1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BÜTÜN BAŞLIKLAR MASADA”
“BÜTÜN BAŞLIKLAR MASADA”

“BÜTÜN BAŞLIKLAR MASADA”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu,

A+A-

 

BURCU: “BÜTÜN BAŞLIKLAR MASADA”

“TOPRAK KONUSUNDA HERHANGİ BİR YÜZDELİK, LOKASYON, YER İSMİ, HARİTA NE VERİLDİ, NE ALINDI. NE DE ZİKREDİLDİ”

“GARANTİLER KONUSUNDA GENİŞ BİR TARAMA YAPILMADI... BÜTÜN ANLAŞMACI TARAFLARIN İMZASI OLMAKSIZIN, O ANLAŞMAYLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPMA HAKKIMIZ YOK”

“EYLÜL AYINDA NEW YORK’TA YAPILACAK TOPLANTI, ARA ANLAŞMADAN ÇOK  GARANTİLER KONUSUNA YÖNELİK OLACAK”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, takvim konulmamasına rağmen hızlı ve verimli bir süreç öngörülen Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinde bütün başlıkların masada olduğunu belirtti.
 
“Toprak” başlığında sadece toprak ayarlamasına yönelik kriter çalışması yapıldığını, ne harita, ne de yüzdelik konuşulduğunu kaydeden Burcu “Güvenlik ve Garantiler” başlığında da sadece iç güvenlik konusunun ele alındığını söyledi.

Burcu, garantiler konusunda geniş bir tarama yapılmadığını çünkü bütün anlaşmacı tarafların imzası olmaksızın, o anlaşmayla ilgili düzenleme yapma hakları olmadığını belirterek, herkesin ortak arzusu olan Eylül ayında New York’ta yapılacak toplantının da, ara anlaşmadan çok  garantiler konusuna yönelik olacağını kaydetti.

Barış Burcu bugün Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, çözüm arayışları, süreç ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Burcu, çözüm umutlarının; seçimlerde yüzde 60’ın üzerinde oy alarak, Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı’nın çözüme olan inancından, barışçıl tutumundan ve iki toplumun işbirliğine yönelik tavrından dolayı yeşerdiğini ve içte olduğu gibi dışta da umut dalgalanması yarattığını söyledi.

Çözüm odaklı vizyonun Türkiye ile ortak vizyonları olduğuna işaret eden Burcu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in de yeni oluşan ortamdan istifade ederek, ortak dil ve çözüm odaklı bir vizyon geliştirerek sürece olumlu katkı koyduğunu belirtti.

Sözcü Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı ve ekibinin çözüm sürecini, toplumların barışa olan bağlılığını kültürel  transformasyonun sağlanacağı psikolojik, günlük yaşamı kolaylaştırıcı hızlı ve pratik güven yaratıcı önlemler ve kapsamlı çözüm gibi 3 boyutta yürüttüğüne işaret etti.

Müzakere sürecine takvim konulmadığını ancak hızlı ve verimli süreç öngörüldüğüne vurgu yapan Burcu, bütün başlıkların masada olduğunu ancak “Toprak” başlığında sadece toprak ayarlamasına yönelik kriter çalışması yapıldığını söyledi. Burcu, “Herhangi bir yüzdelik, lokasyon, yer ismi, harita ne verildi, ne alındı, ne de zikredildi” dedi.

“Güvenlik ve Garantiler” başlığında da sadece iç güvenlik konusunun konuşulduğunu ve bu konuda 5 kağıt bulunduğunu kaydeden Burcu, şöyle devam etti:

“Garantiler konusunda geniş bir tarama yapılmadı. Bunun iki sebebi var. Konu anlaşmanın bütünü içinde var olan bir konudur. Bir de uluslararası hukuktaki gerçeklik var. Bütün anlaşmacı tarafların imzası olmaksızın, o anlaşmayla ilgili düzenleme yapma hakkımız yok. Temel hedef kısa sürede yol kat etmek ve süreci, bu konuların konuşulabileceği noktaya sürüklemek”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Eylül ayında New York’ta çoklu toplantı yapma konusunun çözüm beklentisi içinde olan tüm tarafların arzusu olduğunu, ancak bu konuda bir anlaşma ya da takvim olmadığını söyledi. Burcu, Eylül ayında yapılacak toplantının, ara anlaşmadan çok  garantiler konusuna yönelik olacağını belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.