 216 milyon 54 bin 860 TL olan Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.