1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BUTTENHEİM, ANASTASİADİS İLE GÖRÜŞTÜ
BUTTENHEİM, ANASTASİADİS İLE GÖRÜŞTÜ

BUTTENHEİM, ANASTASİADİS İLE GÖRÜŞTÜ

Buttenheim ile Anastasiadis, AB’nin müzakerelerdeki rolünün yükseltilmesi konusuna değindi;

A+A-

BUTTENHEİM, BAN İLE GÖRÜŞMEK ÜZERE BUGÜN NEW YORK’A GİDİYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün sabah yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdiği ve AB’nin müzakerelerdeki rolünün yükseltilmesi konusunun gündeme geldiği bildirildi.

Simerini ve diğer gazeteler, Buttenheim ile Anastasiadis’in dün sabah gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs sorununun çözümü sürecine ilişkin konuların yanı sıra AB’nin süreçte daha etkin rol üstlenmesi konusunun da ele alındığını yazdı.

Gazete, Buttenheim-Anastasiadis görüşmesinin iyi bir ortamda geçtiğini belirtti. Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilianidis görüşmeye ilişkin açıklamasında, AB’nin müzakere sürecine etkin katılımı konusunun da ele alındığını söyledi.

Habere göre, Stilianidis dün katıldığı bir radyo programında yaptığı açıklamada, bugün New York’a gitmesi beklenen Buttenheim’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la yapacağı görüşmede müzakerelerde bugüne kadar gelinen nokta ve liderlerin 31 Mart tarihindeki görüşmeleri hakkında bilgi vereceğini söyledi.

AB’nin müzakerelerde yer alması konusuna ilişkin görüşmelerin ileri düzeyde bulunduğunu kaydeden Stilianidis, Rum hükümetinin, AB tarafından da benimsenen görüşünün, özellikle AB normlarına ilişkin başlıkların görüşülmesinde AB yetkilisinin (uluslar arası alanda erki tanınmış hukukçu) katılımının genişletilmesi yönünde olduğunu ifade etti. Stilianidis, “Kıbrıs Türk tarafının eklemeye çalıştığı sapmalardan kaçınılabileceği ve sunulan önerilerin AB yasalarıyla uyumunun sağlanabileceğini” iddia etti.

Stilianidis, AB temsilcisinin varlığının , AB hukukunu daha iyi anlama ve AB normlarından sapmayacak öneriler sunma konusunda Kıbrıs Türk tarafına yardımcı olacağını belirtti. Stilianidis, “Kıbrıs bir AB ülkesidir ve çözümden sonra da böyle olmayı sürdürecektir” şeklinde konuştu.

Stilianidis ayrıca, müzakere sürecinin BM çatısı altında kalmayı sürdürdüğünü ve Kıbrıs Rum tarafının değişmez tezinin de bu yönde olduğunu vurguladı.

“MARAŞ KONUSUNDA PERDE GERİSİ MÜZAKERELER”

Gazete, Stilianidis’in açıklamasında Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusuna da değindiğini ve kapalı bölge Maraş’ın iadesi konusunda “perde gerisinde müzakerelerin bulunduğunu” iddia ettiğini yazdı.

Habere göre Stilianidis, konu hakkında görüşme yapılmasının Türk tarafınca ilk kez kabul edilmesinin de önemli olduğunu belirterek, Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tüm temel öngörülerini hayata geçirdiği iddiasında bulundu.

“ERTUĞ’UN AYRILMA SEBEBİ FİKİR AYRILIĞI”

Stilianidis ayrıca, “eski Kıbrıs Türk Müzakerecisi Osman Ertuğ’un görevinden ayrılma sebebinin ortak açıklamaya ilişkin fikir ayrılığı olduğu” iddiasında da bulundu.

NUFFEL BUGÜN ANASTASİADİS’LE GÖRŞECEK

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “İlk Değerlendirme İçin Ban’a – Lisa Buttenheim Görüşmeler İçin BM’de. Downer da orada” başlıkları altında verirken, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Kıbrıs temsilcisi Pieter Van Nuffel’in bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceğini yazdı.

Gazete, Nuffel’in KKTC’de ve Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunacağını ve Kıbrıs Türk tarafının kabul etmesi durumunda müzakere masasına oturacağını iddia etti.

ANASTASİADİS “KIBRIS SORUNUNU YENİDEN DOĞRU TEMELE OTURTTUK”

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, Anastasiadis’in dün bir etkinlikte yaptığı konuşmaya ver verdi. Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs sorununu  “doğru temele, yani işgal ve istila sorunu olduğu temeline yeniden oturttuklarını” söyledi.

Habere göre, Anastasiadis, “mevcut rejim olarak günümüzde yaşananların Kıbrıslı Türklerin gücünün değil Türkiye’nin silahlarının gücü sonucunda olduğunu” iddia ederek, “işgal askerlerinin varlığını, insan haklarının çiğnenmesini, devam eden kolonileşmeyi, Kıbrıs Rum taşınmazlarının satışını ve sahte devletin düzeyinin yükseltilmesini sona erdirecek bir süreçten” söz etti.

Anastasiadis ayrıca, 1974’ten bugüne geçen “40 yılın ardından uluslar arası alanda ve ülke gerçekleşenlerin görmezden gelinmemesi gerektiğini” vurguladı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.