1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ…
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ…

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ…

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 20 milyon 309 bin 140 TL olan Mahkemeler bütçesini oybirliğiyle kabul etti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 20 milyon 309 bin 140 TL olan Mahkemeler bütçesini oybirliğiyle kabul etti.

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür başkanlığındaki komite toplantısına, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevver Nolan da katıldı.

Mahkemeler bütçesinin görüşülmesi sırasında ilk söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, mahkemelerin görevini yerine getirebilmesi için ülkede iyi hukukçular yetişmesi gerektiğini, bu yüzden bütçenin artırılması gerektiğini ifade etti.

Mahkemelerin bina sıkıntısı bulunduğunu, davaların gecikmesinin yeterli salonların olmadığından kaynaklandığı bilgisine sahip olduğunu ifade eden Tatar, mevcut binada veya yeni yapılacak binalarla adaletin geciktirilmeden yoluna güvenle devam edebilmesi için Meclisin de üzerine düşen görevi yapıp yargıya yardımcı olabileceğini söyledi.

Tatar, mazbata konusuyla ilgili de gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini, Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası’ndan binlerce insanın yararlandığını, yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü, ancak yasanın uygulanması gerektiğine işaret ederek, bu süreçte yaşanabilecek olayları anlattı, bu bağlamda olan davaların süratle görüşülmesini istedi.

Davalarla ilgili avukat ücretlerinin nasıl ödeneceğinin de merak konusu olduğunu ifade eden Tatar, vatandaşların mazbatadan dolayı hapse girmesinin önlenmesi gerektiğini, çünkü o insanın maaşını ailesini kaybettiğini, dramlar yaşandığını, ödeyemediğini, polisle vatandaşın karşı karşıya geldiğini, alacaklıların da tabii ki alacağını alması gerektiğini, itirazlarının sadece yüksek faize olduğunu kaydetti.

Tatar, borçların faizlerle katlanıp katlanıp gitmesinden dolayı üzüntü duyduğunu, bu konuyu da ancak Meclis’in temizlenebileceği bilgisiyle bu yasayı hazırladığını ve Meclis’ten geçirdiklerini ifade ederek, binlerce insanın mazbata sorunu yaşadığını, mağduriyet yaşandığına işaret etti.

İngilizlerin mağduriyetlerine de değinen Tatar, herkesin hakkını almak için ticaret yaptığını, ancak verilen borcun, ipotek alınan tarla kadar değeri olduğunu, üzerine yapılan evleri kapsamaması gerektiğini vurguladı.

Tatar, bu sorunun çözülmesi ve adaletin yerine getirebilmesi için Meclis ve mahkemelerin birlikte çalışması gerektiğine işaret ederek, mahkemelerin geliştirilmesi temennisinde bulundu.

UBP milletvekili Ersan Saner de, genel olarak mahkemeleri değerlendirdiğinde, mahkemelerde çok ciddi bir yoğunluk olduğunu, bunun sebebinin de yargının imkanlarının artırılmaması olduğunu ifade ederek, buna örnek yolları ve havalimanını gösterdi.

Saner, mahkemelerde dava sayılarının arttığını ancak imkanlarının artırılmadığını, siyasilerin de bunda sorumlu olduğunu, mahkemelerin yüz binlerce dava gördüğünü ancak bu davaların 35 yargıç üzerine yüklendiğini işaret ederek, sorunun esasını siyasilerin çözmesi gerektiğini ancak sorunun mahkemelere yüklendiğini kaydetti.

Saner, Meclisin bu konuda gereğini yapması gerektiğini, mahkemelerin önünün açılması için Meclisin çok iyi çalışması gerektiğini ifade ederek, birleşik faiz konusuna kimsenin gönlünün razı olmadığını ancak yasaların sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Mahkemelerin ciddi imkansızlıklar içerisinde çalıştığını, görevini yerine getirdiğini ifade eden Saner, mahkemelerin daha huzurlu bir ortam içerisinde olmasının en büyük arzusu olduğunu belirterek, mahkemeler bütçesinin yeterli olmadığını, artırılması taraftarı olduğunu belirtti.

Komite Başkanı Birikim Özgür de, davaların makul süre içerisinde tamamlanması konusunda sıkıntı bulunduğunu, partisinin görüşlerinin kamuoyu ile paylaşıldığını, mevzuatın geliştirilmesi gerektiğini, bütçenin de burada ele alınabileceğini, bütçeye olumlu oy kullanacaklarını ifade etti ve başarılar diledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan da, mahkemelerin kaza mahkemeleri ve yüksek mahkemeler olarak ayrıldığını ifade ederek, ilk olarak kaza mahkemelerini ele aldı.

Nolan, kaza mahkemelerinde görülen dava sayısında 2000 yılından sonra patlama olduğunu, 2012’de 20 bin 500’e ulaştığını ve ülke nüfusuna göre bu davaların fazla olduğunu, bunun sebebinin de bir yerde yanlışlık olduğunu, toplumsal rahatsızlık gösterdiğine işaret etti.

Dava arttı diye hakim sayısının artırılmasının çare olamayacağını, davaların neden arttığının bulunup bunlara çözüm yaratılması gerektiğini ifade eden Nolan, hakim sayısını artırmak istediklerini, bu konuda çalıştıklarını da ancak yer olmadığını, salon bulunmadığını personelin sıkıntıları bulunduğunu, olanakların olmadığını anlattı.

Nolan, Lefkoşa’nın durumunun iyi olmadığını, Gazimağusa’nın İskele’nin hizmete girmesiyle rahatlayacağını, Girne’de durumun fena olmadığını, Güzelyurt’un ise yoğun bir daire ortamının içinde bulunduğunu ifade ederek, çok dar bir yerde olduğunu ve bunun KKTC’ye yakışmadığını vitrinin sıfır olduğunu vurguladı.

Dolayısıyla sıkıntıların olduğunu, Lefkoşa’ya şehir dışında bir yerin ayrılması ve tam teşekküllü yeni binaların yapılmasının rahatlama getireceğine işaret eden Nolan, mahkemelerde kalitenin artırılması gerektiğini, mazbata faiz konusuna çok girmek istemediğini, ancak bu konunun toplumun bütününü yaraladığını, faizin kontrol altına alınamadığını kaydetti.

Buna Meclis’in müdahale etmesi çare bulması gerektiğini, ancak geç kalındığını ifade eden Nolan, bugünkü durumdan çıkmak için sadece hukukun yeterli olamayacağını, bu sorunun tüm kesimlerin bulacağı toplumsal uzlaşıyla çözülebileceğini ve bu şekilde düzlüğe çıkılabileceğini, aksi taktirde bu yaranın yıllarca süreceğini vurguladı.

Nolan, İhtisas Mahkemeleri’nin de gündeme geldiğini, ancak bunun çok pratik olmadığını, kaza mahkemelerinin olduğunu ve tüm davaların görüldüğünü, bunun çare olacağını düşünmediğini ifade ederek, ülkede uzlaşma kültürünün bittiğini, kimsenin birbirinin hakkına saygısının kalmadığını, herkesin mahkemeye gittiğini, bunun uzlaşı kaybından kaynaklandığını kaydetti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.