1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ….
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ….

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ….

Özcenk, hükümetin yaptığı zamlara rağmen asgari ücretin aynı kaldığını, sosyal yardıma muhtaç insan sayısının hızla artacağını savundu.

A+A-

ÇALIŞMA VE  SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİ  DE ONAYLANDI

Meclis Genel Kurulu bugünkü toplantısında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin ardından 137 milyon 967 bin 940 TL olarak öngörülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesini görüşerek oy çokluğuyla onayladı.

ÖZCENK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında ilk sözü alan UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk, Ekim 2012- Eylül 2013 döneminde bin 346 iş yeri açılırken  467 işyerinin kapandığını bunun ciddi bir rakam olduğunu  ifade etti.

Yerel İşgücü İstihdamını Destekleme Tüzüğü’ne değinen Özcenk, yabancı iş gücü istihdamında İhtiyat Sandığı primi yatırmamasının risk taşıdığını, bu yüzden  İhtiyat Sandığı’nın her yıl 20 milyon TL kayba uğradığını, uygulamanın uluslararası çalışma kurallarına da uygun olup olmadığının
araştırılması gerektiğini  söyledi.

Özcenk, hükümetin yaptığı zamlara rağmen asgari ücretin aynı kaldığını, sosyal yardıma muhtaç insan sayısının hızla artacağını savundu.

Özcenk, halkın hükümetten sürekli zam yerine icraat beklediğini kaydetti.

Özcenk, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun  devletten ve hükümetten beklentilerini  içeren,engellileri ilgilendiren kadük olmuş yasaların  geçirilmesinin de yer aldığı  15 maddelik taleplerini okudu.

OĞUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da,   Bakanlığın iş yaşamı hakkında gerekli denetimleri yaparak, iş gücünün işveren uygulamaları altında ezilmesinin önüne geçmesi gerektiğini belirtti.

Oğuz, yoksulluk sınırının  düşünülerek  asgari ücretin makul seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.

Oğuz, özle sektördeki uygulamalarda çalışanların maaşlarının asgari ücret seviyesinde gösterildiğini ve yatırımın da bunun üzerinden yapıldığını hem çalışanın hem devletin gelir kaybına uğradığını söyledi.

Ülkedeki ekonominin dibe vurduğunu ve işsizliğin arttığını söyleyen Oğuz, yabancı işçi sayısına  kota konması gerektiğini söyledi.

Engellilerin, şehit ve gazi çocuklarının istihdamına yönelik istihdam çalışması yapılması gerektiğini kaydetti.

Oğuz, son bir yılda 12 kişinin iş kazalarında yaşamını kaybettiğini, yaşamını yitirenlerin ailelerine tazminat ödenip ödenmediğini sordu

Oğuz, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne  ekonomik çöküntü nedeniyle  her geçen gün daha da ihtiyaç duyulduğunu  savundu.

Ülkede yoksulluğun yadsınamaz gerçek olduğunu söyleyen Oğuz, hiçbir geliri olmayan vatandaşların geçimini sağlayabilmesi amacıyla çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın  bürokratlarının çok özverili çalışmalarda bulunduklarını ifade etti.

Tatar, bu ay içinde hükümetin 13’üncü maaşları ödeyeceğini ve maaşları ödeyebilmesi için de bankalardan  bir miktar da borçlanması gerekeceğini belirterek, borçlanmayla ilgili tedbirlerin şimdiden alınmasının yararlı olacağını söyledi.

Tatar genel bütçenin büyüdüğünü ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçe taleplerinin genel bütçe büyümesinin de üzerinde arttığını söyledi.

Tatar, ülkenin kendi ayakları üzerinde durması amaçlanıyorsa, soysal güvenlik sistemi açıklarının da kontrol edilebilir noktada tutulması gerektiğine dikkat çekti.

Tatar,  13’üncü maaşların ödenmesi  konusunda uygun koşullar varsa şimdiden borçlanılması uyarısını yineledi.

DİNÇYÜREK

DP-UG Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek bundan sonraki kabinelerde daha fonksiyonel olması amacıyla Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanlığı’nın  Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak düzenlenmesini önerdi.

Dinçyürek, sosyal politikaların ikinci plana atıldığı bir ülkede sosyal devletten bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti.

Dinçyürek, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaçların,  mağdur edilmiş kadınların ve bir çok  kesimin, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve sosyal yaşama rehabilite olabilecekleri düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Dinçyürek, bu yönde atılacak adımların destekçisi olacaklarını söyledi.

