1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "BÜTÇE OLMAMASI NEDENİYLE" TAMAMLANAMAYAN
"BÜTÇE OLMAMASI NEDENİYLE" TAMAMLANAMAYAN

"BÜTÇE OLMAMASI NEDENİYLE" TAMAMLANAMAYAN

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın "bütçe olmaması" iddiasıyla yapılamayan anıt mezarı

A+A-

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "bütçe olmaması nedeniyle" tamamlanamayan KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın anıt mezarını yapmak istediğini açıkladı. Milliyet'e konuşan Sarıgül, anıt mezarın hemen yapılması konusunda harekete geçeceğini söyledi ve "Rauf Denktaş ismi, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hem de Türkiye Cumhuriyeti açısından unutulmazdır" dedi.

'Eroğlu ile görüşeceğim'

"Merhum Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıs Türklerinin bağımsızlık mücadelesinde, bir ömrün tamamını bu mücadeleye adamış, azmiyle, cesaretiyle, kararlılığıyla barışa giden yolda bir mihenk taşı olmuştur" diyen Mustafa Sarıgül şöyle devam etti;

"Onun adını anavatanda da yaşatmak için, Şişli'de geçtiğimiz yıl 'Rauf Denktaş Kültür Merkezi'nin yapımına başladık. Bu kültür kompleksini önümüzdeki aylarda hizmete açacağız. Denktaş'ın layık olduğu bir anıt mezarın kısa sürede yapılabilmesi için, KKTC Cumhurbaşkanlığı ile temasa geçeceğiz."

'Hemen yapmaya hazırım'

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun uygun görmesi durumunda, anıtmezarın yapımı için her türlü katkı ve desteği vermeye hazır olduğunu söyleyen Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, "Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türkleri ulusal kahramanlarının mezarını yaptırabilecek güç ve kudrete sahiptir. Ulusal kahramanımız Rauf Denktaş'ın mezarının da en kısa zamanda layık olduğu şekilde yapılacağından kimse kuşku duymamalıdır" diye ekledi.

Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça da, Sarıgül'ün kendisini arayarak, "Milliyet'te haberi okuyunca çok üzüldüm, böyle birşeyi kabul edemem" dediğini aktardı. Akça, Sarıgül'le konuşmasını anlattı; "Mustafa Bey, 'anıt mezarın masraflarının tamamını karşılamak istiyorum. Denktaş gibi bir lidere yakışan anıt mezar yapmak istiyorum' dedi. Bizler de kendisine çok teşekkür ettik. En kısa zamanda bir sonuç alınmasını bekliyoruz."

Milliyet'in yer verdiği haberde KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş'ın anıt mezarının, ölümünün ardından iki yıl geçmesine rağmen yapılmamasının tepkilere neden olduğu aktarılmıştı. Rauf Denktaş'ın kızı Ender Denktaş Vangöl Milliyet'e, "Babam bu kadar mı değersiz, cumhuriyet kuran bir lidere neden bu vefasızlık yapılıyor?" diye sorarken, Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça da, "Liderimize yapılan bu vefasızlığı kabul etmiyoruz" ifadelerinde bulunmuştu. KKTC'de Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, Ocak 2012 yılında vefat etti.

Ardından aile naaşın aile mezarlığına kaldırılmasını istedi. Dönemin iktidarı "Denktaş'ın bir lider olduğunu" belirtti ve "ayrı bir anıt mezar yapılması gerektiği" üzerinde karar kılındı. Bunun üzerine Lefkoşa'da merkezde bir yer belirlendi, aileden de onay alındı. Anıt mezar projesi için yarışma düzenlendi ve yarışma Aralık 2012'de sonuçlandı. Ancak hükümetler "bütçe yetersizliği nedeniyle" anıt mezarın yapımına bütçe ayırmadı, projenin detaylarını görüşmedi. Denktaş'ın Ocak 2014'te ölümünün ikinci yıl dönümü dolacak olmasına rağmen projede adım atılamamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.