1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

BUGÜN GÜNDEMDE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE SAĞLIK BAKANLIĞI BÜTÇELERİ VAR

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye bugün de devam ediyor. Gündemde Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçeleri bulunuyor.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.20’de toplanan Genel Kurul’da ilk olarak DP/UG milletvekili Hakan Dinçyürek’in verdiği “Üst Kademe Yöneticileri Değişiklik Yasa Önerisi” tezkeresi oyçokluğuyla kabul edildi.

Ardından Hakan Dinçyürek’in “Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Değişiklik Yasa Önerisi” hakkında komitede ivedilik kararı alınması yönündeki tezkeresi okundu.

Daha sonra söz alan Hakan Dinçyürek, bu tezkereyi engellilerin kamuda istihdam edilmeleri durumunda terfi sınavlarına başvurabilmelerinin önünü açmak için sunduğunu anlatarak, burada amaçlananın fırsat eşitliği yaratmak olduğunu ifade etti.

Dinçyürek’in konuşmasının ardından tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra 37 milyon 696 bin 180 TL’lik Dışişleri Bakanlığı bütçesi ele alınmaya başladı.

ERTUĞRULOĞLU

Bütçeyle ilgili ilk sözü UBP milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu aldı.

CTP/BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ile dün Güney Kıbrıs’ın devlet ciddiyeti içinde KKTC’de “ne olur kim ne der “takip ettiği ve bunu işine geldiği gibi propagandasında kullandığı yönünde bir sohbetleri olduğunu anlatan Ertuğruloğlu,  KKTC’de ise aynı ciddiyetle Güney Kıbrıs’ın izlenmediğini ifade etti.

Ertuğruloğlu, Dışişleri Bakanlığı Bütçesi görüşülürken bu eksikliğin de göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs sorunu konusunda ortak aklın öne çıkması gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu bu konunun partiler arası rekabetten çıkıp partiler üstü bir hal alması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı bütçesine ayrılan payın yetersiz olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, dış temsilcilikte yaşanan sorunlardan bahsetti.

Ertuğruloğlu temsilciliklerde çalışan kişilere görevlerini yerine getirmek için gerekli olanakların sağlanması gerektiğini de belirtti.

“Çözüm yanlısı” “çözüm karşıtı” sözlerinin “lugattan” çıkarılması gerektiğini dile getiren Ertuğruloğlu, Kıbrıs konusu her gündeme geldiğinde federal çözüm konusunun da gündeme geldiğini ancak konfederasyonun da federasyonun da federal çözüm başlığı altına girdiğini belirtti.

Eşitsizlik temelinde anlaşma sağlanamayacağını ifade eden Ertuğruloğlu, 1960 Cumhuriyetinin siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon olduğunu dile getirdi.

Kıbrıslı Rumların yeni bir ortaklık kurma hedefi olmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, onların “üniter devlet” için çalıştığını söyledi.

Ertuğruloğlu, bir ortaklık kurulacaksa bunun egemen eşitlik temelinde kurulması gerektiğini aksi halde 1960’ta yaşananların yeniden yaşanacağını söyledi.

“Egemen eşitlik temelinde ortaklık talep etmek suçmuş gibi bir politika sürdüremezsiniz” diyen Ertuğruloğlu egemen eşitliğin yolunun da konfederasyon olduğunu belirtti.

Ülkedeki bütün problemlerin kaynağının Kıbrıs sorunu olmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Tüm sorunlarımızın kaynağı Kıbrıs sorunudur, bunu çözmeye muhtacız yaklaşımı içine girerseniz, karşı taraf madem çözüme bu kadar mahkumsun, ben zamana oynarım, nasıl olsa sen bir gün benim koşullarımı kabul edeceksin şeklinde düşünür” dedi.

“Toplumların egemenlik hakkı yoktur halkların egemenliği vardır” diyen Ertuğruloğlu ortaklıktan çıkılması gerekirse de egemenlik hakkının devam etmesi gerektiğini söyledi.

“Siyaset halkın çıkarları için yapılır. Burada da başka bir soru ortaya çıkar hangi halk” diye konuşan Ertuğruloğlu Kıbrıs konusunun partiler üstü bir konu haline getirmek gerektiğini yineledi.

Ertuğruloğlu, egemenlik, Türkiye’nin etkin fiili garantisi ve olası bir anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmasının Kıbrıs konusunda asla vazgeçilmemesi gereken unsurlar olduğunu da söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.