Dinçyürek, engellilerle ilgili birimin yetersiz olduğunu, sorun çözebilecek daha aktif noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Dinçyürek, son 7 yılda, engellilerin istihdamını içeren yüzde 4 kotasını işletilmediğini vurguladı.

Dinçyürek 2014 yılında kamuya 360 istihdamın yapılacağını, yüzde 4’ü içeren 14 engellinin istihdamının yasa gereği olduğunu, 2014 yılında bu uygulamayı görmek istediklerini belirtti.

Dinçyürek, Sosyal Sigortalar’ın maaş ödeyebilme  adına her ay 5 milyon TL açık verdiğini, finansal altyapısının  sağlıklı bir sisteme oturulması gerektiğini ifade etti.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, ekonominin kayıt altına alınması yönünde sendikalaşmanın önemli olduğunu vurguladı.

Angolemli, bir iş yerinde çalışanlar sendikalıysa, Çalışma Bakanlığı’nın o işyeri ekonomisi hakkında daha sağlıklı bilgilere ulaşabileceğini, oysa bugün özel sektörün büyük çoğunluğunda çalışanların sendikasız olduğunu  söyledi.

Angolemli  bir çok iş yerinin yüksek maaşları asgari ücret seviyesinde göstererek vergi kaçırdığını, bir çok çalışanın da asgari ücret altında çalıştığını, bütün bunların önüne geçebilmek adına özel sektörde sendikalaşmanın gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Angolemli, yabancı ülkelerden gelen üniversite öğrencilerinin “boğaz tokluğuna” çalıştığını, hem   çalışan öğrencilerin ezildiğini,  hem de KKTC vatandaşlarının işsiz kaldığını söyledi.

Tarım işçileri gibi, imkansızlık nedeniyle  Sosyal Sigorta yatırımı yapamayanların bulunduğunu söyleyen Angolemli, devletin tarım işçisi ile sigorta primini yatıramayanlara katkı yapması gerektiğini söyledi.

 Elektriğe ve gaza yapılan zamlarının kış şartlarında vatandaşları zor durumda bıraktığını ifade eden Angolemli, gerçek ihtiyaç sahiplerinin yeniden belirlenerek Sosyal Yardım alanların maaşlarının düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, sık  zam yapıldığı için , geçmişte olduğu gibi bugün de eşel-mobil sisteminin iki ayda bir uygulanması gerektiğini söyledi.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG   İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, Sosyal Hizmetler Dairesi Teşkilat Yasası’nın çok eski olduğunu ve günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Hamzaoğulları, casino ve bet ofislerden alınan vergilerin bir kısmıyla  Sosyal Yardım Fonu oluşturulabileceğini, bu şekilde soysal yardım hizmetlerinin geliştirilebileceğini belirtti.

Hamzaoğulları, balıkçılık yapanların büyük çoğunluğunun maddi imkansızlıklar nedeniyle Sosyal Sigorta primlerini yatıramadıklarını hatırlattı.

DERYA

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya da,   muhalefet milletvekilinin emekli maaşlarını yük gibi göstermesinin neo-liberal aklın bir tezahürü olduğunu savunarak eleştirdi.

Derya, emekli maaşlarının sosyal devlet anlayışının bir gereği ve zorunluluğu olduğunu söyledi.

Derya, 5 ay öncesine kadar iktidarda olan UBP’nin, hükümeti döneminde  toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın çalışmaları dairesiyle ilgili “ihtiyaç yoktur” diyerek bu konularda  hiçbir adım atmadığını söyledi.
 
Derya,  kadınlara yönelik şiddeti önleme yasasının da hazır olduğunu ve Ocak ayına Meclis gündemine geleceğini sözlerine ekledi.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,  bütçe görüşülürken görüşlerini ifade eden milletvekillerine teşekkür etti.

Gürpınar,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Danışma Meclisi’nin çalıştırılmadığı  iddialarıyla ilgili olarak  diyaloga önem verdiklerini, bunu pekiştirmek için ellerinden  geleni yapacaklarını söyledi.

Gürpınar,  yerli istihdamını teşviki öngören ilgili tüzüğün ILO sözleşmelerine aykırı olmadığını belirtti.

Gürpınar engelli istihdamıyla ilgili olarak da en son engelli istihdamının kendisinin de Bakanlık Müsteşarı olduğu 7 yıl önce yapıldığını  belirtti.

Gürpınar, kamudaki istihdam sınırlı olacağı için engellilerin özel sektörde istihdamını kolaylaştıracak adımları atmayı hedeflediklerini söyledi. 
Gürpınar Yaşam Evleri’nden en az birinin 2014 yılında hizmete girmesini hedeflediklerini ifade etti.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.